Deputatul Madalin Voicu a declarat marti ca este momentul sa intre in discutie o schimbare a conducerii PSD, inclusiv a presedintelui partidului, Mircea Geoana, aratand ca sunt deja oameni in partid care pregatesc o "formula corecta a conducerii".

"Cred ca este momentul ca PSD sa intre intr-o reconstructie, intr-o reevaluare si intr-un noua etapa. Oamenii care au muncit si care s-au straduit sa duca partidul la o victorie nu au reusit in proportia in care sa fim multumiti. Sper sa existe un nou PSD, o noua conducere care sa poata reda forta si atitudine acestui partid de stanga important", a spus Voicu, conform Newsin.

Voicu a evitat sa se pronunte aspura componentei unei eventuale noi conduceri a partidului, precizand ca sprijina o formula corecta in ceea ce priveste conducerea partidului si a aratat ca in privinta numelui viitorului presedinte al PSD lamuriri ar putea da cei care deja pregatesc aceasta noua formula a conducerii. "Vad ca foarte multi dintre cei care au pierdut sunt usor agitati pentru intentia pe care eu mi-am exprimat-o de a schimba conducerea. Mircea Geoana este un foarte bun om de externe, un personaj important, recunoscut ca avand o experienta in afara tarii, poate reprezenta si in continuare politica PSD, dar nu cred ca mai este capabil sa conduca acest partid. Experienta si timpul ne-au aratat ca Mircea Geoana nu are suficient de multa forta, cu toate bunele lui intentii, si ca este momentul sa intre in discutie o schimbare a conducerii, inclusiv a presedintelui", a explicat deputatul social-democrat.

Intrebat daca Cristian Diaconescu este unul dintre numele vehiculate pentru sefia partidului, Voicu a spus ca el nu se poate pronunta in ce priveste numele, "insa exista personalitati in partid care probabil discuta despre acest lucru". "Despre nume ar trebui sa-i intrebati pe cei care deja pregatesc poate o conducere sau o formula corecta a conducerii", a punctat Voicu. [Au aparut deja dezertori in PSD]

Hrebenciuc, despre vocile contestatare din PSD: Care voci? Au venit cumva din Tirol sa ne dea sfaturi?

Liderul deputatilor PSD, Viorel Hrebenciuc, a dezavuat marti vocile contestatare din partid fata de actuala conducere, intrebandu-se retoric care sunt acele voci si daca au venit cumva din Tirol pentru a da sfaturi. Hrebenciuc a fost intrebat despre vocile din PSD care sustin ca este necesar ca actuala conducere a partidului sa-si depuna mandatul dupa esecul de la prezidentiale. "Care voci? Au venit cumva din Tirol ca sa ne dea sfaturi?", a intrebat la randul sau, retoric, Hrebenciuc.

Mitrea: E devreme sa spun ca imi pregatesc o candidatura la sefia PSD

Pe de alta parte, senatorul PSD Miron Mitrea a afirmat ca este devreme sa spuna ca isi pregateste o candidatura pentru functia de presedinte al partidului, dar ca iese in fata si spune ce gandeste, deoarece nu-i plac "jocul prin spate si sforariile". Intrebat, intr-o emisiune la Realitatea TV, de nu isi anunta intentia de a candida la sefia PSD, Mitrea a declarat: "E devreme sa spun ca imi pregatesc o candidatura sau nu pentru functia de presedinte. Insa ies in fata si spun ceea ce gandesc. Nu-mi place jocul prin spate, sforariile". Senatorul a mai spus ca simplii membri ai PSD ar trebui sa decida cine conduce PSD si in ce directie merge, nu o "gasca din jurul lui Hrebenciuc".

Mitrea a mai precizat ca apelul sau catre pesedisti facut pe blog in cursul acestei zile este un sfat ca acestia sa nu paraseasca partidul "in cel mai greu moment pe care l-a trait PSD". "Vedem cu ochiul liber ca exista colegi care nemaiavand speranta, pleaca catre acest grup de independenti si am simtit nevoia sa le spun tuturor ca nu e bine ce fac. Nu-i momentul sa plece. (...) Voi insista in continuare la colegii mei sa nu dam bir cu fugitii, ci din contra sa ramanem in partid sa reconstruim, chiar daca e dureros momentul pe care il traim", a explicat fostul secretar general.

Oprisan: Atunci cand pierzi, trebuie sa te reverifici

De asemenea, liderul PSD Vrancea, Marian Oprisan, a declarat marti, tot la Realitatea TV, ca nu l-ar mai vota in functia de presedinte al PSD pe Mircea Geoana, in urma greselilor pe care le-a facut acesta si staff-ul sau in campanie, decat daca din jurul acestuia vor disparea oamenii "fara performanta" care au pierdut alegerile. Liderul PSD Vrancea a amintit ca Geoana a precizat, in luna mai, ca isi va depune mandatul de la sefia PSD in situatia in care pierde alegerile prezidentiale. "In toate democratiile consolidate din Uniunea Europeana, atunci cand pierzi, trebuie sa te reverifici, iti depui mandatul, mergi la congres si candidezi. Daca ti se ofera din nou incredere, e foarte bine, daca nu ti se ofera noi avem obligatia sa construim o speranta pentru sutele de mii de membrii ai PSD si pentru cei cinci milioane de oameni care ne-au votat la alegerile prezidentiale", a subliniat Oprisan.

