Presedintele Traian Basescu a declarat marti ca este convins ca reducerea cheltuielilor bugetare este o solutie mai buna decat majorarea taxelor si ca optiunea sa este sa insiste ca scrisoarea catre Fond sa plece in exact termenii in care a fost negociata.

  • Scrisoarea catre FMI sa plece in termenii negociati

"Optiunea mea, plecand de la responsabilitatea pe care o am, de a face uneori lucruri pe care n-as vrea sa le fac dar ele trebuie facute, este sa insist ca scrisoarea catre Fond sa plece in exact termenii in care a fost negociata, avand convingerea ca decat marirea de taxe, este mult mai buna aceasta solutie, in care facem controlat reducerile de venituri, fie ca discutam de salarii, fie ca discutam de pensii. Le facem controlat avand certitudinea finantarii a ceea ce am stabilit ca putem plati", a declarat seful statului, la finalul reuniunii cu grupurile parlamentare care sustin Guvernul, relateaza NewsIn.

"Am apreciat ca indiferent care este costul politic sau costul de imagine, am obligatia sa le prezint romanilor situatia si sa sustin solutiile corecte", a continuat presedintele. [Basescu era “sub influenta bauturilor alcoolice” cand sustinea pensia minima]

Traian Basescu a spus ca daca presiunea sociala devine insuportabila, factorii responsabili ai statului nu trebuie sa devina "dusmani" ai propriului popor, drept urmare se pot gasi alte solutii, el aratandu-se insa sceptic in legatura cu sansele acestora. "Situatia nu este fara iesire. Avem acest tip de iesire. (...) Daca exista o opozitie insuportabila, o presiune sociala insuportabila, sigur ca nimeni nu poate deveni dusmanul propriului lui popor si n-avem decat sa nu realizam cele ce ne-am angajat - reduceri de cheltuieli bugetare - si sa incercam sa ne finantam de pe piata libera. Convingerea mea este ca nu vom reusi sa o facem datorita realitatilor pietelor financiare din Uniunea Europeana", a aratat presedintele, care a dat apoi exemplul Spaniei, care nu a reusit sa atraga niciun singur euro dupa ce a scos la vanzare obligatiuni.

  • Atac la seful FMI

Presedintele Basescu a comentat ca mandatul cu care FMI a venit in Romania a fost nu numai majorarea TVA si a cotei unice, ci si reducerea salariilor bugetarilor, si ca daca Dominique Strauss Kahn are "dubii" in legatura cu aceste angajamente ii poate trimite documentul asumat cu Romania. [Replica FMI: S-a vrut majorarea taxelor si impozitarea progresiva]

"Plec de la a a va reaminti - si cu ocazia asta dau o replica si dlui Strauss Kahn - mandatul cu care a venit FMI si UE si BM la Bucuresti, dar vorbesc in primul rand de mandatul Fondului. Mandatul cu care delegatia Fondului a venit a fost urmatorul: si el este scris pe documentul inaintat autoritatilor romane. Daca dl. Strauss Kahn are dubii ii voi transmite personal documentul cu care a venit Fondul, si el spune asa: cresterea TVA de la 19% la 24%, cresterea cotei unice de la 16% la 20% si reducerea salariilor in sectorul bugetar cu 20%", a declarat seful statului comentand afirmatiile sefului FMI de saptamana trecuta.

Citeste si:
Ponta, atac la adresa Guvernului: Omorâţi economia și pe românii...
Ponta, atac la adresa...

Basescu a explicat ca autoritatile romane au respins propunerile FMI pentru ca ar fi dus la o inflatie de doua cifre si nu ar fi vindecat "cancerul din bugetul de stat". "Deci eu am respins aceasta varianta pentru ca era varianta care nu trata problema, adica repartitia cheltuielilor bugetului de stat al Romaniei. In plus, dupa toate analizele cresterea TVA de la 19 la 24% ar fi generat o inflatie care in mod cert s-ar fi scris cu doua cifre. Minim 10% ar fi fost inflatia pe anul acesta, fata de obiectivul de 4,5%. De asemenea, ar fi fost un transfer de cheltuieli suplimentare pe zona economica si aici nu fac deosebire stat-firme private. (...) Din aceste motive, in urma discutiilor pe care le-am avut cu Guvernul si cu BNR, noi toti am stabilit sa respingem varianta propusa de Fond. Aceasta varianta avea dezavantajul ca mentinea cancerul din bugetul de stat al Romaniei", a mai aratat presedintele. [FMI: "Am cerut impozitarea bogatilor"]

Citeste si:
Cîțu, acuzații la PSD: „Voia să împrumute 2 miliarde de euro de la...
Cîțu, acuzații la PSD: Voia...

  • De ce nu avem autostrazi?

"Multi dintre cei care nu sunt aici, dar sunt zilnic la televizoare spun 'de ce nu construim autostrazi?'. Pentru ca toti banii pe care ii produce economia romaneasca si pe care ii imprumutam se folosesc in consum si se lasa o bruma pentru investitii", a mai spus presedintele, conform Realitatea.

  • Presedintele sare in apararea ministrilor

"In opinia liderilor sindicali, functionarii sunt niste ingerasi. Dar sa stiti ca nu ministrii fac proiectele, nu ministrii tin proiectele la aprobare pana ori isi iau spaga, ori resping proiectul, ci functionarii pe care liderii sindicali ii reprezinta. Nu ministrii sunt de ani si ani responsabili de gestionarea fondurilor, dar cei care vamuiesc proiectele sunt functionarii", a adaugat Basescu.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.