Fostii detinuti politici din zece tari postcomuniste au decis sa ceara Parlamentului European sa condamne comunismul.

Fostii detinuti politici din Albania, Bosnia-Hertegovina, Cehia, Croatia, Germania, Letonia, Moldova, Slovacia, Ungaria si Romania considera ca intre cele doua regimuri totalitare nu poate fi facuta o distinctie „crimele comise in numele celor doua ideologii fiind la fel de grave“, transmite corespondentul NewsIn.

La incheierea celor trei zile de Congres, reprezentantii celor care au avut de suferit de pe urma regimurilor comuniste din tarile lor au adoptat o rezolutie prin care vor solicita Parlamentului European sa adopte o decizie in sensul celor solicitate de ei, dar si ca victimele comunismului sa fie tratate la fel ca victimele nazismului.

„Rezolutia noastra va ajunge la toti membrii Parlamentului European si la toate institutiile europene. Cererea noastra este ca toate institutiile europene sa condamne in aceeasi masura cele doua ideologii care au adus atata rau omenirii. Condamnam ferm national-socialismul dar nu putem accepta ca regimul communist sa fie privit mai bland. Cerem condamnarea comunismului per total, nu doar condamnarea stalinismului sau leninismului“, a declarat croatul Jure Knezovic, presedintele INTER ASSO.

Acesta a tinut sa multumeasca gazdelor din Brasov pentru organizarea Congresului, spunand ca este impresionat de atentia acordata de autoritatile locale evenimentului.

„In timpul Congresului am mai discutat si despre inaltarea unui monument european al rezistentei anticomuniste, intr-una din tarile foste comuniste, dar si despre faptul ca doctrina comunista este in flagranta opozitie cu Carta Europeana a Drepturilor Omului. De asemenea, am vorbit mult si despre adoptarea Legii Lustratiei de catre PArlamentul Romaniei, dar si despre faptul ca aceasta lege vine in Romania dupa ce toti aceia care trebuiau lustrati s-au imbogatit de mult. Asa cum am spus de foarte multe ori, in Romania a cazut comunismul, dar la conducerea tarii tot comunistii se afla“, a declarat Octav Bjoza, presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politic din Romania.

Citeste si:
Ministerul Educației propune pedepse inspirate din comunism: elevi...
Ministerul Educației propune...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.