Inalta Curte de Casatie si Justitie a fixat un nou termen in dosarul in care senatorul Miron Mitrea este acuzat de infractiuni de coruptie, pentru a discuta o exceptie de neconstitutionalitate, desi joi ar fi trebuit sa decida daca restituie cauza la procurori pentru refacerea urmaririi penale.
Astfel, instanta suprema va discuta, pe 29 iunie, aspectele de neconstitutionalitate invocate cu privire la articole din Legea 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala, articole care reglementeaza procedura de urmarire penala si de judecare, conform NewsIn.

Avocatii lui Mitrea si ai Irinei Jianu au invocat, la termenul din 2 iunie, mai multe exceptii care, in opinia lor, ar duce la restituirea dosarului.
Pentru Mitrea, avocatul Ovidiu Budusan a sustinut ca acesta a fost trimis in judecata pentru o alta fapta decat pentru cea pentru care a fost anchetat. Budusan a explicat spunand ca initial s-a inceput urmarirea penala fata de Mitrea pentru o fapta de luare de mita, care avea “o anumita baza factuala”. Ulterior, insa, procurorii au extins urmarirea penala fata de Irina Jianu, acuzata ca i-a dat mita fostului ministru al Transporturilor, fara sa faca acest lucru si fata de Mitrea, desi extinderea afecta si descrierea faptei acestuia. “Consider ca procurorul a omis intentionat sa extinda urmarirea penala fata de Miron Mitrea pentru a evita sa ceara avizul Senatului, intrucat la data la care s-a extins deja se validasera mandatul senator”, a sustinut Ovidiu Budusan.

Avocatul Irinei Jianu, fostul procuror general adjunct al Romaniei, Gabriela Ghita – judecata la randul ei pentru coruptie, a invocat si ea mai multe nereguli, una dintre ele fiind ca procurorii care au instrumentat dosarul, Lucian Papici si Mariana Alexandru, nu erau legal investiti.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis, pe 2 iunie, sa amane solutionarea cererii avocatului lui Mitrea, Ovidiu Budusan, de atasare la acest dosar a unor interceptari telefonice facute de procurori pentru momentul la care in acest dosar se vor discuta probatoriile. Concret, Budusan a spus in fata instantei ca la momentul cand au cerut aviz Camerei Deputatilor pentru urmarirea penala a lui Mitrea, anchetatorii au facut referire la un volum de interceptari telefonice pe care nu le-au mai atasat la dosar. Procurorul de sedinta al DNA a afirmat ca acest lucru nu s-a intamplat pentru ca procurorul a considerat apoi ca aceste interceptari nu mai au relevanta pentru dosar.

Miron Mitrea a fost trimis in judecata, pe 5 martie, de procurorii anticoruptie, pentru ca ar fi primit de la Irina Paula Jianu foloase necuvenite in schimbul numirii si mentinerii acesteia in functia de inspector sef adjunct al ISC, suma reprezentand contravaloarea lucrarilor la casa mamei senatorului.

Potrivit unui comunicat al DNA, fostul ministru in cadrul Ministerului Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei (M.L.P.T.L.), in perioada 2000-2004, este acuzat de luare de mita, instigare la fals material in inscrisuri oficiale, in legatura directa cu infractiunea de coruptie, si uz de fals, in legatura directa cu infractiunea de coruptie.

In judecata a mai fost trimisa si Irina Paula Jianu, fost inspector de stat sef adjunct la Inspectoratul de Stat in Constructii (I.S.C.), ulterior inspector general de stat in constructii la I.S.C. A mai fost deferit justitiei si Nicolae Popescu, fost arhitect sef in cadrul Primariei Voluntari.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut ca, in perioada 2001- 2002, Miron Tudor Mitrea, in calitate de ministru al M.L.P.T.L., a primit de la Irina Paula Jianu foloase necuvenite in cuantum de 9.274.202.542 ROL, in schimbul numirii si mentinerii acesteia in functia de inspector sef adjunct si inspector sef al Inspectoratului de Stat in Constructii.

Potrivit DNA, aceasta suma reprezinta contravaloarea lucrarilor de constructii, amenajare si dotare efectuate, cu titlu gratuit si in lipsa unor contracte de antrepriza sau subantrepriza, de S.C. Conimpuls S.A. Bacau, S.C. Vertcon S.A. Bacau, S.C. Durimpuls S.R.L. Bacau si S.C. Regal Glass S.R.L. Bacau la un imobil din judetul Ilfov, proprietatea mamei lui Miron Tudor Mitrea. La momentul numirii in functia publica, Irina Paula Jianu avea calitatea de vicepresedinte, respectiv actionar la aceste societati comerciale.




Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.