Coalitia de guvernare (si implicit Alianta PNL-PD) trece printr-o criza prelungita, a carei rezolvare nu se intrevede momentan, daca nu cumva aceasta situatie va dainui pe tot parcursul mandatului de 4 ani - asta in cazul in care demiterea fortata a actualului premier Tariceanu si apoi eventuale alegeri anticipate nu ar da o solutie mai de durata, solutie care insa ar putea sa nu fie neaparat favorabila coalitiei de guvernare.

Problema aparuta imediat dupa alegerile din toamna trecuta si dupa formarea majoritatii parlamentare se invarte in jurul asa-numitei "solutii imorale", respectiv asocierea la guvernare a Partidului Conservator (fost PUR), partid care a intrat in parlament profitand de alianta preelectorala cu PSD, caruia i-a ramas astfel profund indatorat pe cel putin 4 ani. In consecinta, deputatii si senatorii partidului domnului Voiculescu si-au exprimat respectiva recunostinta inca din start, sprijinind alegerea in fruntea Camerei Deputatilor si a Senatului a candidatilor PSD, Vacaroiu si Nastase.

Desi cele doua partide din Alianta D.A. - liberalii si democratii - au solicitat de nenumarate ori conducerii PC clarificarea pozitiei lor atat la centru cat si in teritoriu, Voiculescu si ai lui au evitat constant un raspuns fara echivoc, de curand unul din parlamentarii acestui partid declarand ca aceasta problema se va clarifica in sedinta CNC din toamna.

Asa stand lucrurile, respingerea de catre conservatori a ideii alegerilor anticipate - alta divergenta fata de restul coalitiei de guvernare - este perfect normala, acestia fiind constienti de faptul ca tradand atat PSD-ul, cat si Alianta D.A., sansele lor de a mai accede in parlament fara alipirea la o formatiune puternica sunt ca si nule.

Ca sa fie si mai siguri de locurile ocupate deocamdata in parlament, deputatii si senatorii conservatori au mai facut o figura neplacuta colegilor de guvernare, votand contra organizarii simultane cu alegerile parlamentare a unui referendum asupra legii Curtii Constitutionale si implicit asupra Constitutiei, cat si asupra necesitatii modificarii legislatiei din sistemul juridic.

La disputele cu partidul lui Voiculescu se mai adauga, cum stim, neconcordantele din cadrul Aliantei D.A. - patronate, se spune, chiar de presedintele tarii - dintre liberali si democrati, dar si nu putin importanta criza din interiorul PNL, a carei cale momentana de rezolvare ar putea implica si guvernul daca, asa cum se aude, se planuieste fortarea schimbarii lui Tariceanu printr-o serie de demisii ale unor ministri liberali si democrati - Mona Musca facand deja safteaua acestei solutii, care a functionat in cazul fostului premier Radu Vasile .

Oamenii din staful celor doua partide pe care se sprijina coalitia si guvernarea actuala nu vad inca o cale de rezolvare a situatiei, nici rapida si nici viabila, recunoscand ca blocajul politic si decizional, existent in cadrul guvernarii datorita pozitiei ambigue a conservatorilor, ar putea fi curmat probabil doar prin alegeri anticipate, cum crede liberalul Nicolae Vlad Popa, senator PNL, care sustine ca: "Noi nu avem decat aceasta cale, sa facem presiuni inclusiv prin intermediul mass-media, pentru ca Partidul Conservator sa voteze schimbarea presedintilor Camerelor. In situatia in care nu se va intampla, va rezulta un blocaj, o criza ce va duce la alegeri.

Nu se pot juca la infinit. Exista un protocol si trebuie sa-l respecte. Este obositor, deranjant sa nu stii pe cine te bazezi. Ori suntem oameni seriosi si batem palma, ori rupem pisica in doua si gata. Ceea ce ar fi de dorit, dar nu este oportun acum. Consiliul Coalitiei sper sa nu fie pus in situatia de a lua masuri". Sustinatorul lui Stolojan, Valeriu Stoica, zice: "Atat timp cat alegerile anticipate au fost compromise, cred ca singura cale este consolidarea echipei guvernamentale printr-o schimbare, pentru a reda credibilitatea executivului".

Se spune ca dupa demisia ministrului culturii vor mai urma si altele, de pilda cea a ministrului agriculturii, Gheorghe Flutur, liberal si el, pentru ca, probabil, dupa doi liberali sa urmeze si un democrat, si tot asa, pana cade Tariceanu si vine altul. Analistii politici cred insa ca si viitorul prim ministru va fi tot de sacrificiu, fie el si Stolojan, pentru ca - dupa cum ne-a declarat Cristian Preda - se pare ca se recurge la "solutia conflictuala" pentru inceperea solutionarii crizei, adica aceea care-l contrapune pe actualul premier propriului guvern si partid, meci care, logic, nu poate fi castigat de inca premierul Tariceanu.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.