UPDATE: Basescu a obtinut 50,43%, Geana 49,57%, potrivit rezultatelor BEC din 95,4% sectii. Aseara, trei din cele patru exit poll-uri realizate de diverse institutii de sondare a opiniei publice il dau castigator al celui de-al doilea tur si implicit al fotoliului de presedinte pe Mircea Geoana, iar pe Traian Basescu la doar cateva procente in spatele lui.

UPDATE ora 8:00. Dupa numararea voturilor din 95,4% de sectii, diferenta dintre Traian Basescu (50,43%) si Mircea Geoana (49,57%) este de 0,86 procente, potrivit rezultatelor anuntate de BEC la ora 8.00. [Rezultate partiale BEC: Basescu - 50,43%, Geoana - 49,57%]

Avand ca precedent situatia foarte stransa a alegerilor trecute, parlamentare si europene, unde castigatorii s-au schimbat peste noapte, nu putem spune cu certitudine cine este castigatorul acestor alegeri prezidentiale, diferenta de procente fiind una foarte mica. [Presa internationala remarca rezultatul strans al exit poll-urilor din Romania]

Astfel, potrivit exit poll-ului INSOMAR realizat la comanda Realitatea Tv, ce reflecta voturile exprimate pana la ora 21:00, situatia arata in felul urmator:

  • Mircea Geoana - 51,2%
  • Traian Basescu - 48,8%

Exit-poll CCSB ora 21:00:
Geoana 51%, Basescu 49%, diferenta intre cei doi a scazut in ultimele 2 ore de vot, potrivit exit poll-ului Companiei de Cercetare Sociologica si Branding (CCSB).
  • Mircea Geoana 51%
  • Traian Basescu 49%

Exit poll CURS ora 21:
Mircea Geoana 50,7%, Traian Basescu 49,3%, diferenta a scazut usor in ultimele doua ore.
  • Mircea Geoana - 50,7%
  • Traian Basescu - 49,3%

Exit poll CSOP ora 21:
Basescu a castigat alegerile cu 50,4% din voturi, Mircea Geoana a obtinut 49,6%, arata exit-poll-ul CSOP-IRES, realizat la comanda B1 TV si Vox News.
  • Mircea Geoana - 49,6%
  • Traian Basescu - 50,4%

Mircea Geoana: "Impreuna am invins. E o noapte frumoasa pentru democratia romaneasca. Am avut emotii. Vreau sa va multumesc tuturor romanilor care mi-ati acordat increderea. Vrau sa ii multumesc in primul rand lui Crin Antonescu si prietenilor liberali. Este victoria lui, asa cum este si a mea. Ceea ce am facut in aceste doua saptamani depaseste o simpla Coalitie, reprezinta o prietenie si o datorie pe care am sa i-o port acestui om toata viata. Le multumesc si celor de la UDMR, PRM, PNG, PIN, minoritatilor, sindicatelor si patronatelor. Le multumesc celor care sunt alaturi de mine. Mihaela, dragostea mea, iti multumesc. Copiilor mei, mamei mele si tatalui meu care este in ceruri. Vreau sa ii multumesc si domnului Basescu. Il voi trata cu respectul care i se cuvine unui fost sef de stat si sunt convins ca va depasi acest moment de amaraciune personala. Am avut dreptate cand de luni de zile vorbim despre unitate, cand de luni de zile vorbim despre relansare. Victoria noastra este victoria normalitatii, a bunului simt si a tuturor cetatenilor. De maine incepe munca adevarata. Impreuna cu Crin Antonescu vom pune capat crizei politice si in cateva zile vom instaura Guvernul Johannis. Am sa incerc sa va conving ca viziunea mea despre o Romanie va fi si a dumneavoastra. De astazi sunt presedintele tuturor romanilor. Astazi punem capat tranzitiei, de maine ne ducem catre Europa. Astazi, de Sf Nicolae, poporul roman a biruit. Romani, bucurati-va, de manie ne intoarcem la munca", a declarat liderul PSD la aflarea rezultatelor exit poll-urilor.

