Politica 14 Mai 2009 14:34
Plenul reunit al Senatului si Camerei Deputatilor a respins, prin vot, motiunea de cenzura a PNL si UDMR indreptata impotriva Cabinetului Boc cu 272 de voturi impotriva si 130 pentru.
Premierul Emil Boc a declarat, dupa aflarea rezultatului la motiunea de cenzura, ca respingerea demersului PNL si UDMR reprezinta un vot de incredere pentru actualul Guvern pentru a continua politica de investiti si "de salvare a locurilor de munca".

"Rezultatul votului spune totul despre soliditatea acestui Guvern", a spus Emil Boc, refuzand sa comenteze faptul ca motiunea a fost votata de 130 de parlamentari, in timp ce semnatarii acesteia au fost 124.

Emil Boc a spus ca Guvernul va merge in continuare pe "programul agresiv de investitii publice majore" si va promova un pachet de garantii si ajutoare de stat pentru domenii strategice.

PNL a depus ieri motiunea de cenzura impotriva Coalitiei PDL-PSD ca si semnal de alarma impotriva "prostiei guvernamentale", dupa cum a declarat Crin Antonescu in discursul sau din Palatul Parlamentului.

Cea mai mare acuzatie pe care PNL-ul o aducea Coalitiei era ca toate masurile luate de Guvern nu sunt pentru romani, ci pentru grupurile clientelare "din jurul lui Basescu, Geoana si Boc".

"Au promis ca va fi raiul pe pamant, ca vor continua cresterea economica. Cand au vazut ca nu va fi crestere, au spus ca vor ajuta mediul de afaceri sa treaca prin criza. Solutiile lor? Impozite si taxe mai mari. De ce mai mari? Pentru ca mic este nivelul de intelegere economica a actualei puteri. Iar acum afirma, mincinos, ca nici nu stiau ca va fi criza, pentru ca in alegeri nu existau semne despre asta", a declarat presedintele liberal.

O alta critica adusa de Antonescu este cea legata de impozitul forfetar pe care acesta il considera ca fiind impotriva "logicii economice elementare". Potrivit lui Antonescu, "cea mai nefericita masura este, fara indoiala, anularea de facto a cotei unice prin acest impozit forfetar. Actuala putere politica nu se sfieste sa pretinda ca ofera poporului ceea ce de fapt ii ia: cota unica. Povara acestui “cadou” otravit este suportata tocmai de cea mai dinamica parte a clasei antreprenoriale - intreprinderile mici si mijlocii".

Liberalul a mai precizat ca programul anti-criza a Guvernului lipseste cu desavarsire, iar solutiile oferite de coalitie sunt insasi cauzele crizei. "Niciun politician al coalitiei FSN-iste (PDL-PSD) nu si-a afirmat increderea in forta auto-reglatoare a pietei libere, a economiei de piata", critica Antonescu.

La finalul acuzatiilor, liderul opozitiei a propus o "agenda liberala" pentru Romania si o lista a elementelor care vor ajuta la iesirea din criza:

  • 1. Mai putini bani pentru politicieni, mai multi pentrueconomie
  • 2. Renuntarea acum la impozitul forfetar si schimbarea radicala a filosofiei fiscale
  • 3. Eliminarea impozitului pe venit pentru intreprinderile mici, in primii ani de activitate a acestora
  • 4. Eliminarea impozitului pe salariu si a CAS, in primele 6 luni de la angajare
  • 5. Scaderea cotei unice de impozitare la 10% si injumatatirea, in citiva ani, a CAS, simultan cu reducerea universala a TVA la 15%
  • 6. Deduceri de taxe locale pentru cei care sunt angajati la alb, in economie
  • 7. Reduceri de taxe pentru cei cu venituri familiale foarte mici
  • 8. Stimulente reale pentru cei care creeaza locuri de munca
  • 9. Neimpozitarea profitului reinvestit incepand de acum, nu doar de peste jumatate de an
  • 10. Interzicerea blocarii conturilor firmelor la banci, in mod abuziv de catre Ministerul Finantelor si contrar Codului Fiscal

De asemena, presedintele PNL a declarat ca opozitia se declara impotriva conditiilor FMI in planul echilibrelor macroeconomice. "Cea mai importanta arma impotriva crizei este stimularea consumului, ceea ce presupune si acceptarea unor dezechilibre bugetare temporare", sustine Antonescu.


