Instanta a considerat ca declaratiile calomnioase la adresa unor politicieni si intelectuali facute de CV Tudor dupa 1989 si relatia liderului PRM cu Securitatea erau cunoscute cand i-a fost oferit ordinul "Steaua Romaniei" de catre Ion Iliescu in 2004, decizie contestata apoi de Traian Basescu
Curtea de Apel Bucuresti sustine, in motivarea deciziei din 16 aprilie, cand i-a dat castig de cauza lui Corneliu Vadim Tudor in procesul cu Administratia Prezidentiala, privind retragerea ordinului Steaua Romaniei, ca presedintele PRM nu a savarsit fapte atat de grave, care sa duca la retragerea ordinului, in conditiile in care cele facute pana la momentul conferirii erau cunoscute. Curtea arata ca, potrivit legii, calitatea de membru al unui ordin se poate pierde pentru fapte dezonorante, altele decat cele care aduc prejudicii morale membrilor ordinului. Potrivit motivarii, nu reiese, din probele administrate de Administratia Prezidentiala, ca faptele savarsite anterior decorarii nu ar fi fost cunoscute si ca s-ar fi aflat dupa conferirea ordinului.

Astfel, in solicitarea de retragere a ordinului, Administratia Prezidentiala face referire atat la fapte savarsite inainte de 10 decembrie 2004, cand a fost conferita decoratia, cat si la fapte ulterioare. S-a invocat perioada comunista, in care C.V. Tudor "a intervenit in scris la organele de securitate, reclamand disidenta unor colegi scriitori si critici literari. Se sustine ca dupa 1989, in perioada anterioara decorarii sale, dar si in cea ulterioara, C.V. Tudor a dat dovada in mod repetat de actiuni si atitudini contrare valorilor democratice ale societatii romanesti, dand declaratii calomnioase cu un limbaj jignitor si suburban, avand luari de pozitie huliganice privind un numar mare de politicieni si intelectuali romani". Administratia Prezidentiala a mai invocat, in solicitarea de retragere a ordinului, insultarea, dupa 1989, a unor politicieni straini, si sustinerea actiunii minerilor din 1999. Ulterior decorarii sale, se vorbeste despre "publicarea sub semnatura proprie sau prin terte persoane a numeroase texte continand atacuri violente antisemite, antimaghiare si anti Roma", potrivit motivarii.

De asemenea, s-a mai facut referire la comportamentul lui Corneliu Vadim Tudor din sedinta comuna a Camerelor Parlamentului din 18 decembrie 2006, cand au fost prezentate concluziile Raportului final intocmit de Comisia prezidentiala pentru analiza dictaturii comuniste. Administratia Prezidentiala a sustinut ca faptele savarsite de C.V.Tudor la acea data sunt "notorii".

Curtea de Apel Bucuresti arata, insa, ca in hotararea Consiliului de onoare al Ordinului National Steaua Romaniei nu se face referire, in concret, la faptele in baza carora a fost formulata cererea de retragere a ordinului, invocandu-se doar un "comportament dezonorant, fara sa se arate in ce a constat acesta". CAB arata, de asemenea, ca meritele in virtutea carora C.V. Tudor a primit decoratia trebuie sa fi fost exceptionale, neputand sa fie anulate decat de fapte extrem de grave, care nu au fost, insa, dovedite. Instanta mai arata ca nu s-a aratat in ce consta, direct, prejudiciul adus.

CAB explica, in motivare, ca se prezuma faptul ca presedintele PRM indeplinea, la data acordarii ordinului, toate conditiile necesare, prezumtie care nu a fost combatuta prin probele administrate de Administratia Prezidentiala.

Administratia Prezidentiala va ataca la Inalta Curte de Casatie si Justitie decizia Curtii de Apel Bucuresti din 16 aprilie, prin care i se da castig de cauza lui Corneliu Vadim Tudor, in procesul in care liderul PRM a contestat decizia presedintelui Traian Basescu de a-i retrage decoratia "Steaua Romaniei". "Decizia Curtii de Apel nu este definitiva. Vom apela la caile de atac legale, vom face recurs la Inalta Curte", a precizat, pentru NewsIn, consilierul prezidential Stefan Deaconu pe 21 aprilie.

"Nu are voie sa retraga o decoratie decat acel sef de stat care a decernat-o. Ori, eu am primit-o in decembrie 2004 de la Ion Iliescu. Prin urmare, am castigat acest proces", a afirmat, presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, dupa ce a aflat decizia Curtii de Apel Bucuresti.

Procesul dintre liderul PRM si Administratia Prezidentiala a debutat in iunie 2007, la scurt timp dupa decizia de retragere a medaliei "Steaua Romaniei", conferita lui Vadim Tudor, in 2004, de catre fostul sef al statului Ion Iliescu.

Presedintele Romaniei Traian Basescu i-a retras liderului PRM aceasta distinctie, la sfasitul lunii mai 2007, in urma scandalului declansat cu ocazia condamnarii comunismului, in sedinta Camerelor reunite ale Parlamentului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.