Formarea comunitatii de informatii reprezinta inca un subiect fierbinte al Coalitiei de guvernamant. Presedintele Traian Basescu a declarat, recent, ca in timpul crizei jurnalistilor ostatici a simtit nevoia existentei unei comunitati de informatii. El a explicat ca important este ca informatiile sa nu fie folosite in slujba unui partid politic sau a unei singure persoane, precizand ca aceasta comunitate trebuie sa se afle sub umbrela unei institutii neutre politic. In prezent, in Romania exista 9 servicii de informatii. Infiintarea Comunitatii Nationale de Informatii ar insemna unificarea celor noua intr-o singura institutie, sub o conducere unitara.

Stanisoara (PD) da credit presedintelui

Mihai Stanisoara, presedintele Comisiei pentru Aparare, Ordine Pubica si Siguranta Nationala din Camera Deputatilor, este inclinat sa dea credit Administratiei Prezidentiale pentru controlul viitoarei Comunitati de Informatii. Nu este de mirare, pentru ca Stanisoara este deputat al PD. El a explicat ca Parlamentul are rolul sau, dar acesta nu are atributii executive, cum are presedintele tarii. "Presedintele are cea mai mare legitimitate, este fara apartenenta politica", a completat liderul democrat.

Glavan (PC): Rolul Parlamentului, determinant

La randul lui, presedintele Comisiei pentru Politica Externa din Camera Deputatilor, Stefan Glavan, a subliniat ca "intr-un stat democratic, serviciile de informatii ar trebui sa se subordoneze activitatii Parlamentuluia, acesta reprezentand expresia votului cetatenilor. "In statele europene asa se procedeaza", a conchis Glavan.

Stroe (PNL): Comunitatea, in subordinea Guvernului

Liberalul Radu Stroe, presedintele Comisiei parlamentare pentru controlul SRI, a precizat ca, in opinia sa, comunitatea de informatii ar trebuie sa fie subordonata Guvernului, intrucat Executivul este acela care prin natura activitatii sale este beneficiar a peste 70% din informatiile produse de serviciile secrete. Argumentul lui Stroe este identic cu cel utilizat, cu ani in urma, de Adrian Nastase. Declaratiile lui Stroe exprima faptul ca premierul Calin Popescu Tariceanu pare a nu se consola cu o pozitie secundara in cadrul Aliantei PNL-PD.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.