Europarlamentarul PSD Catalin Ivan a cerut miercuri, printr-o scrisoare adresata Comisiei Europene, sa se ia atitudine impotriva mesajelor si gesturilor agresive fata de ziaristi ale unor lideri europeni, oferindu-i drept exemplu pe Traian Basescu si Silvio Berlusconi.
Catalin Ivan, membru al Comisiei Parlamentului European pentru cultura si educatie, a facut referire, in scrisoarea sa, la comportamentul repetat al presedintelui roman Traian Basescu, precum si la actiuni ale premierului italian Silvio Berlusconi, considerand ca aceste comportamente transmit un mesaj gresit europenilor, care vad in reprezentantii lor inclusiv modele morale.

Jurnalistii se simt intimidati de "lipsa de protectie impotriva acestui gen de abuz" si se tem de eventualele riscuri suplimentare la care se expun, se arata in scrisoarea adresata comisarilor europeni Margot Wallstrom si Jacques Barrot, document care citeaza apelativul de "ticalosi" folosit recent de Basescu la adresa unor critici din presa, precum si incercarile de timorare a presei la care a recurs Berlusconi.

"Acesta este doar ultimul episod dintr-o serie lunga de comportamente similare, ca de exemplu in mai 2007, cand el a sustras telefonul mobil al unei jurnaliste care il intervieva, numind-o 'tiganca imputita', cu o alta ocazie, pentru ca nu cunostea raspunsul la intrebarea ce ii fusese pusa, a invitat o jurnalista la el in birou pentru a-i arata 'cum se face' ", este detaliat comportamentul presedintele Basescu in scrisoarea social-democratului, transmite NewsIn.

Ivan subliniaza ca "atitudinile de acest fel sunt inacceptabile pentru un lider, care ar trebui sa reprezinte un exemplu moral si de integritate pentru cetatenii romani, dar si pentru cei europeni, prin statutul sau de lider european".

"Dupa spusele si temerile exprimate de mai multi jurnalisti, ei se simt intimidati de lipsa de protectie in fata unor asemenea abuzuri si amenintati de absenta oricarei actiuni judiciare impotriva agresiunilor verbale ale presedintelui. In aceste conditii, ei se intreaba la ce alte riscuri se mai pot expune", puncteaza europarlamentarul.

Europarlamentarul considera ca executivul comunitar "ar trebui sa condamne asemenea atitudini, de fiecare data cand libertatea presei este afectata, si sa avertizeze liderii politici sa se abtina de la asemenea abuzuri". In mesajul lui Ivan se adauga faptul ca "aceasta problema nu poate fi tratata drept una nationala, a Romaniei sau a Italiei, ci una care priveste valorile fundamentale ale comunitatii noastre, fata de care nu putem admite niciun compromis".

Europarlamentarul PSD a semnat, de asemenea, apelul public lansat de un grup de juristi italieni, impotriva tentativelor de intimidare a presei de catre premierul italian Silvio Berlusconi, alaturandu-se celorlalti 400.000 de semnatari, printre care se numara personalitati precum Andr? Glucksmann, Gunter Grass, Luis Sepulveda, Umberto Eco.

"Atitudinea premierului italian Silvio Berlusconi este si ea menita sa intimideze si sa reduca la tacere libertatea cuvantului scris. In Italia, a fost lansat un apel public, L´appello dei trei juristi, impotriva acestor practici, un demers care, daca nu va fi continuat, va ramane fara ecou", explica Ivan, care cere "punerea la zid a acestor comportamente".

Premierul italian a depus plangeri impotriva cotidienelor La Repubblica si L'Unita, pe care le acuza de defaimare, a anuntat duminica organizatia. Plangerea impotriva La Repubblica vizeaza intrebarile publicate zilnic, de mai multe luni, in legatura cu scandalurile privitoare la viata privata a premierului. Unita este vizata de plangere pentru ca l-a acuzat pe premier ca ameninta libertatea presei. Berlusconi a amenintat cu actiuni judiciare si cotidianul spaniol El Pais si saptamanalului francez Le Nouvel Observateur.

Cititi si: Basescu si jurnalistii: 'Presa are cata libertate isi ia'


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.