Senatorii nu se alatura tuturor bugetarilor a caror salarii se reduc cu 25%, din lipsa de fonduri. Ba mai mult, acestia cer suplimentari de fonduri de la Guvern pentru aplicarea reducerii.

Chestorul Senatului Dan Radu Rusanu a explicat conducerii acestei camere ca daca Guvernul vrea sa aplice taierile de 25% din salarii si indemnizatii trebuie intai sa suplimenteze capitolul "Cheltuieli de personal", fiindca altfel nu exista resurse decat pana in octombrie.

Conducerea Senatului a analizat, in sedinta de marti, un "Memorandum intern privind analiza executiei bugetului Senatului si propuneri de diminuare a unor cheltuieli incepand cu 1 iulie 2010". Documentul a fost prezentat de chestorul Dan-Radu Rusanu (PNL).

"Am o veste buna si o veste rea. Incep cu vestea rea. Vestea rea este ca pe primele cinci luni de executie bugetara avem deja un deficit de 5.650.000 lei, care se localizeaza: 4.500.000 lei la „Cheltuieli de personal”, iar 1.150.000 lei la titlul de „Bunuri si servicii”. La „Bunuri si servicii”, facandu-se economii la unele categorii de cheltuieli, se realizeaza o suma de 700.000 lei care poate fi redistribuita catre alte categorii strict necesare pe care le aveti in tabel, aici si incepand cu incalzirea si lumina, pe care trebuie sa le platim, apa, canal, salubritate - deci utilitatile generale care trebuiesc platite - cota de benzina, de carburanti si de lubrifianti diminuata - subliniez, diminuata - trebuie totusi suplimentata cu 200.000 lei. „Cheltuieli de deplasare in strainatate” - si asta spuneam mai devreme - cu 300.000 de lei, daca vreti sa mai plecam pe undeva. „Cheltuielile de protocol”, care inseamna platile noastre catre RAPPS care ne suporta protocolul si pe care trebuie sa le platim. Daca facem acele economii de 700.000 lei, rezulta o diferenta de 450.000 lei pe care trebuie sa ne-o dea Ministerul Finantelor Publice", a anuntat senatorul PNL.

"Vestea buna este ca acea reducere de 25% hotarata de Guvern din indemnizatiile si salariile noastre nu se poate aplica la noi decat in proportie de 2,79% pentru ca oricum nu mai avem bani. Adica Guvernul, prin acea lege, nu mai poate taia nimic decat maxim 2,79%, Senatul ne mai avand bani pentru salariati si pentru senatori decat pana la 31 octombrie 2010. Deci, daca vrem, in bugetul pe care il vom face, trebuie sa cerem Ministerului Finantelor Publice sa ne suplimenteze banii la „Cheltuieli de personal”, ca sa poata taia 25%, pentru ca altfel nu poate taia 25%, ci poate sa taie doar 2,79%", a conchis Rusanu.

In urma informarii, discutiile pe acest subiect au continuat "fara microfon", drept urmare nu sunt consemnate in stenograma sedintei.
Ulterior, pe parcursul sedintei, presedintele Senatului Mircea Geoana a sustinut ca ar trebui sa existe "o perioada de intermezzo la deplasari" pana cand se rezolva problema bugetului Senatului.

Citeste si:
Alocație pentru copii din prima zi de viață. Proiectul de lege,...
Alocație pentru copii din...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.