Presedintele Traian Basescu a retras, vineri, decoratia conferita in 26 aprilie lui George Ioan Homostean, cu argumentul ca acordarea catre acesta a Ordinului Virtutea Militara in grad de Cavaler s-a facut "pe baza unor documente neconforme cu realitatea provenite de la alte institutii".

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, regreta situatia creata de decorarea, pe baza unor documente neconforme cu realitatea provenite de la alte institutii, a domnului George Ioan Homostean, se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale, dupa ce presa a relatat, vineri, ca Homostean a fost ministru de Interne in regimul comunist, avand o condamnare la 14 ani de inchisoare, relateaza NewsIn.

"Presedintele Romaniei a semnat astazi, 21 mai, decretul de retragere a ordinului acordat domnului George Ioan Homostean. Ca urmare a investigatiei declansate de Administratia Prezidentiala in cursul zilei de vineri, 21 mai, s-a constatat ca sunt indeplinite conditiile pentru emiterea de catre Presedintele Romaniei a decretului de retragere a ordinului", mai subliniaza Presedintia.

Administratia Prezidentiala sustine ca decorarea s-a facut la propunerea Asociatiei Nationale a Veteranilor de Razboi, care a precizat ca respectiva persoana nu a suferit condamnari potrivit dreptului comun.

"Mentionam ca Administratia Prezidentiala nu detine dosarele persoanelor propuse spre decorare. Respectivele documente se afla in arhiva institutiilor care fac propunerea. Verificarile derulate in cursul zilei de vineri de catre Administratia Prezidentiala au aratat ca Homostean Ioan George a fost condamnat la 14 ani de inchisoare si interzicerea unor drepturi. Ulterior, in conformitate cu Decretul 11/1988, pedeapsa i-a fost redusa cu ½ urmand a executa 7 ani de inchisoare si 5 ani interzicerea unor drepturi. Domnul George Homostean a fost arestat la data de 26 ianuarie 1993 si eliberat la data de 15 aprilie 1994, prin amnistiere, conform Decretului 11/1988, care prevedea la art. 2, ca <se reduc cu ½, pedepsele cu inchisoarea mai mari de 10 ani aplicate de instanta de judecata>. Ulterior, prin decretul prezidential 952 din 27 noiembrie 2002, la propunerea Ministerului Justitiei, a fost gratiat restul de pedeapsa ramas neexecutat", explica Presedintia.

Citeste si:
Iohannis: Romania nu mai poate fi condusa dupa principiile...
Iohannis: Romania nu mai...

Presedintele Romaniei, Traian Basescu i-a conferit cea mai inalta decoratie militara pe timp de pace a statului roman fostului ministru comunist al Internelor, George Homostean, scrie Cotidianul in editia de vineri.

Pe 26 aprilie 2010, Traian Basescu a semnat decretul prezidential 448 prin care a conferit "Ordinul Virtutea Militara in grad de Cavaler, cu insemn pentru militari: domnului sublocotenent in retragere Homostean Ioan George". Homostean se afla pe o lista cu 23 de ofiteri in retragere decorati "cu prilejul sarbatoririi Zilei Veteranilor de Razboi, in semn de inalta apreciere pentru devotamentul de care au dat dovada in indeplinirea misiunilor incredintate in cadrul Armatei Romane, precum si pentru implicarea deosebita in sprijinirea structurilor asociatiilor veteranilor de razboi".

Citeste si:
Nicușor Dan nu e impresionat de candidatura lui Tăriceanu
Nicușor Dan, despre...

Conform unei sentinte definitive si irevocabile a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Homostean se face vinovat de coordonarea asasinarii unor protestestari anticomunisti in cadrul operatiunii "Autobuzul".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.