Intrebat daca ii cere demisia presedintelui PSD, el a spus ca in acest moment in lasa pe Mircea Geoana sa decida daca isi va depune sau nu mandatul. "Cert este un singur lucru, ca modul in care reactionam in continuare este cu totul si cu totul neprincipial. Trebuie stiut foarte clar in acest moment un singur lucru: puterea se afla la domnul presedinte al Romaniei validat, Traian Basescu. Ca vrem noi sau ca nu vrem, domnia sa va trece prin Parlament, un Guvern. Ideea de a face, de a incurca lucrurile in continuare si de a mentine o criza politica fara precedent in Romania, care a avut mai multi germeni, este total neproductiv pentru tara si pentru cetatenii Romaniei", a completat liderul PSD.

Geoana: Orice discutie cu privire la PSD ne subrezeste pozitia, important acum e sa fim uniti

Liderul PSD, Mircea Geoana se apara precizand ca momentul unei analize "serioase" si "asezate" in partid va avea loc la inceputul lui 2010, iar vocile contestatare ale unor social-democrati nu fac acum decat sa "subrezeasca" pozitia PSD, el pledand pentru unitate. Intrebat despre pozitiile unor membri ai PSD care i-au solicitat sa-si depuna mandatul de presedintele al PSD, liderul social-democrat a spus ca in acest moment problema asupra careia trebuie sa se concentreze partidul este tipul de majoritate si de Guvern care se pot forma. "Vom face o analiza serioasa la nivelul partidului nostru, suntem un partid serios si responsabil. Sunt liderul acestui partid si intotdeauna am facut din democratia interna, din evaluarile critice, autocritice, un mod de lucru obisnuit. Un singur lucru spun: in acest moment trebuie sa ne concentram pentru a putea sa raspundem problemei cele mai importante: ce fel de majoritate si ce fel de Guvern avem nevoie", a raspuns Geoana.

El a mentionat ca anul 2010 va fi unul care le va permite social-democratilor ca inca din debutul acestuia sa aiba "o analiza serioasa, asezata". "De aceea fac apel la intreaga echipa de conducere si la cei care evident, au anumite dezamagiri pe care le inteleg poate mai mult chiar decat dansii, sa inteleaga ca in acest moment orice discutie cu privire la PSD ne subrezeste pozitia in societate si in fata electoratului nostru", a subliniat Geoana.

"Am castigat aceste alegeri, ele au fost furate. Dar o analiza serioasa si o cale de urmat pentru viitor vom face impreuna, ca intotdeauna, in forurile democratice si statutare ale partidului. Pana atunci le-as recomanda colegilor mei sa comunice cu colegii din teritoriu, sa le spunem ca aceasta infrangere face cat o victorie si ca intr-un fel victoria domnului Basescu face cat o infrangere. De aceea cred ca este mai important acum sa aratam un partid unit, puternic, suntem un partid cu o semnificativa prezenta parlamentara si teritoriala si in conditiile in care vom putea sa degajam o majoritate pentru a forma un Guvern vom putea sa avem o voce si mai puternica pe scena politica", a mai afirmat liderul PSD.

Dincu: Inlaturarea lui Geoana nu inseamna democratizarea PSD!

PSD trebuie sa continue procesul de democratizare, dar acest lucru nu se poate face, neaparat, prin inlaturarea lui Mircea Geoana, ci, prin dezbatere ideologica, elaborarea de strategii si promovarea oamenilor cu viziune, explica fostul strateg al PSD, sociologul Vasile Dincu. In exclusivitate pentru Inpolitics, el avertizeaza ca Mircea Geoana nu este singurul care "a gresit". "Inlaturarea lui Mircea Geoana de la conducerea PSD nu inseamna, neaparat, democratizarea partidului. Pentru asta nu conteaza oamenii, conteaza ideile, dezbaterile, strategiile, viziunile. Daca a gresit cineva in PSD, nu a gresit doar Mircea Geoana. A gresit o echipa, un grup. Vina e colectiva. Geoana a castigat multe voturi, a reusit sa formeze in jurul lui o larga platforma politica. Daca ceva a fost gresit, a fost strategia abordata", a explicat sociologul.

Parvulescu: In PSD vor fi atacuri la Geoana inclusiv cu ajutorul lui Basescu

Presedintia lui Mircea Geoana va fi atacata dur, din interiorul si exteriorul PSD, chiar si de catre ex-premierul Adrian Nastase, care nutreste sa-l rastoarne pe Geoana si sa candideze la presedintia Romaniei, in 2014, de la carma unui partid reformat, a declarat, la randul sau, presedintele ProDemocratia, Cristian Parvulescu, pentru Inpolitics. "Pozitia lui Mircea Geoana va fi atacata dur, chiar si cu ajutorul presedintelui Traian Basescu. Vor fi atacuri si din partea grupului de la Cluj care, in alegeri, a fost pe fata pro-Basescu. De altfel, la Cluj, rezultatele obtinute de Mircea Geoana au fost mai mult decat mediocre. Discutia despre reformarea partidului apare mai mereu cand se schimba conducerea PSD. Social democratii au, insa, nevoie de reforma", explica Parvulescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.