Guvernantii se cearta de mai bine de o saptamana pe tema: "Ce pachet de legi sa adoptam in Educatie: cel propus de Miclea sau cel propus de Andronescu?", iar problema e departe de a fii solutionata.
Astfel, pentru a ne da seama despre ce e vorba in lungul sir de contradictii politice, iata diferentele majore dintre cele doua coduri: "Codul Miclea" si "Codul Andronescu" pe Educatie. [Miclea sau Andronescu? - analiza SAR]

Miclea (PDL) vs Andronescu(PSD)


Adminterea in liceu si evaluarea

  • Miclea: Ciclul gimanzial se incheie cu clasa a IX-a, iar evaluarea va fi pe model de teste internationale
Intrarea la liceu: se va face pe baza unui examen de admitere
Invatamant obligatoriu: 10 ani
Bacalaureat: trei tipuri de examene, in functie de liceul absolvit
  • Andronescu: Ciclul gimnazial se incheie cu clasa a VIII-a, iar evaluarea va fi pe model de teste internationale
Intrarea la liceu: se va face pe baza mediilor din scoala generala si a testului de la finalul clasei a VII-a (in pondere de 50%-50%)
Invatamant obligatoriu: 13 ani
Bacalaureat: doua probe orale (in timpul anului) si trei scrise (la finalul clasei a XII-a.


Cadrele didactice

  • Miclea: Profesorii - evaluati la fiecare sfarsit de an si salarizarea in functie de performanta elevilor.
"Nepotism"- in aceeasi Universitate nu pot ocupa simultan functii de conducere, la orice nivel, afini si rude de grad inclusiv III, precum si interzicerea ocuparii posturilor in aceeasi catedra de catre rudele pana la gradul II inclusiv.
Directorii - directorul este ales de consiliul de administratie al scolii, iar acesta nu poate fi membru al vreunui partid.
  • Andronescu: Profesorii - cadrele didactice vor fi nevoite sa faca un an de practica inainte de a da examenul de titularizare, la finalul acestuia an fiind nevoiti sa fie supusi la doua evaluari.
"Nepotism"-functiile de conducere din aceeasi unitate sau institutie de invatamant nu pot fi ocupate simultam de persoane care sunt in relatie de rudenie de gradul I sau sunt sot/sotie.
Directorii - sunt alesi de catre Inspectoratele Scolare Judetene


Finantarea invatamantului

  • Miclea: Pentru Universitati - Statul va da o parte din bani, calculand un cost mediu pe student si program, iar universitatile strang restul banilor prin taxe. De asemena, proiectul Miclea propune si programe de finantare, alaturi de un fond de excelenta la care ar avea acces atat Universitatile de stat cat si ele private.
  • Andronescu: Pentru Universitati - Finantarea de baza va veni de la Stat si va cuprinde fonduri suplimentare de dezvoltare a Univerisitatilor si subventii de masa, cazare si sprijin financiar atat pentru Universitatile de stat cat si pentru cele private.

Finantarea invatamantului privat

  • Miclea: Elevii din invatamantul preuniversitar privat pot fii finantati de la buget
  • Andronesc: Elevii din invatamantul preuniversitar privat nu pot fii finantati de la buget

Managementul Universitatilor


  • Miclea: Inlocuirea sistemului colagial cu cel managerial in conducerea universitatilor. Rectorul - functia se ocupa prin concurs public, pe baza metodologiei stabilita de senat - maxim trei candidati, dintre care Rectorul va fi ales prin vot secret al senatului. Acesta va ocupa o functie in cadrul senatului universitar si va desemna prorectori si decani, la propunerea facultatilor.
  • Andronescu: Rectorul - ales, ca si pana acum, de senatul universitar si confirmat prin ordin al ministerului Educatiei.


Sindicalistii anti-Andronescu


Sindicalistii din educatie prezenti, marti, la dezbaterea din Parlament, au adus argumente impotriva asumarii raspunderii guvernului pe pachetul legislativ initiat de Ecaterina Andronescu, propunand o dezbatere parlamentara prin care codul sa fie corectat si ajustat. "Vrem ca pachetul de legi sa fie dezbatut in Parlament, este vorba despre o lege importanta, la care am lucrat indelung", a justificat presedintele Federatiei "Spiru Haret", Gheorghe Isvoranu.

Pe de alta parte, secretarul general al FEN a spus ca perioada de doua saptamani pusa la dispozitie pentru dezbaterea codului educatiei nu este suficienta. Mai mult, "reforma fara bani nu se poate", au sustinut sindicalistii, prin vocea presedintelui onorific Alma Mater, Razvan Bobulescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.