Presedintele UDMR, Marko Bela, s-a aratat extrem de suparat pe politicienii maghiari care cer iesirea de la guvernare pe motiv ca Uniunea isi pierde popularitatea, afirmand ca UDMR nu trebuie neaparat sa se intoarca in Parlament peste doi ani.

In discursul tinut in fata Consiliului Reprezentantilor Unionali (CRU), presedintele UDMR a inceput prin a le expune celor prezenti o lectie de politica externa, referindu-se la situatia maghiarilor din celelalte tari. In finalul discursului, insa, liderul unional s-a aratat extrem de suparat pe politicienii maghiari care cer iesirea de la guvernare, transmite corespondentul NewsIn.

"Pe cei care spun ca pierdem alegerile din cauza guvernarii ii intreb de ce trebuie sa ne intoarcem peste doi ani in Parlament, ne pierdem existenta?! Argumentul ca ne pierdem populariatatea este inacceptabil. Niciodata nu ne-a fost atat de greu si dureros sa ne angajam la guvernare si am putea sa ne usuram daca nu mai suntem. Dar, va intreb, inca o data, de ce trebuie sa iesim de la guvernare pentru ca vrem sa ne aflam la guvernare peste doi ani", i-a intrebat Marko Bela, pe un ton ridicat, pe cei prezenti in sala.

Dupa prima parte a discursului, care s-a bazat pe necesitatea obtinerii autonomiei, presedintele UDMR a vorbit despre descentralizare. "Singura masura de descentralizare apartine UDMR, prin Ministerul Sanatatii - descentralizarea spitalelor. Si aici am fost criticat de catre primarii nostri, care ne-au spus ca nu facem altceva decat sa aruncam lucrurile peste gard. Va spun, insa, ca vom face tot posibilul sa aruncam lucruri peste gard", a spus Marko Bela, insistand ca decizia trebuie sa vina de la autoritatile locale, si nu centrale.

Politicianul s-a plans apoi de guvernele anterioare, "care, timp de 20 de ani, nu au reusit sa faca decat 320 de km de autostrada, in timp ce Ungaria, care este o tara de doua ori si jumatate mai mica, are peste 1.000 de km de autostrada".

Marko a afirmat ca aceste greseli apartin tuturor guvernelor, recunoscand indirect ca si Uniunea este intr-un fel vinovata.
Marko Bela a mai spus, in discursul sau, ca, daca s-ar schimba Constitutia, ar vrea ca noua formula sa aiba in vedere desfiintarea prefecturilor, spunand ca este constient ca UDMR ar pierde prefecti si subprefecti, dar ca, personal, nu vede Institutia Prefectului ca o institutie utila.

Citeste si:
Sorin Grindeanu, acuzații la adresa guvernării: „Nu știm unde s-au...
Sorin Grindeanu, acuzații la...

Referindu-se la masurile de austeritate luate de Guvern, liderul UDMR a spus: "Degeaba luam masuri de austeritate daca nu vom fi capabili sa facem o reforma profunda. In lunile care urmeaza, trebuie sa luam masuri pentru reduceri ale structurilor statului, comasari sau desfiintari".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.