Seful statului a declarat luni, dupa intalnirea cu parlamentarii, ca programul de reducere a cheltuielilor, agreat de Guvern cu FMI, va mentine suveranitatea Romaniei, in conditiile in care statele aflate in "foarte mare dificultate financiara" cedeaza din suveranitate pentru a-ti plati datoriile.

"Perceptia mea este ca va fi sustinere (a parlamentarilor din formatiunile care sustin Guvernul n.r.) pentru acest program, pentru ca este un program in interes national. Va pot spune o concluzie la care am ajuns privind ceea ce se intampla in Europa in acest moment. (...) Eu consider ca acest program este unul care sa ne mentina suveranitatea. Am observat ca statele care au ajuns in mare dificultate financiara cedeaza foarte mult din suveranitate pentru a-ti plati datoriile", a declarat presedintele Traian Basescu. El a precizat ca Romania este departe de a fi in categoria tarilor care sunt "in cea mai mare dificultate".

Basescu a spus ca s-a intalnit cu parlamentarii pentru ca, in opinia sa, transparenta acordurilor incheiate de Romania este "esentiala". "Am considerat ca am obligatia, impreuna cu premierul si cu ministrul de Finante, sa explicam grupurilor parlamentare care sustin Guvernul Acordul cu FMI, CE si Banca Mondiala. (...) Apreciez esentiala transparenta acordurilor pe care le avem", a declarat Basescu. El a spus ca exemplare ale acordurilor incheiate cu institutiile financiare au fost distribuite parlamentarilor.

Seful statului a declarat ca a facut si o informare cu privire la situatia bugetului: 36% din buget merge catre sistemul de protectie sociala, 27% - catre salariile din sistemul bugetar, iar 10 miliarde de euro reprezinta plata datoriilor si a dobanzilor aferente unor imprumuturi contractate in 2007 si 2008.

Presedintele a mai spus ca, in cadrul intrevederii, a facut remarce legate de modul in care se fac numirile in teritoriu, de functionarea serviciilor deconcentrate, dar si cu privire la aplicarea legislatiei de reprezentantii Aliantei PDL-UDMR.

Intalnirea sefului statului cu parlamentarii formatiunilor politice care sustin Guvernul si cu membrii Guvernului a durat aproximativ doua ore.

Putem preveni "grecizarea" Romaniei?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.