Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat ca i se pare o "bizarerie" existenta unor articol in Constitutie ce impiedica modificarea unor prevederi, cum este cea privind limba oficiala, considerand ca toate articolele Legii fundamentale trebuie sa fie modificabile.

"Orice dispozitie a constitutiei trebuie sa fie modificabila. Asa este normal. Inclusiv dispozitia privind limba oficiala, dar nimeni nu spune ca in Romania trebuie sa avem pe tot teritoriul si o alta limba oficiala. (...) In unele zone, regiuni, unde traieste o alta comunitate, de o alta limba, o comunitate importanta, acolo trebuie sa ne gandim la oficializarea, pe langa limba romana, a unei alte limbi", a spus Marko, considerand existenta articolele privitoare la limitele revizuirii Constitutiei drept o "bizererie" si o "absurditate.

Marko Bela a spus ca limba maghiara are deja un caracter oficial, prin folosirea ei pe indicatoare si pe inscriptiile unor institutii din anumite zone ale Romaniei. "Generatiile viitoare vor face ce vor sa faca. Noi nu putem in locul lor sa dispune si sa interzicem modificarea unor dispozitii", a continuat liderul UDMR.

Pe de alta parte, Marko a spus ca nu are in acest moment o "polemica" cu PDL pe aceasta tema. "Nu pentru ca din acest motiv ar exista in anumite cazuri un impediment, ci pur si simplu trebuie sa apreciez ca PDL nu a participat la acel miting de protest (de la Toplita - n.r.), cu toate ca aceste evenimente au o mare atractie pentru toti politicienii care vor sa devina mai vizibili".

Suparat pe nationalismul lui Ponta

Liderul UDMR l-a criticat astfel pe Victor Ponta pentru prezenta lui la manifestatia de sambata, spunand ca politicienii gresesc crezand ca in Transilvania se pot obtine voturi printr-o retorica nationalista.

"Pe mine m-a surprins extrem de mult prezenta unor politicieni la acest miting de protest de la Toplita, in primul rand la presedintele PSD, un tanar politician, reprezentant al unei noi generatii, si de aceea consider ca este un lucru extrem de periculos ca un astfel de tanar politician incearca deja sa preia retorica nationalista", a spus Marko.

Presedintele PDL Emil Boc transmite, prin intermediul unui comunicat de presa, ca "pozitia Partidului Democrat Liberal este ferma, Constitutia Romaniei se aplica, nu se negociaza", mentionand ca orice discutie cu privire la oficializarea limbii maghiare este lipsita de fundament constitutional.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.