Presedintele Traian Basescu a declarat la Bruxelles ca somajul din Romania se afla sub media UE, iar din acest punct de vedere "ar trebui sa incercam sa revenim la ce avem de facut si sa nu ne mai facem o meserie din a ne lamenta".
"As mai spune un lucru, fara sa fie propagandistic: constat ca, din punct de vedere al somajului, chiar daca avem o cifra mare, peste 8% - am inteles de la statistica -, suntem cu circa doua procente sub media Uniunii Europene. Si poate ca, din acest punct de vedere, ar trebui sa ne lamentam mai putin, sa incercam sa revenim la ce avem de facut si sa nu ne mai facem o meserie din a ne lamenta. Toate tarile trec prin momente dificile. Niciuna din marile economii ale Uniunii Europene nu a avut crestere pozitiva anul acesta. Deci, criza este o realitate si efectele ei in somaj se manifesta acum cu toata forta si, probabil, inca vreo cateva luni", a subliniat seful statului vineri, intr-o declaratie de presa, la finalul lucrarilor Consiliului European de primavara.

Basescu a aratat ca este foarte clar ca Europa isi va relua in acest an cresterea economica, chiar daca va fi una slaba, de circa 1% in medie. Seful statului a subliniat insa ca din discutiile avute la Bruxelles, inclusiv cu Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene, a inteles ca abia la o crestere economica de peste doua procente vor avea loc evolutii pe piata fortei de munca.

"Abia la o crestere care depaseste doua procente, economia antreneaza forta de munca suplimentara. A fost o concluzie, nu am analiza specialistilor romani cu privire la acest lucru. Din acest Consiliu, este ceea ce am inteles de la cei care aveau astfel de analize, fara sa spun ca acesta este un diagnostic si pentru Romania. Dar, se pare ca in lipsa unei cresteri de peste 2%, este foarte greu sa inceapa angajarea de forta de munca noua, chiar daca, trebuie sa va spun, in ultimele saptamani, in Romania incep sa apara solicitari tot mai consistente de angajare de forta de munca"
, a spus Basescu.

Seful statului a reiterat faptul ca Romania este dependenta de relansarea economica a marilor piete ale Uniunii Europene, subliniind ca nu este pesimist in aceasta privinta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.