Presedintele Traian Basescu si-a publicat declaratia de avere, document care consemneaza ca unul din conturile sale in lei este mai mic cu 70.000 RON comparativ cu 2009, bani care ar fi putut fi directionati catre achizitia autoturismului Dacia Duster.

Declaratia de avere a fost completata de presedintele Traian Basescu in 9 iunie 2010, dar a fost postata, alaturi de cele ale consilierilor sai, luni seara, pe site-ul oficial al Presedintiei, presidency.ro, noteaza NewsIn.

Ultima declaratie de avere fusese completata de presedinte la putin timp dupa obtinerea celui de-al doilea mandat, astfel ca sunt putine diferente in noua declaratie de avere si precedenta, cea mai semnificativa fiind achizitionarea autoturismului Dacia Duster. De altfel, unul dintre conturile familiei Basescu, deschise la o banca din Constanta, s-a redus cu 70.000 lei.

  • Conturile in valuta, identice cu cele din 2009

Conturile in valuta ale sefului statului nu au suferit nicio modificare, insa Traian Basescu specifica in declaratia de avere ca nu au fost calculate dobanzile pentru sumele depuse la banci fata de declaratia de avere completata in data de 26 mai 2008, cu exceptia conturilor de la BCR si BRD.

Astfel, seful statului detine, la ABN Bucuresti, un depozit in valoare de 43.513 dolari, la ING Bucuresti doua depozite in dolari, unul de 35.472 si unul de 5.917. Tot la ING Bucuresti, Traian Basescu are un cont in euro, in valoare de 26.819.

Traian Basescu mai are, la BRD Constanta, un cont de 100.000 lei, cu 70.000 lei mai putin decat in luna ianuarie a acestui an si inca doua conturi in lei la BCR Bucuresti, unul de 250.000 lei, ramas neschimbat fata de ultima declaratie de avere, completata in ianuarie 2010, iar celalalt, acum in valoare de 77.175 lei, fata de 55.860 lei, suma la care, potrivit specificatiilor din declaratia de avere completata in ianuarie, nu fusese calculata dobanda.

[Presedintele Basescu si-a luat Duster din banii sotiei]

  • Basescu, lipsit de orice tip de datorie

Traian Basescu a castigat, din ianuarie pana in decembrie 2009, 79.225 lei, indemnizatia obtinuta in calitate de presedinte al Romaniei. De mentionat ca in declaratia de la inceputul lui 2010, suma trecuta de presedinte ca indemnizatie aferenta anului 2009 era de 80.261 lei.
Citeste si:
Alexandru Arsinel si-a publicat declaratia de avere
Alexandru Arsinel si-a...

Seful statului a primit si indemnizatii pentru deplasari externe care au totalizat, in perioada ianuarie-decembrie 2009 4.192 euro si 1.700 dolari. Potrivit declaratiei de avere, seful statului nu a facut investitii, imprumuturi sau plasamente care sa depaseasca 5.000 euro. In plus, presedintele nu are nicio datorie. De altfel, Traian Basescu nu a achizitionat, anul trecut, terenuri, case, autovehicule, bijuterii sau obiecte de arta.

Seful statului si-a pastrat bijuteriile evaluate la 20.000 euro, ceasurile in valoare de 35.000 euro si tablourile in valoare de 17.000 euro. Presedintele detine in continuare, impreuna cu sotia sa, un apartament de 370 mp construiti, un garaj de 30 mp si doua terenuri intravilane de 174 si respectiv 46 mp, toate aceste proprietati aflandu-se in Bucuresti. Noutatea, in ce priveste bunurile detinute de seful statului, o constituie recent achizitionatul autoturism Dacia Duster, pe care Basescu l-a trecut in declaratia de avere.

Citeste si:
Traian Băsescu a cerut revizuirea sentinței prin care a fost...
Traian Băsescu a cerut...

Declaratia completata de Traian Basescu la 9 iunie si postata luni pe siteul Administratiei Prezidentiale contine, ca si cele completata in 9 iunie 2009 si ianuarie 2010, intr-o anexa, date referitoare la contul de campanie deschis la BCR inca din timpul campaniei pentru referendumul pentru demiterea sa din anul 2007. Din sumele depuse in acest cont, seful statului mentioneaza ca au fost cheltuiti 30.000 RON "pentru construirea casei familiei Rusu Sofia, comuna Saucesti, judetul Bacau", in perioada inundatiilor din anul 2008. In afara acestei modificari, sumele din acest cont au ramas aceleasi ca cele din declaratia de avere depusa de seful statului in 2007: 85,09 dolari canadieni, 575,89 dolari americani si 56,46 euro. Presedintele precizeaza ca acest cont "a fost operat exclusiv prin delegat, iar banii nu pot fi utilizati decat in scopul pentru care au fost donati, neputand fi considerati bani personali".

Citeste si:
Traian Băsescu eliberează vila de protocol: ”Nu stau la mila...
Traian Băsescu eliberează...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.