Parlamentarii UDMR alesi in judetele Covasna, Harghita si Mures i-au solicitat marti liderului PSD Victor Ponta sa-si ceara scuze pentru afirmatia facuta la Toplita conform careia Tinutul Secuiesc nu exista.

Cei sase senatori si zece deputati UDMR proveniti din aceasta zona au semnat o declaratie comuna in care presedintele PSD, Victor Ponta este acuzat ca manifesta reflexele ceausisto-comuniste mostenite de partidul sau. "La alegerea domniei sale in inalta functie de presedinte al PSD am sperat ca in sfarsit veti scapa partidul de reflexele ceausisto-comuniste propagand ideologia unui partid de stanga si contribuind astfel la consolidarea climatului de buna intelegere intre populatia majoritara si comunitatile de alte etnii", se arata in document.

Semnatarii sai invoca spusele lui Iuliu Maniu dupa unificarea Romaniei, "Nu vom deveni din asupriti, asupritori", si ii amintesc liderului PSD ca realitatea diverselor zone precum Tara Fagarasului, Tara Barsei, Tara Hategului nu poate fi contestata. "Prin prezenta noastra aici, am dorit sa demonstram ca existam si fara vointa si acordul dumneavoastra. Ca atare, pentru reinstaurarea climatului de liniste si convietuire pasnica in Tinutul Secuiesc, solicitam scuzele domnului presedinte Victor Ponta in mod public pentru "gafa" produsa la Toplita, gest cu care a umilit o comunitate pasnica", se mai spune in documentul citat.

Prezent la conferinta de presa la care a fost prezentata declaratia, ministrul Culturii Kelemen Hunor i-a atras atentia lui Ponta ca PSD nu are popularitate in Ardeal si datorita discursului antimaghiar. "Victor Ponta e om tanar, n-are nici 40 de ani, dar se legitimeaza cu Vadim Tudor (...) Daca PDL a castigat in aproape toate judetele din Ardeal nu a fost pentru ca a venit cu un discurs antimaghiar, ci cu un discurs anticomunist si de modernizare", a avertizat Kelemen.

[Marko vrea oficializarea limbii maghiare]

"Ardealul este Romania, niciun roman nu trebuie sa plece din locul in care s-a nascut pentru a se simti in tara lui si, intr-adevar, cred ca Tinutul Secuiesc nu este Romania pentru ca Tinutul Secuiesc nu exista", a spus Victor Ponta la Toplita. El i-a asigurat pe romani ca niciodata PSD nu va accepta ca o alta limba decat cea romana sa fie declarata oficiala, nu va accepta autonomia pe criterii etnice si nici nu va pune in discutie modificarea articolului 1 din Constitutie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.