Politica 30 Mai 2009 19:01
Tribunalul Bucuresti l-a obligat pe Adriean Videanu, fost primar general al Capitalei, alaturi de functionari publici din Primarie, sa inapoieze in jur de 5 milioane de lei, ca urmare a sesizarii Curtii de Conturi depuse in instanta.
Decizia Tribunalului poate fi atacata cu recurs.

"Obliga paratii Mihutu Luminita, Sommer Vladimir, Sosoaca Bogdan, Constantinescu Florentina, Iordache Adrian, Halipa Veronica, Ion Florea, Panaitescu Simona, Vaduva Dan, Videanu Adriean, Dragoi Alexandru Bogdan, Busuioc Camelia si Mitu Monica la plata catre Primaria Municipiului Bucuresti a sumei de 4.478.328,45 lei despagubiri, actualizate. Obliga Primaria Municipiului Bucuresti sa vireze sumele recuperate in contul bugetului local ca restituiri din finantarea anilor, potrivit NewsIn.

precedenti. Obliga paratii Udriste Gheorghe, Sommer Vladimir, Constantinescu Florentina, Busuioc Camelia, Ilie Valeriu, Mitu Monica, Falan Viviana, Titu Valentin si Badoiu Elena la plata catre Primaria Municipiului Bucuresti a sumei de 32.602,562 lei actualizata la data pronuntarii sentintei despagubirii. Obliga Primaria Municipiului Bucuresti sa vireze sumele recuperate in contul bugetului local ca restituiri din finantarea anilor precedenti. Obliga paratii Videanu Adriean, Busuioc Camelia, Herea Daniela si Boagiu Iuliana la plata catre Primaria Municipiului Bucuresti a sumei de 33.286 lei actualizata la data pronuntarii sentintei despagubirii. Obliga Primaria Municipiului Bucuresti sa vireze sumele recuperate la bugetul asigurarilor sociale de stat", se arata in sentinta de vineri a Tribunului Bucuresti.

Decizia a fost luata dupa ce Camera de Conturi Bucuresti a descoperit, la Primaria Capitalei, nereguli in derularea procedurii de achizitie a proiectarii si executiei lucrarilor privind investitiile in stadionul "Lia Manoliu" , dar si in ceea ce priveste bordurile. De altfel, intreg raportul controlorilor a fost trimis la DNA.

Astfel, potrivit Camerei de Conturi, a fost declarata, in cazul Stadionului "Lia Manoliu", castigatoare o oferta inacceptabila si neconforma, pentru ca pretul ofertat depaseste valoarea fondurilor alocate cu aceasta destinatie, iar durata totala pentru proiectare si executie o depaseste pe aceea aprobata prin hotararea Consiliului General al Municipiului Bucuresti din 2006.

Totodata, parametrii tehnici rezultati din proiectul tehnic intocmit de ofertantul castigator al licitatiei sunt mai mici cu 28-59% decat cei aprobati in studiul de fezabilitate prin hotararea de consiliu amintita mai sus, dar suma platita este chiar mai mare decat cea stabilita initial.

Membrii Comisiei de evaluare a ofertelor au desemnat drept castigatoare oferta alternativa apartinand Asocierii Max-Bogl-Astaldi, al carei pret de aproape 120 de milioane de euro depasea valoarea fondurilor ce puteau fi disponibilizate legal pentru realizarea contractului de achizitie publica.

Oferta mai era neconforma, pentru ca durata de executie prevazuta depasea cu 20 de luni perioada stabilita pentru executia proiectarii si lucrarilor necesare realizarii obiectivului de investitii.

“In concluzie, Comisia de evaluare a ofertelor a declarat castigatoare o oferta inacceptabila si neconforma, oferta al carei pret depasea atat valoarea cheltuielilor prevazute pentru respectivul contract de achizitie, cat si durata de executie stabilita prin Documentatia de atribuire pentru contractul de achizitii publice privind proiectare si executie lucrari necesare realizarii obiectivului de investitii”, sustin controlorii Camerei de Conturi Bucuresti in raportul realizat dupa controlul efectuat la Primaria Municipiului Bucuresti, raport care a fost trimis si procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie.

Camera de Conturi a mai stabilit, in urma controlului, ca documentatia pentru achizitia Servicii de proiectare lucrari de executie pentru obiectivul Reabilitare si modernizare a Stadionului National "Lia Manoliu" a fost intocmita cu incalcarea legii, neprecizandu-se cerintele minime obligatorii pe care trebuie sa le respecte ofertele alternative.

Printre membrii Comisiei de evaluare a ofertelor de la Primaria Bucuresti s-au aflat si directorul general al FRF, Ionut Lupescu, si presedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, insa cei doi au scapat de raspundere in fata Camerei de Conturi, pentru ca nu au avut drept de vot.

Potrivit Curtii de Conturi, nereguli au fost si cu afacerea cu bordurile de la nivelul Capitalei. Printre principalele societati care au furnizat borduri Primariei Bucuresti se afla si firma actualului primar general, Adrian Videanu. Este vorba de Titan Mar SA, cu o valoare a bordurilor decontate de 1.342.047 lei noi.

Controlorii financiari ai Camerei de Conturi Bucuresti au mai descoperit nereguli asemanatoare si in procedura de achizitie publica a lucrarilor pentru "Modernizare strazi cu linii de tramvai - 9 obiective", in sensul majorarii nejustificate a angajamentelor legale ale institutiei si, implicit, a resurselor bugetare consumate in scopul achitarii situatiilor de cheltuieli prezentate la decontare de executanti.
Potrivit sursei citate, aceste neconcordante se refera la intocmirea necorespunzatoare si incompleta a documentatiei in baza careia au fost elaborate si prezentate ofertele si acceptarea, in procedura de achizitie, a unor oferte care nu au respectat in totalitate cerintele din documentatia de achizitie, elaborate in conditii de supradimensionare a cantitatilor de lucrari necesare si supraevaluare prin utilizarea unor elemente de cheltuieli nelegale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.