Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat sambata ca vrea sa organizeze concurs pentru fiecare post din cadrul institutiei, pentru ca in urma reducerilor din minister, care ar urma sa afecteze aproximativ 15-20% din personal, sa ramana cu cei mai competenti oameni.

"Pot sa fac, ca sa zic asa, si o mica dezvaluire, in sensul ca eu imi doresc ca pe fiecare pozitie din ministerul Justitiei sa fac un concurs, pentru ca pe toate pozitiile care raman in minister sa fie oameni competenti. Avem foarte multi oameni profesionisti in Ministerul Justitiei, lucru remarcat de altfel si in Raportul pe Justitie", a declarat Predoiu, la Realitatea TV, potrivit NewsIn.

Potrivit ministrului Justitiei, reducerea la nivelul institutiei ar viza aproximativ 15-20% din personal, selectia urmand sa se faca in doua etape. "Eu cred ca putem face o reducere a aparatului de 15-20%, poate si mai mult, insa exista o dificultate de ordin legislativ aici, pentru ca avem personal care beneficiaza de un anumit statut legal care nu poate fi modificat decat prin lege. De aceea am spus ca la Ministerul Justitiei reorganizarea va fi facuta in doua etape, prima urmand sa se finalizeze in luna septembrie si a doua dupa reunirea Parlamentului", a spus Catalin Predoiu.

Pe de alta parte, ministrul Predoiu considera ca este necesara suplimentarea cu 1.000-1.500 a numarului judecatorilor, intr-un interval de 3-5 ani, pentru a putea asigura implementarea optima a Codurilor.

"Deficitul de judecatori nu este atat de mare, pe cat se pretinde. Este vorba de 10-15% fata de cifra pe care noi o consideram optima. Eu cred ca pentru implementarea Codurilor, dupa datele pe care le am de la Consiliul Superior al Magistraturii, avem nevoie de 1.000-1.500 de magistrati intr-o perspectiva de 3-4-5 ani de zile. Nu trebuie sa avem un flux mare de magistrati dintr-o data, pentru ca trebuie sa ne gandim si la calitatea lor si la faptul ca atunci cand acesti oameni vor iesi la pensie, vor iesi toti odata, deci nu vrem sa cream o problema", este de parere Predoiu.

Intrebat despre bugetul pe care Ministerul Justitiei il va avea in 2011, Predoiu a spus ca a avut discutii cu premierul si ministrul Finantelor, in urma carora a primit promisiuni ca domeniul pe care il gestioneaza va fi considerat unul prioritar anul viitor. "Cred ca in 2011, daca vrem sa ne punem problema de a asigura cu succes conditii pentru implementarea Codurilor, trebuie sa avem un buget pe Justitie care sa reflecte lucrul acesta", a mai spus Predoiu, care nu a dorit sa avanseze o suma pe care Justitia ar putea-o primi in 2011, limitandu-se sa declare ca "suntem in negocieri, este vorba de un buget suficient".

Citeste si:
Guvernul vrea să taie voucherele de vacanță. Ce categorie de...
Guvernul vrea să taie...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.