Presedintele Traian Basescu cere schimbarea Parlamentului bicameral in unul unicameral si reducerea numarului de guvernanti, de la 471 la 300, prin organizarea unui referendum national exact in ziua alegerilor prezidentiale.
Seful statului propune reforma clasei politice exact in ziua in care isi pune scaunul la bataie.

Astfel, potrivit declaratiilor prezidentiale, acest referendum va fi organizat pentru “a-si putea implini promisiunile din Campania electorala 2004 cand le-a promis romanilor reforma clasei politice. (...) Dorim oirganizarea unui referendum national prin care sa consultam poporul pentru: reducerea Palamentului bicameral la un Parlament unicameral, reducerea numarului de parlamentari la maxim 300, Romania avand acum 471 parlamentari, data referendumului sa fie data alegerilor prezidentiale pentru a diminua costurile de consulatare a poporului”, a declarat Traian Basescu.

Beneficiile reformei


Presedintele si-a argumentat decizia in principal prin urmarea intrarii in vigoare a “Tratatului de la Lisabona” – care implica Parlamentul Romaniei in deciziile PE. Pe langa aspectul Uniunii Europene, Basescu a adus si argumente pro in ceea ce priveste economia nationala si buna desfasurare a activitatii guvernamentale.

“Este doar un inceput de reformare a statului, iar statul trebuie sa fie parte a procesului de reforma. Trebuie sa facem mai mult pentru ca banii publici sa ajunga in programele de dezvoltare si nu sa fie consumate de un aparat de stat bugetofac. Sunt 2 comandamente fundamentale in continuarea reformelor: continuarea reformarii statului si reducerea cheltuielilor de functionare a statului – element esential pentru ca statul sa nu fie o povara pt contribuabili. Singura solutie pentru impingerea lucrurilor inainte este consultarea poporului. Un Parlament unicameral cu un numar mai mic de parlamentari cred ca raspunde nevoilor Romaniei.

Avantaje:
  • Decizia in Parlament s-ar lua mult mai usor
  • Cheltuielile de functionare a statului s-ar reduce

Potrivit presedintelui numarul mai mic de parlamentari ar fi un element de reducere a coruptiei – "mai putini politicieni de rang inalt care fac trafic de influenta". Aceasta masura ar putea sa reduca o clasa a privilegiatilor – cu pensii speciale, cu venituri speciale cu sume forfetare.

"Aceasta masura este singurul lucru pe care il puteam face pentru a-mi tine promisiunile de la inceputul mandatului care vizau modernizarea statului – daca nu am gasit intelegere la clasa politica pentru schimbarea constitutiei, am obligatia sa-mi continui demersul recurgand la mijloace legale, constitutionale, cerand sa ma adresez poporului", a incheiat Traian Basescu

Presedintele a anuntat ca a trimis cererea pentru organizarea referendumului celor doi presedinti ai Camerelor: Robera Anastase si Mircea Geoana.

Reducerea numarului parlamentarilor de la 471 la 300 ar aduce economii Romaniei de peste 7 milioane de Euro pe an

Modificarea Constitutiei, Parlamentul unicameral - o vesnica disputa din 2005 incoace

Antonescu: Basescu vrea o Mare Adunare Nationala

Geoana ii sfatuieste pe romani sa-i spuna 'nu' lui Traian Basescu


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.