Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) trebuie scos din lupta pentru influenta politica si, in acest an, MAI a fost "poate prea mult" o miza si o tinta pentru negocierea sau pentru presiunea politica legate de numirea oamenilor pe functii, sustine fostul ministru Gabriel Oprea.
"Ministerul Administratiei si Internelor trebuie scos din lupta pentru influenta politica si creditat pentru realizarea atributiilor ce ii revin cu privire la respectarea ordinii publice, apararea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului, a proprietatii publice si private, prevenirea si apararea impotriva incendiilor si protectia civila, contribuind, prin intreaga sa activitate, la apararea democratiei constitutionale, a suveranitatii, unitatii si integritatii teritoriale ale Romaniei", a afirmat deputatul independent Gabriel Oprea, citat de NewsIn.

Potrivit lui Oprea, orice incercare de politizare a activitatii MAI este un atentat la linistea si siguranta cetateanulu si nu poate duce decat la dezordine in sistem, rezistenta institutionala sau blocaje in aplicarea legii. "Partidelor politice si unor lideri politici care vizeaza controlul arhivelor sau activitatii DGIPI trebuie sa le amintesc faptul ca profesionistii din acest minister, din administratie sau din politie, au misiunea de a se afla in slujba cetateanului si nu in slujba unor detinatori vremelnici ai unor functii de stat", sustine fostul ministru de interne.

De asemenea, Gabriel Oprea considera, in acest an, Ministerul Internelor a fost "poate prea mult" o miza si o tinta pentru negocierea politica sau pentru presiunea politica legate de numirea oamenilor pe functii, iar "obsesia controlului politic" asupra MAI a condus la o situatie de nesiguranta in randul cadrelor si la o demotivare a specialistilor si functionarilor publici.

"Temele privind fraudarea alegerilor, executarea de operatiuni informative ilegale si neconstitutionale - prezente in declaratii si discursuri - nu fac decat sa umbreasca munca profesionista a zeci de mii de oameni si sa discrediteze un minister care a dus greul integrarii europene, a promovat reforma si descentralizarea si a contribuit decisiv la libera circulatie a romanilor in Uniunea Europeana. Cred ca insistenta pe acest subiect, fara dovezi, deterioreaza credibilitatea Romaniei pe plan extern si pune executivul intr-o situatie delicata in procesele de negociere internationala", a mai spus Oprea.

Totodata, Oprea sustine ca i-a fost retras sprijinul politic cand era la sefia MAI pentru ca a "deranjat", pentru ca nu a dorit sa fie o "marioneta care actioneaza la comanda politica sau caruia ii dicteaza grupurile de interese".

Marti, 29 septembrie, numele lui Oprea a fost invocat de liderul PSD, Mircea Geoana. Acesta a afirmat, la Constanta, ca persoana pe care Traian Basescu ar fi vrut sa o impuna in fruntea Ministerului Administratiei si Internelor ca independent este, probabil, Gabriel Oprea.

Dupa alegerile parlamentare din noiembrie 2008, Gabriel Oprea a fost desemnat de PSD sa ocupe functia de ministru al Administratiei si Internelor (MAI) in noul guvern. In 13 ianuarie 2009, Oprea si-a anuntat demisia de la conducerea MAI, in urma scandalului iscat in PSD dupa numirea lui Virgil Ardelean la sefia serviciului Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna (DGIPI). Premierul Emil Boc a acceptat demisia lui Gabriel Oprea, la putin timp dupa declaratia publica a acestuia. Oprea a demisionat din PSD, iar la mijlocul lunii februarie a fost votat ca membru in Comisia de aparare, ordine publica si siguranta nationala a Camerei Deputatilor pe locul PDL, ocupand locul lasat vacant de Cezar Preda.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.