Crin Antonescu: "Domnule presedinte al Romaniei Mircea Geoana va felicit si va doresc succesc. Va multumesc si eu, in numele partidului meu, le multumesc si romanilor. Le multumesc celor care au inteles ca e nevoie de schimbare si ii asigur ca prin votul lor au eliberat Romania", a declarat si aliatul sau, liberalul Crin Antonescu.

Traian Basescu
: Seful statului si-a sustinut discursul cu putin inainte de ora 21:00 si de publicarea primelor sondaje. "Am invins! Avem ca si in 2004. Va asigur ca la ora 19:00 sondajele corecte aratau ca l-am depasit pe Mircea Geoana. Castigarea acestor alegeri se datoreaza romanilor. Peste 5 milioane de romani au avut optiunea clara catre modernizarea Romaniei. Nu avem alta varianta decat programul propus de mine pe care romanii si l-au asumat. Le multumesc tuturor romanilor care au votat Traian Basescu. Dragii mei, in cele ce urmeaza veti vedea diverse manipulari de televiziune care de trei ani manipuleaza. Va asigur ca si de aceasta data puteti avea incredere in ce va spun: Am castigat! Marea mea rugaminte este ca in intervalul de la 21:00 si pana cand se va termina numaratoarea voturilor, electoratul meu sa fie linistit ca numaratoarea voturilor nu poate fi fraudata", a declarat seful statului.

Klaus Johannis: "Deja alternanta la putere devine o regula, ceea ce cred ca este bine pentru democratia noastra. Il felicit pe cel care a castigat", a declarat primarul Sibiului. [Johannis ii felicita pe Geoana si Antonescu si vine luni la Bucuresti pentru discutii cu cei doi]

Marko Bela: "Eu il felicit sincer pe domnul Mircea Geoana, care, dupa exit poll-uri, a castigat cursa prezidentiala. (...) Noi aparent nu am fost in mod direct in cursa prezidentiala, dar am fost la fel de mult interesati ca si celelalte formatiuni politice si ca si intreaga societate din Romania", a declarat Marko, care a adaugat ca Uniunea a sustinut PSD, dar acesta a fost un aliat "indirect" in urma intelegerii avute cu liberalii. [Marko: Daca vor exista conditii potrivite, si UDMR va participa la guvernare]

Ion Iliescu: Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat duminica seara, dupa aflarea rezultatelor exit-poll-urilor, ca ar fi "mai prudent" in privinta rezultatului final, dar a precizat ca este "un semnal promitator". [Iliescu: As fi mai prudent, semnalul este promitator, sper ca se va confirma]

Prezenta mai mare ca in turul I: 53,51% dintre alegatori au votat pana la ora 19.00. Prezenta la vot in turul II pentru prezidentiale a fost de 53,51%, pana la ora 19.00, a anuntat Biroul Electoral Central potrivit caruia judetul cu cea mai ridicata prezenta este Ilfov, cea mai scazuta inregistrandu-se in Harghita si Covasna.

Record absolut la sectiile de peste hotare. Prezenta la vot la sectiile de peste hotare a reusit sa depaseasca recordul stabilit la primul tur, de peste 94.000 de cetateni, si a ajuns la aproximativ 108.000, pana la ora 19.00, ora Romaniei. Avand in vedere ca votul in strainatate se va incheia abia luni, la ora 7.00, pe coasta de vest a SUA, unde se afla o importanta comunitate de romani, prezenta totala in strainatate va creste in cursul serii si al noptii, noteaza NewsIn.

In conditiile in care in prezent nu exista un castigator clar al alegerilor, ambii candidati revendicandu-si victoria, iar diferentele din sondajele de la iesirea de la urne sunt mai mici de 2%, cele peste 100.000 de voturi din strainatate incep sa aiba o greutate tot mai mare pentru determinarea unui invingator. Voturile din strainatate ar putea aduce pana la 1% din voturi candidatilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.