Judecatorii Curtii Costitutionale a Romaniei au decis, luni, cu majoritate de voturi, ca Legea Lustratiei, care limiteaza temporar accesul in unele functii publice pentru persoanele care au facut parte din aparatul regimului comunist, este neconstitutionala, informeaza Curtea printr-un comunicat.

Curtea Constitutionala a fost sesizaza de catre 29 de senatori si 58 de deputati din PSD. Astfel, social-democratii au depus doua contestatii cu argumentatii diferite, una din partea grupului parlamentar al senatorilor, iar alta din partea deputatilor. Principalul argument invocat de PSD priveste rezolutia APCE si deciziile CEDO referitoare la interzicerea condamnarilor colective.

Legea lustratiei a fost adoptata pe 19 mai in Camera Deputatilor, for decizional.

Ca persoane lustrabile au fost definite persoanele care au ocupat functii de conducere si au fost remunerate pentru aceasta in PMR, PCR, UTC, UASCR, deputatii in Marea Adunare Nationala, membrii consiliilor populare judetene, municipale si orasenesti, membrii Consiliului de Stat si ai Consiliului de Ministri, conducatorii institutiilor de presa sau de propaganda ai PCR, directorii de editura, persoanele din invatamantul de partid, din structurile Securitatii sau colaboratorii acesteia ca politie politica, magistratii cu functii de conducere in sistemul judiciar comunist, comandantii din Inspectoratul General de Militie pana la nivelul sefilor de post inclusiv, sefii misiunilor diplomatice si consulare s.a.

Toate aceste persoane intra sub incidenta legii si vor avea o interdictie de cinci ani la functii publice numite si alese. Persoanele care se afla in aceasta situatie si care detin orice functie aleasa vor avea posibilitatea sa-si duca mandatul la bun sfarsit urmand ca interdictia sa functioneze in urmatorii cinci ani de zile. Pentru persoane numite care sunt lustrabile, mandatul lor inceteaza in 90 de zile de la adoptarea legii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.