Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a declarat luni ca varianta alegerilor anticipate nu este o solutie in actualul context economic si social, insa a precizat ca sustine in continuare ideea unui Guvern cu larga majoritate parlamentara, condus de un premier "de genul Klaus Johannis".

"Eu cred ca in acest moment, din punctul meu de vedere cel putin, anticipatele nu cred ca sunt o varianta din punct de vedere practic, pentru ca ar arunca in incertitudine tara pentru cateva luni de zile. (...) Atata vreme cat majoritatea actuala exista si rezista, anticipatele nu sunt posibile din punct de vedere practic. Dar, este clar ca in acest moment ne putem astepta la o escaladare de tensiune sociala, la o deteriorare de situatie economica si care ar putea sa conduca pana la urma la nevoia politica de o astfel de solutie", a declarat liderul PSD, relateaza NewsIn.

El a sugerat insa ca "presiunea societatii" ar putea afecta actualul Executiv, iar scena politica sa ajunga "la formule politice nemaiintalnite in ultimii 20 de ani". "Daca acest Guvern va continua sa existe in forma actuala, cu politicile actuale si cu lipsa de pricepere pe care o demonstreaza atunci presiunea strazii, presiunea societatii, a opiniei publice, a romanului ar putea sa conduca la formule politice nemaiintalnite in ultimii 20 de ani, pentru ca ce se intampla acum este nemaiintalnit in ultimii 20 de ani", a mai afirmat presedintele Senatului, intrebat fiind daca alegerile anticipate ar putea fi o solutie pentru actualul context social si economic din Romania.

In acest context, intrebat la ce formula guvernamentala alternativa se gandeste, Geoana a sustinut ca o varianta "gen Johannis" din campania pentru alegerile prezidentiale ar putea da rezultate. "Sunt consecvent cu ceea ce am spus si in campania pentru alegerile prezidentiale, am crezut si atunci, cred si acum ca intr-un moment atat de dificil trebuie sa incercam sa gasim o formula cu un prim-ministru de genul Johannis, asa cum am propus inainte de prezidentiale, si in jurul caruia sa se coaguleze o majoritate care sa permita o abordare diferita. Daca vom continua cu abordarea actualei puteri este clar ca mergem in fundatura. Din punctul meu de vedere ceea ce am propus inainte de alegerile prezidentiale, un premier politic, dar independent de interesele de partide, cineva care sa fie capabil sa ia si masurile dure, dar sa poata sa dea afara din administratia publica clientela de partide - si vorbesc la plural -acest gen de prim-ministru ne trebuie in acest moment. Si daca ar putea sa fie cineva care evident sa aiba o relatie corecta si contructiva cu presedintele Romaniei, dar sa nu fie umila sluga a presedintelui Romaniei, cred ca ar fi o formula foarte buna", a mai spus Geoana.

Citeste si:
Boc ii taie bugetul lui Johannis
Boc ii taie bugetul lui Johannis

Geoana a sustinut ca primarul Sibiului, Klaus Johannis, indeplineste in continuare calitatile care l-ar putea face un bun premier, precizand ca acum nu mai este "problema" lui sa-l propuna pe acesta. "Eu l-am avansat pe Johannis cand am avut posibilitatea. Este o formula care cred ca este in continuare valabila, nu s-a schimbat nimic. Dl Johannis este acelasi om ca si acum cateva luni. Dar nu este problema mea sa propun. Este pana la urma problema presedintelui si a partidelor sa propuna, daca se va ajunge acolo", a explicat pesedistul.

Totodata, el a apreciat ca ar pleda pentru un Guvern politic, deoarece un Guvern tehnocrat "nu este capabil in acest moment sa duca la bun sfarsit programul dificil de ajustare". "Cred ca o solutie este un guvern cu un sprijin cat mai larg in Parlament si un prim-ministru care sa aiba in spatele sau o formula politica de guvernare pentru ca pana la urma trebuie sa-ti asumi actul guvernarii ca partide politice", a mai afirmat Geoana.

Citeste si:
Traian Basescu: "Daca il puneti pe Geoana presedinte..."
Traian Basescu, dupa unda...

Intrebat daca PSD ar trebui sa intre la guvernare, presedintele Senatului a replicat: "Nu este decizia mea. Eu spun in continuare ca depinde extrem de mult de persoana, personalitatea, unui prim ministru de alta factura decat ceea ce avem acum. Sunt absolut convins ca PSD are nume suficiente pentru a fi prim-ministri, sunt convins ca si PNL-ul are, sunt convins ca si PDL-ul are alti oameni mai buni decat Boc".

Mai mult, fostul lider PSD a sustinut ca daca nu se va gasi o formula politica si un alt raspuns la problemele economice "riscul este ca Romania sa intre usor, usor, intr-o spirala foarte dificila". "Deja alergam in spatele crizei, nu mai suntem in fata crizei, alergam in spatele ei, iar formulele disperate care sunt propuse acuma nu reprezinta o solutie durabila pentru problemele Romaniei. (...) PSD are o raspundere importanta, dincolo de jocul putere opozitie, dincolo de jocul de imagine, dincolo de jocul electoral, cred ca avem o obligatie de a fi responsabili si de a incerca sa putem sa gasim o solutie. Nu neaparat cu participare la guvernare, nu asta este scopul nostru in sine, ci ideea este daca putem sa venim cu solutii alternative", a mai afirmat Geoana.

Citeste si:
Geoana: A existat coloana a cincea a lui Basescu in PSD
Geoana: A existat coloana a...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.