Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat marti ca Legea lustratiei a fost declarata neconstitutionala "pe buna dreptate", deoarece e "aberanta", si a aratat ca nu crede intr-o varianta ce ar putea trece de CCR in viitor.

"Pe bune dreptate, ca e aberanta. Conceptul de lustratie este un concept eminamente totalitar, n-are nimic de a face cu democratia. (...) Am intrat intr-o alta faza a societatii romanesti odata cu daramarea dictaturii si trecerea spre democratie", a spus Iliescu, transmite NewsIn.

Intrebat daca poate exista o varianta a acestei Legi care sa treaca de Curtea Constitutionala, Iliescu a raspuns negativ, dand de inteles ca, intr-o ultima faza, ar putea fi atacata si in instantele europene. "Au mai fost situatii in alte tari, in tari baltice, si ele au fost respinse de instanta europeana ca fiind nedemocratice", a precizat fostul presedinte. [CCR: Legea Lustratiei e neconstitutionala]

"In democratie, filtrul principal este votul popular, pentru ca este vorba de organizare pluralista a vietii politice, controlul din partea cetatenilor si s-a respins ideea condamnarii in bloc a unor categorii de oameni. Una e sa ai un primar care a slujit interesele obstei, chiar si in conditiile de atunci, si dovada ca multi au fost realesi, iar altul care a fost un ticalos. Deci il judeci pe fiecare in parte", a conchis Ion Iliescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.