Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, va modifica ordinul privind numirea directorilor, a anuntat Bogdan Niculescu Duvaz, purtator de cuvant al PSD.
Duvaz a spus ca discutiile din ultima perioada pe acest subiect s-au "inflamat" inutil pentru ca ordinul nu a fost pus in aplicare. Acesta a declarat ca ministrul educatiei, Ecaterina Andronescu, va emite un alt ordin privind numirea directorilor de scoli, care sa fie in concordanta cu legea noua a educatiei nationale.

"Urmeaza sa se reglementeze in urmatoarea saptamana pentru ca legea adoptata prin asumare nu a fost supusa unei motiuni de cenzura, legea va trebui sa intre in vigoare si vor intra noile reglementari. In consecinta, ministrul va emite un ordin modificat, va modifica ordinul pe care l-a trimis in teritoriu, repet, si care de fapt nu a creat efecte, el nu a fost aplicat, deci oarecum discutia s-a inflamat inutil", a declarat Duvaz, la finalul sedintei BPN de luni.

Andronescu nu se teme de remaniere

Ministrul educatiei Ecaterina Andronescu a declarat luni ca nu are „nicio problema” sa plece din fruntea ministerului, dar a subliniat ca acest lucru nu va rezolva problemele scolii. „Chestiunea asta cu remanierea nu vreau s-o discut. Eu pot sa plec azi sau maine pentru ca n-am nicio problema. Dar ma intereseaza problema scolii. Si problema scolii este extraordinar de importanta si ramane”, a spus Andronescu.
Intrebata daca va renunta la ordinul privind numirea directorilor, Andronescu a raspuns: "Nu, eu cred ca mai suporta discutii si mai mult decat atat n-am ce sa va spun, decat ca saptamana acesta Legea noua a educatiei intra in vigoare".

Ea s-a aratat insa gata sa definitiveze normele metodologice privind organizarea concursurilor pentru posturile de directori, conform noii Legi a educatiei. „Saptamana acesta Legea noua a educatiei intra in vigoare. Noi suntem cu normele foarte aproape de finalizare, cred ca le vom sfarsi chiar in aceasta saptamana si atunci ar putea sa fie primul articol din lege care se aplica, asta cu alegerea directorilor prin concurs, nu prin delegatie (…) Daca avem o lege care a trecut prin asumarea raspunderii Guvernului si daca saptamana aceasta se promulga, noi putem intr-adevar sa trimitem directorii la concurs, ceea ce este exceptional”, a explicat ministrul educatiei.

Fara efecte negative dupa “ordinului Andronescu”

Vicepresedintele PSD, Gheorghe Nichita, a precizat ca PDL si PSD au stabilit ca ordinul ministrului Educatiei sa nu produca efecte pana la finalul saptamanii, cand va fi promulgata noua lege a educatiei si finalizate normele pentru organizarea concursurilor pentru directorii de scoli.

Social-democratul a declarat ca PDL si PSD au discutat "in mod clar" in sedinta coalitiei despre ordinul emis de ministrul Ecaterina Andronescu, stabilind ca trebuie promulgata noua Lege a educatiei si finalizate in paralel, pana la sfarsitul saptamanii, normele metodologice pentru organizarea concursurilor pentru functiie de directori de scoli, in acel moment ordinul devenin "caduc si putand fi revocat".

"In primul rand, trebuie sa fie promulgata legea noua, pentru ca de aici plecam. Legea noua prevede foarte clar o descentralizare. In clipa in care a fost promulgata , in paralel cu aceasta promulgare, doamna ministru trebuie sa urgenteze elaborarea normelor pentru organizarea concursurilor pentru numirea directorilor de scoli si, in clipa in care, la finalul acestei saptamani, normele vor fi gata, acel ordin va deveni caduc, devine efectiv inoperant si atunci poate fi revocat" a explicat Nichita. El a adaugat ca normele pot aparea "vineri, sambata, duminica".

El a adaugat ca cele doua partide au convenit ca termenul este finalul saptamanii. Intrebat daca, pana la intrarea in vigoare a normelor metodologice, Ecaterina Andronescu intentioneaza sa numeasca directori prin ordinul de ministru, Nichita a raspuns: "S-a discutat foarte clar ca sa nu se schimbe directorii de scoli, ei sunt in clipa de fata numiti cu delegatie si nu poti sa-i schimbi".

Social-democratul a mai spus ca, prin ordinul dat, ministrul Andronescu a dorit stoparea polizitarii directorilor de scoli, in conditiile in care "inspectorii generali numeau pe criterii politice tot felul de directori".

Cititi si: PDL cere demisia ministrului Ecaterina Andronescu


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.