Potrivit unui sondaj comandat de PNL, o mare parte dintre romani il considera pe Traian Basescu mincinos, corupt si chiar dictator.
Potrivit sondajului comandat de PNL si dat publicitatii sambata, 77,4% dintre romani intervievati au o opinie nefavorabila fata de Traian Basescu, insa presedintele este intrecut de premier care a adunat 84,6% la capitolul “opinie nefavorabila” .

Potrivit Realitatea, la intrebarea “Care este primul lucru care vine in minte cand va ganditi la Traian Basescu”, 61,7% dintre respondenti au dat atribute negative si doar 14,3%, pozitive. 13,3% au raspuns “un lider mincinos”, 7,4% au spus ca primul lucru care le vine in minte cand se gandesc la Basescu este ca e “un lider corupt”. De asemenea, 4,5% au raspuns “dictator” sau "dictatura".

  • PSD este pe primul loc in preferintele electorale, urmat de PNL, PDL e pe locul trei

Potrivit NewsIn, sondajul realizat de Grupul de Studii Sociale 2000 la comanda PNL releva ca PSD ar castiga alegerile parlamentare cu 36,9%, PNL s-a clasa pe locul doi, cu 28,2%, in timp ce PDL se claseaza pe locul trei, cu 19,1%. De asemenea, daca duminica viitoare s-ar organiza alegeri, UDMR ar obtine 5,8%, PRM 5,2%, iar PNG 2,3%. PC ar fi votat de 0,9% dintre alegatori, iar UNPR de 0,3%. 1,4% din cetateni ar vota cu alte partide.

Sondajul realizat pentru PNL a masurat si preferintele electorale fata de diferite formule de guvernare. Cele mai multe preferinte, respectiv 23,7%, a intrunit varianta in care Romania sa fie condusa de un Guvern format din tehnocrati cu premier tehnocrat. 14,9% ar vrea un Guvern politic PSD cu un premier PSD, in timp ce 11,6% ar alege un Guvern politic PNL cu premier liberal. 7,9% dintre cetateni ar fi de acord cu un Guvern politic PDL cu premier PDL, in timp ce 3,4% ar fi de acord cu un Executiv politic PDL, dar condus de un premier tehnocrat. 10,8% ar acccepta un guvern format din PSD si PNL (fara a se mentiona si carui partid sa-i apartina premierul). 10,4% din cetateni nu prefera niciuna din formulele prezentate mai sus, in timp ce 17,3% nu stiu care ar fi mai buna solutie de guvernare pentru Romania sau nu au raspuns.

40,2% dintre cetateni cred ca Romania are nevoie de alegeri anticipate pentru a depasi criza. In schimb, 45,5% cred ca alegerile anticipate ar insemna o cheltuiala inutila si ar putea genera haos politic. 14,2% dintre alegatori nu stiu, sau nu raspund la intrebarea privind oportunitatea unor alegeri inainte de termen.

Citeste si:
VIDEO Joe Biden îl numește ”dictator” pe Vladimir Putin:...
Joe Biden il numește...

Cercetarea are si o sectiune dedicata unor posibile alegeri prezidentiale, preferintele fiind exprimate in urma unei intrebari deschise. Astfel, daca saptamana viitoare ar avea loc alegeri prezidentiale, Crin Antonescu ar fi votat de cei mai multi dintre alegatori, obtinand 33,8%. Pe locul doi in acest clasament se afla liderul PSD Victor Ponta cu 27,1%. Actualul presedinte, Traian Basescu, ar fi votat de doar 11,7%. Mircea Geoana ar fi votat pentru fotoliul de la Cotroceni de 10,7% dintre cetatenii votanti, iar liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, de 4,4%. Kelemen Hunor ar inregistra un scor de 2,5%, Adrian Nastase 1,3%, iar Mugur Isarescu 0,6%. Pentru Calin Popescu Tariceanu ar vota 1,6%, in timp ce Gigi Becali si Cristian Diaconescu ar fi votati la prezidentiale de 0,3%. Elena Udrea ar obtine sub 1% (mai precis 0,9%) la un viitor scrutin prezidential.

Citeste si:
Nicusor Dan: Ma voi intalni cu Vlad Voiculescu si ii voi propune sa fa
Nicusor Dan: Ma voi intalni...

Studiul a fost realizat de Grupul de Studii Sociale 2000 in perioada 4-6 iunie, la comanda PNL, pe un esantion national de 1089 persoane, prin selectie probabilista a localitatilor, a sectiilor de votare si a persoanelor. Interviurile s-au desfasurat la domiciliul subiectilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.