Masurile de austeritate au caracter provizoriu, astfel ca, salariile si pensiile vor fi din nou majorate, dar "in conditiile Legii bugetului de stat si a bugetului de pensii pe anul 2011", a declarat premierul Emil Boc.

"V-as ruga sa cititi Legea asupra careia ne-am asumat raspunderea, Lege care va da raspunsul la aceasta intrebare. Direct si simplu", le-a spus Boc jurnalistilor, intrebat daca pensiile vor ramane taiate si in 2011, relateaza NewsIn.

Intrebat de ce evita sa dea un raspuns clar, premierul a revenit la microfon si a explicat ca masurile au un caracter provizoriu: "Vreau sa fie bine inteles. Legea va spune foarte clar ca aceste masuri au caracter provizoriu pana in 31 decembrie, iar salariile si pensiile vor creste in conditiile Legii bugetului de stat sau ale bugetului de pensii pe anul 2011. Scrie in Lege negru pe alb. Orice alta observatie, orice alt comentariu suplimentar in acest moment nu-si are rostul".

  • Vladescu: "Nu exista riscul ca in 2011 pensiile sa scada sub nivelul de dupa taierea de 15%

Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat la randul sau, astazi, ca in acest moment nu exista riscul ca pensiile sa fie diminuate suplimentar in 2011, comparativ cu nivelul pe care il vor avea dupa reducerea de 15%.

"Din punct de vedere al nivelului pensiilor anului viitor, raspunsul in acest moment este foarte simplu: in niciun caz nu vor fi la acelasi nivel ca anul acesta. Care va fi nivelul pensiilor de anul viitor, va fi stabilit, la fel ca nivelul salariilor, prin Legea bugetului, in functie de cele doua legi specifice - Legea pensiilor si Legea salarizarii", a mentionat Vladescu.

Ministrul Finantelor a evitat insa sa comenteze declaratiile economistilor care sustin faptul ca, inclusiv in contextul unei reduceri cu 70.000 - 100.000 a numarului de bugetari, economia nu va permite cresterea salariilor cu 25% in 2011, ci doar cu 6% sau 8%. "Ar trebui sa le vad calculele, pentru ca ar trebui sa vina cu un calcul sa spuna care este salariul mediu al celor care urmeaza sa plece din sistem. In functie de media de salarizare si de fondul de salarii alocat pentru anul viitor, 39 de miliarde, calculele pot fi foarte simple. Cat vor creste salariile anul viitor va depinde de asemenea de Legea salariizari unice, valabila anul viitor", a explicat acesta.

Citeste si:
Emil Boc, despre alegeri: „Românii sper să nu cadă în capcana PSD”
Emil Boc, despre alegeri:...

Presa a speculat in ultimele zile ca pensiile nu ar putea sa revina la nivelul actual in 2011, asa cum a promis Guvernul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.