Schimbul dur de replici intre liderul PSD, Mircea Geoana, si Guvern, prin purtatorul de cuvant Oana Marinescu, marcheaza debutul campaniei electorale, din care, la prima vedere, se desprind mesajele pe care s-ar putea axa cele doua parti.

PSD va ataca, cel mai probabil, cu sarabanda scumpirilor si riscul amanarii integrarii europene, in timp ce partidul condus de Geoana si Nastase cel mai probabil va fi acuzat de coruptie si negocieri inabile cu UE. PSD mai doreste sa adanceasca diferendul dintre aliati - acuza PD de lipsa de loialitate si menajeaza PNL, pe care-l sfatuieste sa nu uite lectia PNTCD.

Mircea Geoana a reluat ieri acuzele la adresa lui Traian Basescu acuzat ca este "autorul moral si politic al acestei crize" si l-a chemat sa medieze criza si sa iasa din tacere. Nici Executivul nu a scapat mai usor, fiind denumit "guvern imoral, nascut din santaj si intimidare". Potrivit lui Geoana, actuala putere "activeaza nebuneste o autoclauza de salvgardare" avand drept consecinta riscul unui derapaj al integrarii pentru 2009.

In acelasi timp, Geoana vrea sa atraga PNL de partea sa pentru a scapa de anticipate si a-l bloca pe Basescu: "Tariceanu si PNL se prefac din lasitate ca nu vad ca li aplica acelasi tratament din partea PD ca in CDR si se indreapta spre soarta PNTCD". Strategia lui Basescu in acest caz ar fi culpabilizarea liberalilor si demonizarea PSD pentru ca presedintele tarii sa iasa in fata in 2009 cu PD ca partid prezidential, in timp ce PNL ar disparea. Geoana mai incearca inca sa opreasca anticipatele al caror rezultat pare sa il stie: "Vor avea cateva locuri in plus in Parlament".

Asa incat presedintele PSD a intonat un imn de slava bulgarilor care isi fac guvern de uniune nationala asa cum PSD ar vrea sa se intample si in Romania. Raspunsul Executivului califica acuza lui Geoana potrivit careia anticipatele vor bloca tara drept o dezinformare bazata pe experienta fostului guvern PSD, "care a blocat orice masura pentru integrare inainte de alegerile din 2004 si a compromis bugetul national cu pomeni electorale".

Comunicatul Guvernului mai spune ca PSD ar face orice pentru a bloca reforma si ca odata cu actualul Guvern s-a pus capat "co-ruptiei la nivel inalt promovata de PSD". Acest lucru nu convine PSD si prietenilor sai care au crezut ca pot sa-si pastreze privilegiile sabotand reforma justitiei, mai spune raspunsul dat de Executiv.

PSD incearca acum sa dreaga busuiocul aducand textele respinse de Curtea Constitutionala (CCR) in dezbaterea Parlamentului intr-o sedinta de plen reunit care va avea loc miercuri. Comisiile juridice reunite ale Parlamentului se intalnesc astazi pentru a gasi o alta formulare a textelor de lege referitoare la justitie declarate de CCR ca fiind neconstitutionale. PSD insista pe aceasta procedura in speranta de a anula motivul pentru care Guvernul si-a anuntat demisia si intoarcerea la vot.

Dar chiar daca s-ar gasi o formulare a articolelor prin care sa nu se schimbe sensul legilor respinse de CCR, motivul pentru anticipate nu poate fi anulat pentru ca oricand blocarea din partea CCR se poate intoarce. Cel putin asa vede lucurile senatorul liberal Nicolae Vlad Popa, pentru care CCR se poate pronunta pentru neconstitutionalitatea pachetului de legi si dupa promulgarea lui.

"Mergem si incercam sa votam legea intr-o noua formula", a declarat Popa, dar conflictul intre puterile statului nu se detensioneaza prin neatacul la CCR", asa incat semnalul pe care il va da electoratul in legatura cu sustinerea reformei ramane important. Purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu, spune ca o decizie referitor la procedura de urmat in cazul legilor respinse de CCR se va lua dupa ce se va vedea ce varianta au realizat comisiile juridice. El nu crede ca legile respective mai pot fi modificate in sensul dorit de Alianta pentru ca prevederile esentiale au fost declarate neconstitutionale de CCR.

Nici pentru deputatul democrat Ioan Oltean nu mai exista cale de intoarcere chiar daca parlamentarii Aliantei vor incerca sa imbunatateasca textele de lege, un lucru de altfel greu de realizat avand in vedere decizia CCR.

Intre ciocan si nicovala

Partidul Conservator are de ales intre a merge singur la viitoarele alegeri si a fuziona cu unul dintre partidele Aliantei. Cel putin asta este opinia secretarului general al PNL, Dan Motreanu, care a spus ieri ca nu s-a luat nici o decizie referitoare la PC. El este insa de parere ca "PC ar trebui sa mearga singur in aceste alegeri sau, daca nu, sa vina alaturi de alianta prin fuziune cu unul din cele doua partide".

In interiorul Aliantei nu s-a decis care este partidul care va lansa formatiunii lui Voiculescu oferta de a primi oameni pe lista. Surse din Alianta sustin ca nu va fi vorba de primirea ca atare a fostului PUR, ci de negocierea unor locuri pentru cateva persoane, intre care nu se afla si Dan Voiculescu. Cu alte cuvinte, este posibil ca nu sigla PUR sa se regaseasca, ci doar persoane din partid, care apoi ar urma sa devina membre ale uneia dintre formatiunile Aliantei.

De asemenea, si PPCD ar putea primi o astfel de oferta, din care lipseste varianta dorita de fostii taranisti, aceea de a se constitui o federatie in care identitatea fiecarui partid ramane intacta. Negocierile ca atare urmeaza sa inceapa astazi cu PPCD si, in zilele urmatoare, cu fostul PUR, fiind asteptata intoarcerea de la Londra a lui Dan Voiculescu.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.