Politica 9 Iunie 2009 15:30
Presedintele PSD, Mircea Geoana, a anuntat ca grupul social-democrat din Senat il va invita pe ministrul Apararii, Mihai Stanisoara, sa prezinte un raport detaliat asupra starii Armatei si asupra a ceea ce el numeste eliminarea Parlamentului din procesul de decizie prinvind retragerea trupelor din Irak.
Mircea Geoana a transmis un "mesaj de preocupare fata de starea de spirit tot mai negativa a Armatei romane si a structurilor de securitate nationala si de ordine publica din Romania", aratand ca Guvernul trebuie sa se aplece cu mai multa atentie asupra modului in care sunt motivati si sunt sprijiniti militarii romani si cei care se ocupa de securitatea nationala, transmite NewsIn.

"Din punct de vedere al situatiei din Armata si al modului cum se iau decizii, inclusiv la nivelul CSAT, am decis sa solicitam la nivelul Senatului invitarea, pentru un raport detaliat, a ministrului Apararii. Acesta va trebui sa explice care este starea Armatei, de ce este asa de multa nervozitate in Armata romana si sa explice modalitatile prin care Parlamentul a fost eliminat din procesul obligatoriu de decizie cu privire la retragerea trupelor din Irak si, in general, a mecanismului legal si democratic de aprobare a unor astfel de situatii", a subliniat Mircea Geoana.

“Trupele nu se retrag doar prin Memorandum”

Liderul PSD a raspuns declaratiilor celor de la PDL, care au dat de inteles dimineata ca nu sunt de acord cu modificarea Protocolului Coalitiei, spunand ca decizia social-democratilor este irevocabila si ca, fiind reiterata si in sedinta coalitiei, nu poate fi interpretata ca un gest de campanie. "Azi suntem dupa campania electorala si am facut o cerere oficiala din partea partidului nostru pentru modificarea numai cu acest punct a Parteneriatului pentru Romania. Nu sunt interesat sa legitimez actiunile de politica externa si de securitate nationale ale presedintelui Basescu. Decizia noastra este irevocabila si va fi pusa imediat in aplicare", a declarat Geoana, dupa sedinta BPN.

Presedintele PSD a sustinut apoi ca nu este suficient Memorandumul intre statul roman si cel irakian care prevede mentinerea trupelor pana pe 31 iulie, si ca este nevoie de o "decizie romaneasca", a institutiilor responsanbile, CSAT si Parlament. "Este o decizie care trebuie luata prin structurile institutiilor romanesti. E nevoie de o decizie formala a CSAT, nu de un Memorandum cu irakienii, ci un memorandum pentru o decizie romaneasca. Trebuie informat Parlamentul, aceste proceduri nu au fost indeplinite si sunt convins ca aceste proceduri vor fi indeplinite cu sau fara Mircea Geoana in CSAT. Este legea romaneasca si trebuie aplicata de oricine si respectata de catre oricine", a mai explicat el.

Liderii PDL Vasile Blaga si Gheorghe Flutur au apreciat marti, inainte de sedinta coalitiei, ca nu va fi cazul modificarii protocolului dintre PDL si PSD, asa cum doreste Mircea Geoana, si au pus afirmatiile social-democratului pe seama "campaniei electorale" si a "zilei votului".

Vicepremierul Dan Nica (PSD) a afirmat marti ca la nivelul coalitiei s-a hotarat sa se caute o solutie tehnica prin care protocolul coalitiei sa poata fi modificat astfel incat presedintele Senatului, Mircea Geoana, sa se retraga din CSAT.

Demisia 'precoce' a lui Geoana

Presedintele PSD si al Senatului, care duminica, in ziua alegerilor europarlamentare, si-a anuntat retragerea din CSAT, spunea, cu o zi inainte, ca va solicita modificarea protocolului in virtutea caruia a obtinut postul de vicepresedinte al CSAT, cel similar cu al premierului. Legea care a modificat Legea CSAT a fost contestata la Curtea Constitutionala de catre PNL, partid care este de parere ca nu este constitutionala acordarea acestei functii presedintelui Senatului.

Pe de alta parte, voci din diferite partide (PNL si PDL) sustineau zilele trecute ca Mircea Geoana s-ar fi retras din CSAT pentru a preveni o eventuala declarare ca neconstitutionala a modificarii legislative prin care i-a fost oferit postul de vicepresedinte al CSAT.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.