Inceputul lui 2010 nu este tocmai unul foarte bun pentru anticul sef de stat Ion Iliescu, care, pe langa faptul ca si-a pierdut functia de presedinte de onoare al PSD, mai mult sau mai putin voluntar, are in continuare probleme de imagine.

Sirul de „ghinioane” a inceput odata cu decizia sa de retragere din toate functiile pe care le detinea in interiorul PSD. Acasta a fost urmata de o „razgandire” destul de tarzie, care a starnit reactii adverse pe scena politica, ridicand intrebarea: A plecat sau nu de bunavoie Iliescu din functia sa din PSD?

La vremea aceea scena politica PSD s-a impartit in doua tabere: pe de o parte, cei ce considerau aceasta decizie mai mult decat indreptatita, iar de de alta parte cei care nu doreau stergerea numelui Iliescu de pe sigla social-democrata.

De ce a renuntat Iliescu la functia onorifica?

Se poate ca Iliescu sa isi fi considerat prea mici sansele de a reobtine postul, si a preferat o retragere demna fata de o posibila umilinta publica, ceea ce ar fi reprezentat si o premiera politica.

De regula, functia de presedinte de onoare este oferita pe un mandat de 4 ani, propunerea facandu-se de catre presedintele PSD (in acel moment, Mircea Geoana) iar desemnarea de catre Congres, prin vot. Acesta procedura valabila il dezavantaja clar pe Iliescu, plasat in acel moment in aripa anti-Geoana. Mai mult, la congresul din 20 februarie, presedintele de partid nu a mentionat nimic referitor la acest subiect, neinaintand totusi nici o alta propunere pentru functia de presedinte de onoare, scrie Inpolitics.

In momentul de fata, singura sansa a lui Iliescu de a-si reobtine postul este modificarea statutului la congresul extraordinar ce va fi convocat in lunile urmatoare, astfel incat numirea presedintelui de onoare sa fie efectuata de catre Consiliul National, caz in care sansele i-ar creste considerabil.

„Speranta moare ultima”, ar putea fi noul motto al „tatucului PSD”, in ciuda faptului ca ghinioanele par a se tine scai de politician: ziua acestuia de nastere de pe 3 martie a fost, pentru al doilea an la rand, sabotata de un grup de tineri ,‘Noii golani’, ce sustin miscarea anti-comunista Acestia au incercat sa ii faca un cadou sugestiv (un tort cu stegulete URSS si KGB pe el, impreuna cu o pereche de catuse rosii), insa nu au putut sa treaca de fortele de ordine ce il inconjurau pe politician pentru a urmari reactia acestuia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.