Problema restructurarii Guvernului ar putea fi decisa dupa motiunea de cenzura, deoarece un vot clar impotriva acesteia ar putea sa-l determine pe Emil Boc sa vina in fata Parlamentului cu un Cabinet cu mai putine ministere.

Surse din PDL au confirmat pentru NewsIn posibilitatea restructurarii guvernului Boc, insa discutiile concrete privind modul reconfigurarii intregii administratii centrale vor fi demarate de-abia dupa votul dat motiunii de cenzura a PSD. "S-a ridicat in partid problema acestui mod de actiune al Guvernului. Insa acum discutia este prematura, subiectul va fi de actualitate dupa votul de marti", a spus un lider al PDL.

Pe de alta parte, problema este de actualitate in interiorul PDL, fiind ridicata atat in cadrul grupurilor parlamentare si in ultimul Colegiu Director, cat si la intalnirea parlamentarilor democrat-liberali cu presedintele Traian Basescu. "S-a vorbit si de restructurare si de remaniere, dar despre aceasta din urma s-a decis ca nu este cazul. In ceea ce priveste, restructurarea a ramas ca presedintele Emil Boc sa anunte daca si cum se va face", a declarat un alt democrat-liberal.

Conform acelorasi surse, inca nu s-a discutat care ar putea fi numarul de ministere pe care ar putea sa-l contine un viitor Cabinet Boc 3, insa restructurarea Guvernului va fi obligatoriu insotita de o reducere a personalului din aceste ministere, precum si de o regandire a institutiilor din subordinea Guvernului. Deocamdata, obstacolul care trebuie depasit inainte de initierea restructurarii este motiunea de cenzura. "Nu ne temem ca ar putea sa treaca motiunea, dar trebuie sa vedem si cu cate voturi va fi respinsa. Daca va fi un vot la limita, va trebui sa fim mai atenti daca ne prezentam in Parlament cu guvernul restructurat", au mentionat sursele citate.

Potrivit Constitutiei, in caz de remaniere guvernamentala sau de vacanta a postului, presedintele revoca si numeste, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului. In aceasta procedura, Parlamentul nu are un cuvant de spus. Pe de alta parte, daca se restructureaza Guvernul, adica se modifica numarul de ministere, sau daca se schimba componenta politica, este nevoie de un alt vot de investitura in Parlament.

Citeste si:
Metroul de la Cluj. Astăzi se semnează contractul pentru proiectare...
Metroul de la Cluj. Astăzi se...

Ziua Motiunii de Cenzura (Partea 1)


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.