Consultarile presedintelui Basescu cu membrii Executivul s-au desfasurat marti, timp de trei ore, la Palatul Cotroceni, unde s-au discutat teme precum reducerea cheltuielilor publice in administratia publica, proiectul de revizuire a Constitutiei, legislatia achizitiilor publice sau absorbtia fondurilor UE.

Consultarile presedintelui Basescu cu membrii Executivul au abordat teme precum reducerea cheltuielilor publice in administratia publica, proiectul de revizuire a Constitutiei, legislatia achizitiilor publice sau absorbtia fondurilor UE, dar si legea pensiilor sau situatia ANI.

"Asa cum v-am anuntat as dori sa ne consultam pe cateva chestiuni care tin de fapt de capacitatea noastra de a accelera procesul de iesire din criza pe de o parte iar pe de alta parte tin de capacitatea Romaniei de a nu trai din imprumuturi. Ce se intampla in astfel de situatii vedem putin mai la sud iar faptul ca Guvernul si-a asumat o serie de masuri extrem de dificile legate de reducerea cheltuielilor bugetare, de stabilirea unui nivel rezonabil de echitate intre diverse categorii sociale si aici ma refer si la legea salarizarii si la legea pensiilor, mi se pare ca sunt masuri curajoase dar si absolut necesare", le-a spus Traian Basescu reprezentantilor Executivului in debutul intalnirii.

Problema ANI

Presedintele Traian Basescu le-a spus membrilor Guvernului in debutul consultarilor de la Cotroceni ca doreste sa le cunoasca punctul de vedere despre statutul ANI, in conditiile in care aceasta a fost desfiintata, spre "veselia unora", dar spre "marele deserviciu facut Romaniei".

"ANI a fost desfiintata de hotararea CCR, ea nu mai are atributii, spre marea veselie a unora, dar spre marele deserviciu facut Romaniei", a spus Basescu. El a aratat ca ANI a reusit sa credibilizeze eforturile de reformare a Romaniei, in procesul de eliminare a clauzei de salvgardare si de diminuare a duratei mecanismului de monitorizare.

Boc isi etaleaza reusitele

Guvernul a luat masuri pentru reducerea cheltuielilor inca de la investire, cele cu personalul fiind mai mici cu 16% in februarie 2010 fata de luna decembrie 2008, a declarat Emil Boc la inceputul discutiilor de la Cotroceni, si a precizat ca acestea trebuie reduse pana ajung la 7% din PIB in 2015.

Premierul a spus ca deficitul bugetar al Romaniei ar fi ajuns la 12% din PIB in 2009 ?i la 17% in 2010, daca Guvernul pe care il conduce nu ar fi luat masuri pentru reducerea cheltuielilor, transmite NewsIn.

Astfel, a precizat prim-ministrul, cheltuielile cu personalul bugetar au fost mai mici in februarie 2010 cu 16% fata de luna decembrie 2008 (prima luna de mandat a Guvernului Boc) datorita masurilor luate. El a adaugat ca obiectivul Guvernului este cel ”consacrat” prin Legea unica a salarizarii, respectiv reducea cheltuielilor de personal in sistemul bugetar de la 9,4% din PIB in 2009 la 7% in 2015. tinta pentru 2010 este 8,7% din PIB.

Masurile pe care le-am propus pana in momentul de fata si pe care le avem in vedere in continuare vor urmari realizarea acestei tinte din Legea salarizarii unitare si din acordurile internationale, de a cobori cheltuielile cu personalul de la 9,4 la 8,7% (din PIB n.r.) anul acesta”, a spus prim-ministrul.

Astfel, pentru anul 2010, masurile pe care Guvernul le are in vedere sunt atat cele impuse in acordurile de finantare internationale cat si de ”deciziile interne ale Guvernului”, dar vizeaza si absorbtia fondurilor UE. ”De asemenea, exista sansa ca pe unele cheltuieli de infrastructura sa putem avea mai multi bani UE, cu conditia analizarii corecte a deficitului, astfel incat sa ne permita utilizarea unei sume importante din banii europeni. Dorim sa discutam cateva propuneri pe care dumneavoastra, in calitate de reprezentant al Romaniei la Consiliul European, sa le puteti discuta, sa imbunatatim acest mecanism al absorbtiei fondurilor comunitare”, s-a adresat premierul sefuluu statului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.