Conform datelor sondajului CURS efectuat la iesirea de la urne, Adrian Nastase, perdantul alegerilor prezidentiale, a fost preferatul celor din mediul rural, al pensionarilor, al celor cu mai putine studii, al minoritatilor nationale. Pe regiuni, Nastase a cistigat mai mult in sud si est, in timp ce votul in vestul tarii a fost in mod surprinzator destul de echilibrat. Adrian Nastase a fost preferatul mediului rural (58,6%), al Olteniei si Munteniei (52,6%) si al Moldovei (54,3%). Cei cu mai putine studii, mai precis fara liceu, l-au votat in proportie covirsitoare (61,5%) pe Nastase. 63,5% dintre persoanele peste 56 de ani l-au preferat pe Nastase, care a fost vazut drept candidatul ideal de 80% dintre rromi.
Candidatul PSD a fost votat doar de 38,8% dintre bucuresteni. Putinii votanti ai lui Marko Bela care s-au prezentat la vot au mers in proportie de 75,3% pentru Adrian Nastase, in timp ce votantii lui Vadim s-au dus in proportie de 68,8% spre Basescu.

Romania lui Basescu

Conform acelorasi date CURS, Traian Basescu s-a situat mai bine fata de Adrian Nastase in optiunile de vot ale electoratului din mediul urban (56,4%) si ale categoriei celor cu studii superioare (65%). Basescu a adunat mai multe voturi si la categoriile de virsta cuprinse intre 18 si 30 de ani (55,9%) si 30-55 de ani (52%). In Transilvania, candidatul Aliantei PNL-PD a fost preferat de 50,5% din electorat, in timp ce spre acelasi candidat s-au indreptat 62,8% dintre voturile bucurestenilor. Minoritatile nationale, altele decit rromii si maghiarii, au votat in mod egal cu ambii candidati.
Pentru Basescu au votat 69,9% dintre cei care in primul tur au votat cu altcineva decit cu Nastase, Vadim si Marko Bela. Conform sondajului CURS, 2,5% dintre cei care au votat in primul tur cu Basescu au votat de aceasta data cu Nastase.
In schimb, 3% dintre cei care au votat acum doua saptamini cu Nastase i-au dat duminica votul lui Basescu.

Citeste si:
20% din speciile de plante ar putea disparea din cauza omului
20% din speciile de plante ar...

Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.