Senatorii au respins ca pe ordinea de zi a sedintei de miercuri sa fie introdusa desemnarea unui judecator din partea acestei camere la Curtea Constitutionala, in conditiile in care lunea viitoare, pe 7 iunie, expira mandatul actualului magistrat, Nicolae Cochinescu.

Nici deputatii nu au ajuns marti la un consens privind desemnarea candidatului din partea Camerei pentru postul de judecator CCR, in conditiile in care Valer Dorneanu, sustinut de PSD, a obtinut 161 voturi, Stefan Minea, sustinut de PDL, a obtinut 123, iar democrat-liberalii au insistat ca votul nu e valid, relateaza NewsIn.

Deputatii PSD si cei ai PDL au avut marti o disputa prelungita pe marginea majoritatii necesare pentru validarea mandatului de judecator al CCR, PSD sustinand ca e suficienta majoritatea simpla, iar PDL insistand ca e nevoie de majoritatea deputatilor, si nu a celor prezenti.

Vot cu probleme la CCR

  • Ponta ameninta

Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat miercuri ca in situatia in care presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, va refuza sa semneze hotararea prin care Valer Dorneanu este desemnat judecator la CCR, social-democratii se vor adresa Parchetului.

Ponta a afirmat ca presedintele Camerei Deputatilor a comis "un nou atentat grav la adresa sistemului democratic romanesc" prin faptul ca nu a semnat hotararea prin care Valer Dorneanu sa fie numit judecator la CCR. "Ieri, in Camera Deputatilor s-a votat, conform prevederilor constitutionale, persoana desemnata de catre Camera Deputatilor pentru a ocupa functia de judecator la CCR. (...)Toti membrii secretariatului, inclusiv secretarul din partea PDL au semnat procesul verbal si in conformitate cu Legea de organizare a CCR, art. 5, alin. 4, care spune foarte clar ca fiecare camera a Parlamentului numeste cu votul majoritatii membrilor sau - deci cu cvorum, si a fost cvorum, 303 deputati - pe baza recomandarii comisiei juridice persoana care a intrunit numarul cel mai mare de voturi. Persoana care a intrunit numarul cel mai mare de voturi cu o diferenta foarte mare, 161 la 123 este domnul Dorneanu", a spus liderul PSD.

Citeste si:
Măsurile fiscale propuse de Guvernul Ciolacu, analizate de CCR
Măsurile fiscale propuse de...

Presedintele Camerei a spus ca argumentatia lui Ponta reprezinta "un lucru trasnit", lipsit de fundament legal. Productia <Copiii spun lucruri trasnite> a inceput sa se produca in Parlamentul Romaniei cu o vedeta de mare succes, domnul Victor Ponta. Am constatat ca iarasi a reusit sa produca o declaratie in linia celor deja cunoscute, de tipul <nu mai parcati in sediul din Kisselef, cel mai bine e sa blocati un drum principal al Bucurestiului>. Domnul Ponta invoca incalcarea Regulamentului cand am solicitat un punct de vedere al presedintelui Comisiei juridice, Daniel Buda ce a constatat ca, in conformitate cu Legea Curtii Constitutionale, candidatul la postul de judecator trebuie sa intruneasca majoritatea de voturi din numarul total al deputatilor", a spus Anastase, miercuri, in cadrul unei declaratii de presa.

Citeste si:
Judecător mort în drum spre spital. Gabriel Apostol și-ar fi...
Judecător mort în drum spre...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.