Mihaela Miroiu, profesor universitar la Scoala Nationala de Studii Politice si activista pentru drepturile femeilor, a avut ocazia sa sublinieze din nou, faptul ca romancele traiesc intr-o societate profund discriminatorie.
Dezbaterea "Vina sau virtute: ce cauta femeile in politica romaneasca?" , organizata la Institutul pentru Politici Populare s-a desfasurat astazi si a fost initiata de catre Andreea Paul (Vass) consiliera pe probleme economice a primului ministru si membra a partidului PDL.

La dezbatere au participat Mihaela Miroiu (Prof. univ. dr. SNSPA), Peter Eckstein Kovacs (Consilier Prezidential), Sebastian Lazaroiu (Consilier Prezidential), Gabriel Andreescu (Editor CSI) si Francois Farah (Inaltul reprezentant al PNUD).

In cadrul intalnirii s-a adus in discutie argumentul statistic al nereprezentarii femeilor in politica romaneasca, sub 11%, care rivalizeaza cu tarile Lumii a Treia. “Facem politica de secol 19”, s-a afirmat de mai multe ori, pe parcursul dezbaterii.

De ce aceasta realitate a limitarii accesului femeilor in politica, in conditiile in care absolventii de studii superioare de specialitate (politica, sociologie, etc.) sunt in proportie covarsitoare, de sex feminin (70%)? Mihaela Miroiu a dat o explicatie pe cat de amuzanta, pe atat de reala: “Presupun ca romanii cred sincer ca au cele mai proaste femei din Europa”, a spus specialista in studii politice.

Pe de alta parte, prezenta femeilor in politica romaneasca nu se traduce doar prin ocuparea unor pozitii politice importante, ci si prin aducerea pe tapet a unor probleme exclusiv feminine cum ar fi cele legate de avort si nastere, de munca extrem de grea pe care femeile o executa fara drept de apel, in majoritatea gospodariilor romanesti, de teama de a nu-si pierde locul de munca a femeilor care intra in concediul maternal, sau problemele legate de violenta domestica.

  • “Politic, femeile se afla la mana barbatilor”

“Politic, femeile se afla la mana barbatilor”, au afirmat, de comun acord, participantii la dezbatere. Cum ar putea de pilda, un politician sa initieze o lege care le-ar putea favoriza pe femeile care vor naste, din moment ce nu se poate empatiza cu aceasta experienta? Mai grav este faptul ca, problemele specifice ale femeilor nu sunt aduse in discutia politica nici macar de catre femeile care ajung sa ocupe anumite pozitii in cadrul partidelor.
Citeste si:
Senator UDMR: Basescu a aratat biciul Ungariei doar pentru ca un...
Senator UDMR: Basescu a...

“Nu ne e totuna cine ne reprezinta. Prezenta femeilor in politica nu inseamna automat reprezentarea femeilor in politica. De cele mai multe ori, ele isi asuma agendele sefilor de partid si sunt complet obediente fata de acestea", a apreciat Mihaela Miroiu.

Moderatorul dezbaterii, Andreea Paul, a comentat ca o reprezentare echitabila a femeilor ar trebui asigurata prin impunerea unor cote rezervate femeilor in functiile alese. "E nevoie de un mecanism intercentionist. In Norvegia sunt 40% femei chiar si in consiliile de administratie ale companiilor private, in Franta exista o succesiune perfecta de gen pe liste la alegerile europarlamentare, iar in Belgia este impusa egalitatea de gen in prezenta mediatica in cadrul campaniilor electorale. Altfel spus, un partid care nu promoveaza femei nu are cum sa-si promoveze candidatii. Un partid care nu promoveaza femei este un partid retrograd", a spus Andreea Paul.

  • Aprecieri din cadrul dezbaterii

“Legea unica salariala este foarte neclara. Nu inteleg de ce valoarea salariilor din Politie si Armata este de 3-4 ori mai mare decat cea din Sanatate si Educatie" (n.r. in cadrul dezbaterii s-a aratat ca domeniile feminizate tind sa se afle la coada plafonului de salarii).(Mihaela Miroiu)
Citeste si:
Ce inseamna sa fii o femeie emancipata?
Ce inseamna sa fii o femeie...

“Imaginea mediatica a femeilor este sexualizata. Vrem femei afirmative, avem nevoie de lege.”(Mihaela Miroiu)

“Un partid care nu promoveaza femeile este un partid retrograd.”(Andreea Paul)

“Avem prea mult testosteron in politica.”(Sebastian Lazaroiu)

“Probabil ca este nevoie de o clauza punitiva pentru a asigura reprezentarea normal a femeilor in partidele politice.”(Peter Eckstein Kovacs)

“Este nevoie de un mecanism legal pentru a imbunatati prezenta politica a femeilor. Trebuie sa facilitam accesul unei femei la functia de candidata.(…) Ma straduiesc sa coagulez o masa critica care sa sustina aceste idei.”(Andreea Paul)

“Aproape 70% dintre femeile intervievate intr-un studiu efectuat in Asia de Sud au declarat ca este normal sa fie batute. Vedeti deci, inegalitatile de gen sunt puternic insamantate in societate, astfel ca trebuie sa intervenim la mai multe niveluri (…) O societate care tolereaza discriminarea de gen poate tolera orice fel de discriminare.”(Francois Farah - reprezentant al Natiunilor Unite in Romania)

Citeste si:
Opt consilieri de la Cotroceni, in frunte cu Lazaroiu si Funeriu,...
Opt consilieri de la...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.