Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat ca sambata, la congresul PSD, o sa le aduca la cunostinta colegilor de partid hotararea sa de a se retrage din functiile pe care le detine in partid.

"Am decis sa ma retrag din orice functie executiva si de partid. La varsta mea de 80 de ani, ma gandesc sa-mi cantaresc mai bine timpul liber in favoarea reflectiei si a scrisului. Daca cineva mai are nevoie de un sfat de la mine, asta e altceva", a precizat el pentru Cotidianul.

Anterior, Iliescu declarase pentru NewsIn ca nu este interesat sa fie mentinuta in Statutul partidului functia sa si ca aceasta a fost introdusa "din anumite considerent conjucturale" la ultimul congres.

"Eu nu sunt neaparat interesat sa ma exprim pentru mentinerea macar a acestei functii. Adica este o chestiune la care eu personal nu tin foarte mult, ea a fost introdusa la congresul anterior din anumite considerente conjuncturale, altminteri personal nu tin foarte mult la aceasta chestiune", a spus Iliescu, intrebat daca este posibil sa anunte la congres retragerea din aceasta functie.

Intrebat daca dorinta sa de a nu mai ocupa aceasta functie are legatura cu posibilitatea ca presedintele PSD - cel care propune persoana care ocupa functia de presedinte de onoare - sa fie tot Mircea Geoana, Iliescu a spus ca decizia sa nu are legatura cu acest lucru. "Nu ma intereseaza, nu are nicio legatura, e vorba de formularea din Statut si eu nu tin neaparat la aceasta prezenta in Statut", a mai afirmat Iliescu.

Teodorescu, solidar cu fostul presedinte: Plec si eu!

Fostul ministru social-democrat al Culturii, Razvan Theodorescu, a declarat marti ca va pleca din PSD in conditiile in care Ion Iliescu nu mai detine nicio functie in partid.

"Eu am intrat in PSD pentru Ion Iliescu si voi ramane in PSD cat timp Ion Iliescu va avea o functie. (...) Daca Ion Iliescu nu mai are niciun fel de rol in partid, atunci eu plec. Partidul deja era intr-un declin, dar retragerea dubla Ion Iliescu - Adrian Nastase reduce PSD probabil la ceea ce fost un alt partid onorabil, PNTCD", a declarat Theodorescu la Realitatea FM.

Fostul ministru a afirmat ca il apreciaza pe "omul civilizat" si pe "diplomatul" Mircea Geoana, dar nu si pe Geoana "politicianul". "M-am simtit foarte prost ca membru PSD cand am vazut flacarile violet si atacurile energetice. Nu te simti bine cand rade toata lumea de partidul tau", a spus el.

Nastase il intelege

Presedintele CN al PSD,Adrian Nastase,a declarat pentru NewsIn ca in opinia sa hotararea anuntata de Ion Iliescu de a renunta la orice functie in partid este o forma de protest fata de evolutiile din ultima vreme din PSD si deciziile CEx,dar si o reactie asemanatoare cu decizia sa de nu mai candida.

"Hotararea anuntata de domnul Ion Iliescu este, in opinia mea, o forma de protest fata de evolutiile din partid din ultima avreme si fata de deciziile luate ieri la CEx in special in legatura cu candidaturile pe liste blocate, care risca sa creeze fracturi in interiorul partidului. Este intr-un fel o reactie asemanatoare cu reactia pe care am avut-o eu, aceea de a nu mai candida la congresul din 20 februarie. Eu am sentimentul neplacut, si probabil ca asta a fost si sentimentul lui Ion Iliescu, ca s-a format un fel de <<cooperativa>>, a unor lideri de partid nesiguri pe ei care doresc sa candideze in devalmasie, la pachet, neavand curajul sa se supuna unui vot individual de legitimare in congres", a declarat Nastase pentru NewsIn.

In ceea ce priveste motivele deciziei lui Iliescu, liderul PSD a precizat ca acesta le poate prezenta cel mai bine, dar efectele anuntului actualului presedinte de onoare al PSD "vor determina la acest moment si mai multa dezorientare si neincredere in ceea ce priveste directia in care merge partidul". "Multi colegi asteapta o schimbare si in schimb primesc o formula <<fast food>> de continuitate care nu ofera speranta ca infrangerile din ultimii cinci ani vor duce la o noua stare de spirit in partid care sa-l duca inapoi la statutul de cel mai puternic partid din Romania", a mai spus Nastase.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.