Ministrul de externe Teodor Baconschi a lansat luni, la Bruxelles, Grupul informal de sprijin a actiunii europene a Republicii Moldova, initiativa fiind deschisa tarilor membre UE care sunt interesate sa sustina parcursul democratic si european al Chisinaului, anunta Ministerul de Externe.

Initiativa Romaniei a fost lansata printr-un mic dejun de lucru oferit de Teodor Baconschi, cu ocazia desfasurarii Consiliului pentru Afaceri Externe, reuniunea periodica a ministrilor de externe ai UE.

Evenimentul a fost coprezidat de Pierre Lellouche, secretar de stat pentru afaceri europene in Ministerul Afacerilor Externe francez si l-a avut drept invitat special pe Iurie Leanca, vice-prim-ministru, ministru al afacerilor externe si integrarii europene al R. Moldova.

Au fost prezenti, potrivit MAE, ministri, secretari de stat si ambasadori pe langa UE din partea Austriei, Cehiei, Estoniei, Germaniei, Letoniei, Lituaniei, Italiei, Marii Britanii, Poloniei, Slovaciei, Sloveniei, Suediei si Ungariei. Initiativa este deschisa tuturor statelor membre care sunt interesate sa sustina parcursul democratic si european al R. Moldova.

Seful diplomatiei romane a evidentiat, in timpul dejunului de lucru, importanta schimbarilor democratice de la Chisinau si imperativul sustinerii venite din partea statelor membre UE pentru reforme, in vederea consolidarii statului de drept si atenuarii efectelor crizei economice, resimtite acut in R. Moldova.

Statele reprezentate la intalnire au transmis "mesaje ferme de sustinere pentru orientarea proeuropeana clara a autoritatilor de la Chisinau", mai informeaza MAE. De asemenea, a reiesit ca este foarte important "sprijinului substantial si imediat, atat la nivelul institutiilor UE, cat si al statelor membre". Cei prezenti au lansat, totodata, idei si propuneri concrete pentru viitorul apropiat.

"Initiativa partii romane are ca obiectiv intensificarea dialogului, la nivelul UE, privind perspectiva europeana a R. Moldova si sprijinirea, de o maniera pragmatica si constanta, a realizarii pasilor necesari in acest sens", explica MAE.

Lansarea acestei initiative intervine cu numai cateva zile inainte ca presedintele Romaniei sa efectueze o vizita oficiala la Chisinau, la 27 ianuarie. In plus, saptamana trecuta, Romania a anuntat ca l-a propus pe Marius Gabriel Lazurca, actual ambasador la Vatican, drept reprezentant la Romaniei la Chisinau, dupa ce postul a ramas vacant timp de noua luni.

Fostul ministru interimar de externe, Catalin Predoiu, a avansat inca de anul trecut, cu ocazia vizitei lui Iurie Leanca la Bucuresti, ideea unei platforme de sustinere a parcursului european al tarii, sub forma unui "Grup de prieteni".

La randul sau, actualul sef al diplomatiei, Teodor Baconschi, a continuat aceasta idee si a explicat ca este nasut in acelasi an cu Iurie Leanca, facand, prin urmare, parte dintr-o generatie care doreste sa faca lucruri importante in relatia bilaterala.

Mats Aberg, ambasadorul Suediei la Bucuresti, a explicat pentru NewsIn semnificatia acestei initiative a Romaniei. "Acest grup este un semnal, este un gest simbolic. In plus, avand in vedere ca perioada comunista de-abia a trecut, un astfel de gest este binevenit si pentru electoratul moldovean, care este inca expus la dificultatea de a obtine informati. De aceea, eu cred ca este foarte bine ca Romania va fi foarte clar perceputa ce facand parte dintr-un grup de prieteni ai acestei tari", a spus Mats Aberg.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.