Liberalii sunt de parere ca, in acest moment, prioritatea o reprezinta gasirea unei majoritati parlamentare care, prin motiune de cenzura, sa darame Guvernul.
Intr-un comunicat de presa remis NewsIn, in replica la demersul lui Dan Voiculescu privind suspendarea lui Traian Basescu se arata ca "Partidul National Liberal considera ca cel mai important lucru in acest moment este gasirea unei majoritati parlamentare capabile sa rastoarne prin motiune de cenzura guvenul Basescu-Boc-Udrea", sustin liberalii.

Comunicatul PNL puncteaza ca, in acest moment, nu se cunosc argumentele pe care Dan Voiculescu le-a invocat in cererea sa. "De altminteri, scrisoarea dlui senator nu este un document parlamentar, nereprezentand declansarea procedurii de suspendare. Ca urmare, ne vom pronunta asupra continutului acesteia in momentul in care Biroul Permanent al Senatului o va lua in discutie", se mai arata in comunicat.

"PNL s-a pronuntat pentru suspendarea lui Traian Basescu doar atunci cand vor exista motive care sa justifice acest demers si cand o astfel de solicitare ar avea sanse de aprobare. O astfel de situatie ar putea aparea, spre exemplu, daca in urma caderii guvernului printr-o viitoare motiune de cenzura, presedintele Traian Basescu ar refuza, cum a mai facut in trecut, numirea unui premier din randul unei majoritatii parlamentare neagreate de presedinte", reiau liberalii.

Vicepresedintele Senatului Dan Voiculescu (PC) a solicitat conducerii acestei camere sa analizeze oportunitatea demararii procedurii de suspendare a lui Traian Basescu, a declarat vineri, pentru NewsIn, presedintele PC Daniel Constantin. "Domnul profesor Voiculescu a depus o sesizare la Biroul Permanent al Senatului in care solicita BP sa analizeze daca este oportun sa se solicite suspendarea presedintelui Basescu. Argumentele sunt foarte clare: in primul rand, faptul ca presedintele Traian Basescu nu-si mai exercita rolul acela de mediator intre puterile statului, se invoca articolul 80 din Constitutie. Este un demers pe care l-a depus, repet, senatorul Dan Voiculescu", a afirmat Constantin.

"Conducerea partidului a fost informata asupra acestui demers. Sigur ca daca se va ajunge si BP va constata ca sunt intrunite conditiile pentru declansarea procesului de suspendare, in momentul acela PC va sustine demersul acesta pana la capat si nu este un demers pe care vrem sa ni-l insusim noi. Cred ca toate fortele politice responsabile din Parlament daca se va constata ca au fost incalcate prevederile Constitutiei", a adaugat liderul PC.

Citeste si:
Ședință decisivă, azi, la Guvern! Liderii PSD și PNL vor să conducă...
Ședință decisivă, azi, la...

65% dintre cetateni ar vota pentru demiterea presedintelui daca s-ar organiza un referendum, 17% ar vota impotriva, iar 18% nu s-ar prezenta la referendum, deci nu ar vota, potrivit unui sondaj dat publicitatii joi de IPP Data Research. Pe de alta parte, daca cei care spun ca nu vor veni la referendum n-ar fi luati in calcul, procentul care cuantifica voturile favorabile demiterii creste, in procente valide, la 80%, in timp ce acela aferent voturilor impotriva demiterii ar ajunge la 20%. Mai precis, scazand din 100% procentul de 18% care nu ar vota la un eventual referendum pe acest subiect, rezulta ca participarea ar fi de 82%. Din acesti 82%, patru din cinci sunt favorabili demiterii (un procent de 79,26 la suta, calculat impartind 65 la 82). [Ponta: "Suspendarea lui Basescu nu este cel mai important lucru"]

Presedintele Basescu a fost suspendat din functie pe 19 aprilie 2007. Procedura de suspendare a fost initiata de PSD, care l-a acuzat pe Traian Basescu de incalcarea repetata a Constitutiei, iar Comisia parlamentara care a analizat temeiurile suspendarii a fost condusa de Dan Voiculescu. Interimatul functiei de presedinte a fost asigurat de presedintele Senatului de atunci, Nicolae Vacaroiu. Traian Basescu a revenit peste o luna la Cotroceni dupa ce pe 19 mai referendumul pentru demiterea sa a fost invalidat. 74,48% dintre participantii la referendum, respectiv 6.059.315 de persoane, a votat impotriva demiterii presedintelui Traian Basescu, permitandu-i acestuia reintrarea in atributiile prezidentiale.

Citeste si:
Vasile Blaga îi dă replica lui Băsescu: ”PDL nu poate fi reînviat...
Vasile Blaga îi dă replica...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.