Presedintele Traian Basescu a vizitat localitatea Patrauti din judetul Suceava, afectata de inundatii, sfatuindu-i pe oameni sa isi reconstruiasca locuintele mai sus de zonele inundabile si precizand ca statul va avea grija sa puna la dispozitie materialele de constructie, dar nu va construi case.

Presedintele Traian Basescu a ajuns vineri la Patrauti cu elicopterul, putin dupa ora 14.00. El a mers insotit de ministrul Apararii, Gabriel Oprea si de presedintele CJ Suceava Gheorghe Flutur in zona afectata de inundatii, pentru a discuta cu localnicii. Ministrul Dezvoltarii Elena Udrea se afla in aceeasi localitate, ea insotindu-l pentru scurt timp pe seful statului, relateaza NewsIn.


"Voi de ce v-ati pus casa aici oameni buni?", a intrebat seful statului pe satenii ale caror case au fost inundate in urma ploilor abundente din ultimele zile.

"Acum faceti alta, dar in alt loc", i-a sfatuit Basescu, adresandu-i-se apoi primarului comunei Patrauti, Dragos Jureschi: "Marea mea rugaminte, gaseste petice de pamant in zona neinundata". El a recomandat sa se convoace cit mai repede o sedinta a Consiliului Local pentru a rezolva problema improprietaririi.

Presedintele i-a sfatuit pe localnicii ale caror case au fost afectate de inundatii sa recupereze ce se mai poate din materialele de constructii si bunurile din locuinte.

"Te muti mai sus. O sa va dea primarul o bucatica de teren, nu mai construiti aici si nu mai incercati sa scoateti malul, recuperati ce se poate recupera din casa ca o sa faceti alta", i-a explicat seful statului unei batrane care i se plangea ca apele i-au inundat casa, ca este singura si are probleme de sanatate.

"Va scoateti din cap ca mai lasati casa aici. O sa vina materiale, boltari, lemn, si faceti unde va da primarul", le-a spus el si celorlalti localnici adunati in jurul sau. "Spuneti la oameni, domnule primar, ca nu construieste statul, statul o sa faca tot ce poate ca sa fie materiale, va ajutati unii pe altii, sunt meseriasi in sat, dar statul nu construieste", a subliniat presedintele Basescu.

Citeste si:
Simona Halep, primul mesaj după revenirea în România: „Adevărul a...
Simona Halep, primul mesaj...

Presedintele a explicat si un motiv pentru care statul nu se va implica in construirea caselor: durata licitatiilor."E esentiala putina solidaritate. Nu, la ridicat casa, sa stai cu licitatii de la Guvern, cine castiga, prin primavara se fac. Pana nu termina Guvernul evaluarea toata sa vada ce e la Saucesti azi, si in Neamt, si in Bacau si peste tot si cand se termina evaluare si s-or retrage apele se stie cu ce poate ajuta", a spus el, subliniind ca stie sigur ca statul ii va ajuta pe pagubiti cu materiale de constructii pentru a-si ridica noile case. "Cu ce s-a distrus in agricultura e de vazut cat or putea sa..", a completat el. [Codul rosu pe Prut si Siret a fost prelungit]

"De luni o sa va aducem cereale, deci am vorbit cu cei din sud, m-au sunat si am rugat sa se aduca cereale, ca sa putem compensa. Si pentru animale, furaje, si pentru oameni (cereale, n.r.). Maine dimineata, la 10.00 avem o sedinta, ca sa le dam ceva terenuri sa ne apucam de treaba, venim cu primele tiruri, unele au venit deja cu boltari", a intervenit si presedintele CJ Suceava, democrat-liberalul Gheorghe Flutur, care l-a insotit pe Traian Basescu in inspectia efectuata in Patrauti.


Dupa vizita la Patrauti, presedintele Traian Basescu este asteptat sa ajunga si la Dornesti, unde un pod a fost rupt de ape iar in jur de 300 de case au fost inundate, iar apoi, in jurul orei 16.00, la Dorohoi, in judetul Botosani.
Citeste si:
VIDEO Inundații la metroul în Paris, după ce a plouat torențial o oră
VIDEO Inundații la metroul și...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.