Marian Vanghelie isi inhumeaza rudele la Bellu, in criptele unor personalitati de seama ale Romaniei.

In capela familiei fostului ministru de Razboi si al Afacerilor Straine, Iacob Lahovary (1846-1907), se odihnesc acum doua rude ale primarului sectorului 5, Marian Vanghelie, scrie Adevarul.

Capela, o bijuterie arhitecturala construita de unul dintre cei mai mari arhitecti ai Romaniei, Ion Mincu, se afla la figura 55, chiar in centrul Cimitirului Bellu (declarat in 2005 ansamblu monument istoric). Pe peretii exteriori inca se mai vad inscriptiile care amintesc de faptele marcante pe care le-a facut generalul Iacob Lahovary pentru Romania: „medalia Virtutea Militara pe Campul de Lupta, Steaua Romaniei in timp de resboiu, Mare ofiter al Ordinului Carol, Ministru de Resboiu, Ministru Afacerilor Streine".

Ramasitele familiei Lahovary au fost aruncate

Un angajat care a lucrat timp de 40 de ani la Cimitirul Bellu spune ca a fost martor la vandalizare. „Cand au fost inmormantati cei doi in 2008, muncitorii au ras tot ce era in interiorul criptelor. Vechile oseminte au fost aruncate". Omul se uita cu amaraciune la cripta familiei Lahovary. "Ultimul urmas al lor, al Lahovarylor, care s-a ingrijit de mormant a fost o descendenta a familiei Mavrocordat. Doamna asta a murit acum vreo 20 de ani. De atunci, nimeni nu s-a mai ocupat de locul de veci. Pana in urma cu 40 de ani rudele lui Lahovary, majoritatea mutati in Uniunea Sovietica, veneau anual la mormantul din Romania pentru a face parastas. Cantau vesnica pomenire in ruseste, imbracati in straiele lor populare".

Vangelie nu stia a cui e cripta

Vicepresedintele PSD a negat, intr-o interventie la Realitatea TV, ca ar fi intervenit la autoritati pentru a obtine acest loc de veci, precizand ca nu a facut decat sa cumpere de pe piata. "Eu nu am concesionat, ci am cumparat de pe piata. Asa este viata. (...) Stiti cum este in viata: in momentul cand ti se intampla un necaz, incerci sa vezi cum te descurci. Cei din familia mea au incercat sa cumpere o locatie, au luat legatura cu actualul proprietar (sic!), dl Cristea, si noi am cumparat de pe piata. N-am luat nici o concesionare de la Primarie si nu ne-am dus la Administratia Cimiterilor sa luam concesionare de la Administratia Cimitirelor", a declarat primarul sectorului 5 , comentand un articol din ziarul "Adevarul" potrivit caruia familia sa a cumparat cripta Lahovary din Cimitirul Bellu pentru a-si inmormanta doua rude, printre acestea fiind chiar bunicul lui Vanghelie.

Citeste si:
Marian Vanghelie, în libertate sub control judiciar. Poate lua...
Marian Vanghelie, în...

Primarul a dorit sa mai precizeze ca persoana de la care a cumparat locul de veci, Nicolae Dan Cristea, nu era director la Administratia Domeniului Public. "Ulterior l-am cunoscut si a devenit director la Administratia Pietelor (sector 5, n.r.)", a mai aratat pesedistul. Mai mult, Vanghelie a explicat ca familia sa a cautat locul de veci, nu i s-a oferit fara a avea nevoie. "Cineva din familia mea a cautat in presa, a gasit prin cunostintele pe care le avea, a incercat si a gasit o locatie pe care s-o cumpere cu bani de pe piata. Oricine putea fi. Puteati fi dvs, un cumparator de buna-credinta. Se putea intampla oricui. N-a fost o chestie ca m-am dus la Primarie si am abuzat de vreo functie. Am cumparat de pe piata", a aratat primarul, adaugand ca nici macar nu s-a ocupat el, transmite NewsIn.

Liderul PSD a mai spus ca nu a stiut ca a cumparat tocmai cripta Lahovary, deoarece familia a achizitionat acel loc de veci avand nevoie urgenta de el. "Va dau un raspuns foarte serios: nu am facut nici o ilegalitate si nici macar ceva imoral. Nu am stiut la vremea respectiva a cui a fost proprietatea acest cavou. Pur si simplu s-a luat cu o zi inainte sa se faca inmormantarea. Nu am fost pregatiti, cum orice familie nu cred ca se pregateste dinainte. (...) La vremea respectiva nici nu am cunoscut, ca nu ma pricep si nu sunt in domeniu, ce familie a fost acolo si ce s-a intamplat", a explicat social-democratul.

Citeste si:
Calina, dans pe manele în ziua în care bunica Mioara Roman a fost...
Calina, dans pe manele în...

Mai mult, el a atras atentia asupra faptului ca si acum pot fi cumparate fara probleme cripte de la Bellu, desi sunt monumente istorice, insistand ca nu e vina lui ca a cumparat ceva ce este de vanzare. "Daca va uitati in ziar si vedeti toate anunturile, si dvs daca vreti sa cumparati acum, puteti sa cumparati un loc la Cimitirul Bellu, cu o suma oarecare. Eu va intreb de ce nu le spuneti si pe cele care sunt de vanzare, in momentul de fata, la Cimitirul Bellu? Sunt eu de vina ca sunt acum de vanzare la Cimitirul Bellu peste 100 de locatii? (...) Dar va spun ca si in momentul asta, putem sa mai cumparam un monument, pentru ca mi se pare ca sunt la rubrica „vanzari”. Sunt eu de vina? Pur si simplu n-am facut nimic imoral", i-a spus Vanghelie realizatoarei TV.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.