Senatorul PC, Dan Voiculescu, i-a trimis presedintelui CCR o scrisoare deschisa in care apreciaza ca judecatorii Curtii au sansa, odata cu decizia privind reducerea pensiilor, sa aleaga intre statul de drept si cel totalitar, intre independenta justitiei si suprematia arbitrariului.

Ce scrie liderul onorific al PC?

"Domnule Presedinte, In sedinta de joi, 24 iunie 2010, Curtea Constitutionala va decide daca reducerea pensiilor cu 15% poate fi justificata prin invocarea art.53 din Constitutia Romaniei. Ar trebui sa fie cea mai simpla decizie din istoria Curtii. Litera si spiritul Constitutiei si jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului demonstreaza fara echivoc ca restrangerea exercitiului dreptului de proprietate – dreptul la pensie – este neconstitutionala. In conditiile in care chiar initiatorii acestei masuri recunosc ca aveau la dispozitie si solutii alternative, care nu incalcau drepturile fundamentale ale omului si reglementarile constitutionale, invocarea art.53 este, in mod evident, netemeinica. Asadar, din punct de vedere juridic, situatia este foarte clara. Realitatile economice, politice si sociale ale Romaniei nu justifica ingradirea exercitiului dreptului la proprietate. Guvernul nu a putut demonstra, dincolo de orice dubiu rezonabil, care ar fi consecintele neaplicarii masurii reducerii pensiilor asupra sigurantei nationale", se arata in scrisoarea lui Voiculescu.

Dan Voiculescu opineaza ca "principala provocare pentru judecatorii Curtii Constitutionale nu o reprezinta speta juridica pe care o au spre analiza, ci presiunea politica din jurul acestui demers" si le transmite membrilor CCR ca au independenta deplina, indiferent de institutia care i-a propus. "Insa, dincolo de istoria personala si profesionala a fiecarui judecator al Curtii Constitutionale si dincolo de politizarea procedurii de alegere a judecatorilor, Constitutia ofera fiecarui membru al Curtii, dupa depunerea juramantului si preluarea mandatului, independenta deplina. Este insa necesar ca judecatorii Curtii sa-si asume aceasta independenta", arata senatorul in scrisoarea deschisa, potrivit NewsIn.

La final, Voiculescu spune ca decizia privind pensiile este o "alegere intre statul de drept si cel totalitar". "Joi, 24 iunie 2010, Curtea Constitutionala a Romaniei, prin Decizia pe care o va asuma, va alege intre statul de drept si statul totalitar, va alege intre independenta justitiei si suprematia arbitrariului si, nu in ultimul rand, va alege intre a-si recastiga prestigiul pe care i-l confera actuala Constitutie si a renunta definitiv la acest statut, devenind exclusiv un instrument politic", conchide liderul conservator.

Citeste si:
Piedone, condamnat la 8 ani în cazul Colectiv, candidează din nou...
Piedone, condamnat la 8 ani...

Contestatia CCR: Ultima sansa pentru bugetari si pensionari


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.