Presedintele Senatului, Mircea Geoana, spune ca PSD si PNL ar trebui sa ofere o alta optiune de guvernare cetatenilor, inainte de 2012 si a opinat ca, daca Guvernul Boc va fi demis, presedintele Basescu nu mai este "in situatia" politica de a refuza dreptul unei majoritati sa formeze Cabinetul.

"Eu stiu cum a trecut motiunea din toamna trecuta, atunci a existat o majoritate explicita. Am venit cu o motiune de cenzura pentru a pregati o noua guvernare. Sansa pe care motiunea de toamna trecuta a avut-o fata de actuala motiune era ca se stia, de bine, de rau care este pasul politic urmator dupa caderea Guvernului. Si aici si PSD si PNL au obligatia de a da un raspuns putin mai clar, poate nu pana marti, poate in perioada urmatoare. Din punct de vedere al ecuatiei politice cred ca opozitia trebuie sa dea un raspuns mai coerent: <Bun, si daca astia pica, si trebuie sa pice, si lumea asteapta sa pice Guvernul Boc, ce punem in loc?>", a declarat Mircea Geoana duminica seara, la Realitatea TV.

Geoana a opinat ca exista o sansa "corecta ca motiunea" sa treaca, subliniind insa ca sansele acesteia ar fi fost mai mari daca ar fi existat un efort clar de constructie a unei majoritati explicite pentru dupa eventuala cadere a Guvernului. Geoana a subliniat si ca, din punct de vedere al mult disputatului termen pentru dezbaterea si votul Constitutiei, primul ministru nu ar avea nicio cale legala de recurs in cazul in care Parlamentul se va exprima, majoritar, in favoarea motiunii.

"Mesajul ca vom avea o majoritate abia dupa 2012 este alt element de vulnerabilitate. Din punct de vedere politic este corect, dar din punct de vedere practic, al credibilitatii, cred ca in acest moment se joaca credibilitatea viitorilor lideri ai Romaniei, si aici nu ma refer la presedintii celor doua partide, ma refer daca exista cineva capabil sa faca alt fel de guvernare", a precizat Geoana, citat de NewsIn.

Fostul presedinte al PSD a opinat ca, oricum, actuala majoritate este "in descompunere", ea urmand a lasa loc, pana la finalul anului, unei alternative. "Aceasta majoritate este oricum in descompunere, intrebarea este daca se descompune pana marti.(...) Din punctul meu de vedere acest guvern este plecat oricum de la putere, ca este marti, ca este in septembrie, ca este in decembrie cel mai tarziu, (...) in cateva luni de zile vor fi create premise pentru o noua majoritate in Parlamentul romanesc. Problema pe care cred ca o avem este dificultate de a prezenta opiniei publice la modul serios, credibil, o alternativa la cei care guverneaza astazi, pentru ca absenta unei solutii alternative care nu se poate crea in Parlamentul de astazi in absenta unei aliante PSD-PNL, nu exista alta varianta", a spus Mircea Geoana.

Citeste si:
Klaus Iohannis, după adoptarea moțiunii de cenzură. „Este momentul...
Klaus Iohannis, după...

Presedintele Senatului a subliniat ca, daca s-ar reusi crearea unei alte majoritati in actualul Parlament, seful statului nu ar mai fi in situatia de a o respinge, asa cum a facut cand PSD si PNL au venit cu propunerea de a sustine un Guvern condus de Klaus Johannis. "Astazi as indrazni sa spun ca astazi daca s-ar forma o astfel de majoritate presedintele Basescu nu mai este in situatia publica si politica sa mai refuze unei noi majoritati crearea unui Guvern al unei majoritati diferite, care evident se naste astazi in jurul PSD si PNL. Se poate ajunge acolo? Daca pica Guvernul marti intram intr-o logica in care probabil domnul Basescu are un guvern de rezerva pe aceasta majoritate, indraznesc sa fac o prognoza politica, ca undeva spre iarna acestui an, inceputul anului viitor vor exista conditiile pentru crearea unei noi majoritati", a explicat Geoana.

Citeste si:
Alegeri prezidenţiale 2024. Cine va candida pentru funcţia de...
Alegeri prezidenţiale 2024....

Pe de alta parte, daca motiunea PSD nu ar trece, chiar Guvernul actual are variante de rezerva pentru a potoli presiunea publica creata de masurile impopulare asumate: o restructurare a Guvernului si, mai tarziu, schimbarea lui Emil Boc. Cu toate acestea, a aratat Geoana, daca opozitia ar reusi sa se coaguleze intr-o majoritate, ar putea prelua guvernarea inainte de 2012. "Este o pozitie pe care PSD nu o imbratiseaza, eu fac o descriere generala, PSD a luat o decizie sa nu intre la guvernare pana in 2012", a precizat insa Geoana, adaugand ca este, totusi posibil, ca aceasta decizie sa fie revizuita.

"Decizia partidului a fost unanima la momentul respectiv, e posibil ca evolutiile din societate sa determine o schimbare care sa duca la modificarea acestei pozitii in care s-a spus: <preferam anticipate!> Este o varianta politica dar mi-este greu sa o vad fezabila. Este greu sa vezi un Parlament plecand acasa", a spus liderul PSD.

Citeste si:
Ponta, atac la adresa Guvernului: Omorâţi economia și pe românii...
Ponta, atac la adresa...

Geoana a continuat sa sugereze ca o coagulare a opozitiei ar trebui sa se produca in urmatoarele sase luni, aratand ca exista o nevoie a opiniei publice de a avea o alternativa la Guvernul Boc inainte de 2012.

"Cine va reusi sa introduca in politica romaneasca un pic mai multa cinste si trasparenta, acei oameni vor putea sa reinventeze politica romaneasca, oameni care sa propuna un alt model de dezvoltare vor fi marii castigatori. Teama mea este ca aceasta criza va trece peste noi fara rezultatele unei introspectii necesare a acestor douazeci de ani, mi-e teama ca vom merge in continuare autisti mai departe, dar nu vreau sa dau o senzatie ca totul este cazut in Romania si ca tot ce inseamna politica romaneasca este de aruncat la gunoi si toti politicienii trebuie mitraliati in piata publica, pentru ca in clipa respectiva trecem in partea cealalta", a precizat social-democratul.

Geoana a mai explicat ca o alta problema a actualei guvernari este ca nu va putea ridica masurile de austeritate la finalul anului, pentru ca Romania nu s-ar incadra in conditiile asumate pentru anul viitor, si anume un deficit de 4,4%
. "Nu exista pe cifrele de astazi nicio posibilitate ca aceste masuri sa fie intrerupte la 31 decembrie 2010, sunt zero la suta sanse ca la 1 ianuarie sa se spuna: < Revenim la situatia anterioara>. Ar trebui sa spuna mai cinstit ca aceste masuri vor tine cel putin spre 2011, 2012 pana cand eventual economia isi va reveni", a spus el.

Citeste si:
Guvernul își dă restanțele de toamnă. Legea pensiilor speciale,...
Guvernul își dă restanțele de...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.