Reactia: "Liberalii au spus: Dupa noi potopul!"

Dupa discursul acid al liderului opozitiei nu au intarziat sa apara si replicile guvernarii. Astfel, premierul Emil Boc a declarat ca "adevarata motiune de cenzura" este cea declansata de Comisia Europeana prin procedura de deficit excesiv "impotriva iresponsabilei guvernari PNL din 2008" si i-a acuzat pe liberali ca au irosit banii.

"Initierea unei motiuni de cenzura reprezinta un drept constitutional al opozitiei si ca atare suntem aici pentru a raspunde motiunii initiate. Insa, adevarata motiune de cenzura este cea declansata azi de catre Comisia Europeana impotriva iresponsabilei guvernari PNL din 2008. Este vorba de faptul ca azi, Comisia Europeana declanseaza procedura de deficit impotriva Romaniei, ca urmare a faptului ca in 2008, Guvernul PNL a dus Romania la marginea prapastiei, si in conditiile unei creseteri economice de 7,8 la suta, a lasat tara cu un deficit de 5,4 la suta", a spus Emil Boc in discursul de raspuns la motiunea de cenzura depusa de PNL si UDMR, transmite NewsIn.

Boc a spus ca "eminenta politica si economica a PNL" a dat Romaniei "cea mai socanta prabusire economica din ultimii 20 de ani". "Banii munciti de romani au mers la buget, iar liberalii i-au topit ca la cazinou si ne-au lasat pe toti datori. Romania risca acum, din cauza guvernarii iresponsabile PNL, amenzi de miliarde de euro si sanctiunea posibila a taierii unor fonduri europene", a spus Boc.

Seful Executivului a afirmat ca Romania risca in prezent amenzi de miliarde de euro si, probabil, reducerea fondurilor europene alocate. "Cei ce initiaza aceasta motiune sunt cei vinovati de declansarea acestei proceduri de deficit excesiv. Cu alte cuvinte, hotul striga hotul!", a spus el. Boc a adaugat ca PNL trebuie sa explice cum a ajuns deficitul bugetar anul trecut la 5,4% din PIB, in conditiile in care trezoreria a fost "golita", inclusiv prin utilizarea banilor din privatizari si cum s-a reusit reducerea ratigului de tara sub categoria "investement grade".

Premierul a mai spus ca suma cheltuita de liberali in ultimele trei luni ale anului 2008 - 4,5 miliarde de euro - este aproape egala cu suma imprumutata de actualul Guvern de la Comisia Europeana. Potrivit lui Boc, daca politicile fiscale ale liberalilor ar fi fost aplicate si in 2009, deficitul bugetar ar fi ajuns la 9% din PIB. "A fost cea mai neagra perioada din istoria finantelor romanesti", a spus premierul.
Seful Executivului a declarat ca actualul Guvern a "facut pasi importanti pentru redresarea deficitului bugetar", prin adoptarea unui "program agresiv" de investitii in infrastructura, iar sumele vor fi directionate catre investitiile in mediu, transporturi, reabilitarea termic

De asemena, reactia ministrului Internelor Dan Nica a fost aceea de a se amuza la auzul discursului liberalo-maghiar. Aflat in cadrul unei emisiuni televizate, Dan Nica a declarat amuzat "Antonescu e pus pe bancuri. Este clar ca presedintele PNL se afla in plina campanie electorala".

Vicepresedintele PDL Cezar Preda, la fel ca si ministrul Nica, a apreciat ca motiunea de cenzura a PNL este un demers de campanie prezidentiala penibil, in conditiile in care liberalii se fac vinovati de stadiul in care au lasat Romania si i-a acuzat ca isi canalizeaza energia asupra un singur roman, Traian Basescu.

Si partenerii de Coalitie au reactionat, prima fiind deputatul PSD Aura Vasile care a sustinut, in timpul dezbaterii motiunii de cenzura, ca PNL nu are dreptul sa critice actualul Guvern pentru ca a lasat tara in criza, ea spunand ironic ca daca un martian ar citi textul opozitiei ar crede in mod gresit ca PNL si UDMR au lasat tara in lapte si miere.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.