IPP cere Camerei Deputatilor sa revina la publicarea lunara, pe pagina de internet, a tuturor cheltuielilor efectuate nominal de fiecare deputat, denuntand decizia Biroului Permanent de a "eficientiza" managementul datelor prin publicarea pe categorii de cheltuieli, si nu pe nume.

Institutul pentru Politici Publice denunta, intr-un comunicat de presa, decizia luata de conducerea Camerei Deputatilor in ultima sedinta de Birou Permanent din sesiunea parlamentara recent incheiata, privind publicarea cheltuielilor sub forma unei cifre globale ce prezinta totalul aferent fiecarei categorii de cheltuieli, si nu pentru fiecare deputat in parte.

"Decizia aseaza un zid in fata oricui incearca sa se informeze asupra sumelor cheltuite individual de deputati si propune formule de asa-zisa <eficientizare> a organizarii informatiei care nu fac altceva decat sa ascunda, in realitate, datele concrete despre banii cheltuiti", se arata in comunicatul IPP.

IPP arata ca in loc sa urmareasca mai atent modul in care demnitarii cheltuie banii publici, Camera Deputatilor decide ca este mai bine sa nu mai comunice nominal nicio informatie despre cheltuielile pe care le face fiecare deputat. In contextul in care a fost nevoie de actiuni in instanta pentru ca informatii privind activitatea parlamentara sa fie puse la dispozitia publicului, IPP considera ca decizia Camerei de a nu mai publica cheltuielile lunare ale fiecarui deputat este "nejustificata, inoportuna si netransparenta". Prin aceasta decizie, considera IPP, Camera doreste sa-i scuteasca pe deputati de "corvoada" de a justifica in fata opiniei publice sumele mari pe care le cheltuie din bani publici.

"Unanimitatea deciziei din Biroul Permanent al Camerei Deputatilor referitoare la limitarea accesului la informatii despre cheltuielile publice cu fiecare deputat demonstreaza solidaritatea trans-partinica in protejarea imaginii publice. Sub pretextul ca nu mai vor ca imaginea Parlamentului sa fie sifonata de criticile ONG-urilor si ale presei, politicienii care conduc Parlamentul Romaniei prefera sa se comporte ca stapani ai banului public si nu ca alesi care trebuie sa dea dovada de responsabilitate in fata celor care i-au investit cu aceasta prerogativa", subliniaza Institutul pentru Politici Publice.

Pe acest fond, IPP lanseaza un apel si solicita public presedintei Camerei Deputatilor, membrilor Biroului Permanent, dar si tuturor liderilor de grup din Camera Deputatilor sa explice motivele ce au determinat incalcarea unui drept elementar consfintit de catre Constitutia Romaniei - dreptul cetateanului de a avea acces la orice informatie de interes public.

Citeste si:
Suma medie pe care românii o cheltuie anual pe cadouri
Suma medie pe care românii o...

IPP mentioneaza ca, in cazul in care Camera Deputatilor nu revine la publicarea tuturor cheltuielilor lunare ale deputatilor asa cum a facut in ultimul an, Institutul va realiza cu o frecventa lunara solicitari de informatii de interes public privitoare la cheltuielile efectuate de fiecare deputat, asa cum au fost ele prezentate pana acum de Camera si va afisa aceste informatii in site-ul sau.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.