Politica 6 Mai 2009 18:13
Calin Popescu Tariceanu, Relu Fenechiu, Horea Uioreanu si Cristian Adomnitei arunca toata vina pentru actuala "criza" din invatamant si din tara pe umerii presedintelui Basescu. Acestia sustin ca seful statului a facut o eroare de neiertat prin promulgarea legii cresterii salariale cu 50% a carei singura solutie ar fi demisia din functie.
Liberalii sustin ca presedintele si-a asumat functia de prim-ministru de la investirea actualului Guvern si pana acum, iar in momentul in care incep sa se vada erorile decizionale ale acestuia, Basescu se ascunde sub pretextul “erorii intregii clase politice”.

Membrii PNL incearca sa se sustraga din aceasta categorie a “intregii clase politice” responsabila pentru promulgarea legii majorarii cu 50% a salariilor din invatamant desi au votat in unanimitate, impreuna cu ceilalti guvernanti, legea majorarii.

Deputatul PNL, Relu Fenechiu, recunoaste, pentru prima data de la votarea legii, ca votul liberalilor a fost acordat in scop electoral. “Eroarea facuta de deputatii PNL prezenti in sala pe 30 septembrie, de a vota legea sub presiunea votului nominal impus de o majoritate PDL-PSD si a prespectivei unor interpretari eronate a pozitiei PNL fata de drepturile cadrelor didactice atacuri electorale sub centura”, sustine Fenechiu intr-un comunicat de presa.

"Basescu trebuie sa isi dea demisia"

Deputatul PNL sustine ca declaratia de luni a presedintelui care spunea: “Nu pot sa inchei altfel aceasta declaratie decat reamintind inca o data ca imi asum alaturi de toata clasa politica responsabilitatea erorii de a promulga Legea cresterii salariilor in Educatie, in conditiile in care dascalii merita un salariu mai mare, dar noi nu am avut capacitatea sa anticipam efectele crizei economice” este o greseala care nu ii poate fi iertata unui sef de stat.

O astfel de fraza daca ar fi fost rostita de un foarte inalt demnitar al vreunei alte tari din Uniunea Europeana sau din vreun alt stat democratic, nu reprezenta altceva decat explicatia data unei demisii de onoare”, comenteaza Fenechiu.

Deputatul liberal atrage atentia ca aceasta nu este prima “eroare” recunoscuta de Traian Basescu si aminteste de cea din 28 octombrie 2008 cand seful statului a recunoscut ca a gresit cand a acuzat guvernul Tariceanu ca a majorat de 4,4 ori salariile personalului ANL, catalogat ca fiind “clientela politica” a liberalilor, recunoscand ca era vorba de o majorare cu 4,4 a bazei de salarizare, sustine Fenechiu.

Liberaul ii cere presedintelui, pe langa demise, si o scuza publica pentru “daunele de imagine” aduse PNL prin acuzatiile din presa in urma refuzului guvernului Tariceanu de a majora salariile cadrelor didactic cu 50%.

Si fostul premier Calin Popescu Tariceanu a reactionat la afiramatia presedintelui care atribuia vina problemelor salariale din invatamant intregii clase politice.

"Promulgarea legii de marire a salariilor profesorilor nu a fost o eroare a intregii clase politice ci reprezinta o greseala flagranta si evidenta care apartine in exclusivitate presedintelui Traian Basescu”, a declarat Tariceanu.

Acesta sustine ca anul trecut, la sfarsitul mandatului sau de premier i-a atras in repetate randuri atenita presedintelui Basescu cu privire la imposibilitatea suportarii din bugetul de stat a maririi salariilor profesorilor si a faptului ca Romania se afla in fata unei crize economice extrem de periculoase.

In acest sens i-am adresat scrisori oficiale in 1, 16 si 22 octombrie 2008 punandu-i la dispozitie date economice concrete si cifre care aratau faptul ca bugetul de stat nu isi putea permite marirea salariilor profesorilor cu 50%”, sustine Tariceanu.

Fostul prim-ministru este de parere ca Traian Basescu ar fi trebuit sa isi assume raspunderea doar in numele personal si al “aliatilor politici PSD si PDL”.

Tariceanu pozeaza in ipostaza de martir sustinand ca atat PNL-ul cat si UDMR-ul si-a sacrificat voturile de la alegerile pentru guvernare de anul trecut pentru a nu risca echilibrul economic al tarii.

Nu regretam acest lucru pentru ca timpul a aratat deja ca Romania nu ar mai fi putut fi acum guvernata daca am fi marit atunci salariile profesorilor cu 50%, asa cum dorea domnul Traian Basescu”, mai spune Calin Popescu Tariceanu.

Fostul premier il acuza pe Basescu de faptul ca a pus pe primul plan interesul sau politic si electoral in momentul promulgarii legii majorarii salariale si nu cel al tarii.

Nu l-a interesat niciodata ce este mai bine pentru Romania pe termen mediu sau lung. A crezut ca cel mai important lucru este ca partidul sau, PDL, sa castige cat mai multe voturi. Acest calcul simplu a stat in spatele promulgarii legii iar scuzele de acum, afirmatiile de genul „nu am stiut ce va urma” nu repezinta decat o incercare de pacalire a romanilor, o minciuna si o incercare de scuza pentru vina de a fi ajuns intr-o fundatura morala fara precedent.”, sustine fostul prim-ministru.

Tariceanu este de parere ca aceasta “gafa” a presedintelui si a guvernului se va simti in voturile de la prezidentialele din aceasta toamna.

Parerea electoratului pare sa fie insa alta (deocamdata): Sondaj CSOP: PDL este lider la PE, incredere, seriozitate si lupta impotriva coruptiei

PNL se ofera sa preia puterea

Deputatul clujean, Horea Uioreanu este de parere ca presedintele a facut ce a vrut pana acum sub “cortina protectoare” a Guvernului, iar acum cand a “dat de greu” se distanteaza de acesta si, mai mult, il scoate la inaintare pentru greselile comise, desi aceastea aveau “avizul prezidential”.

Guvernul Romaniei, la fel ca oricare institutie din aceasta tara, s-a dovedit a fi pentru presedintele Traian Basescu doar un mijloc pentru a-si atinge scopurile, o arma in artileria de campanie, atunci cand vremurile bune o permit. Insa, la vremuri grele, guvernul arata ca o papusa fara sforar, fara directie si fara entitate proprie”, sustine Uioreanu.

De asemenaea, acesta ii ofera sefului statului o alternativa pentru rezolvarea actualei “crize” a tarii si anume, intoarceara liberalilor la putere. “Daca dumneavoastra si „profesionistii” din guvern realizati ca nu puteti face acest lucru, lasati loc pentru altii care pot, stiu si vor sa faca ceva pentru romani”, sustine deputatul clujean.

"Guvernul pune bete in roate cetatenilor"

Si fostul ministru al educatiei, Cristian Adomnitei a profitat de situatia actuala pentru a mai arunca o piatra “morala” in capul Guvernului. Acesta sustine ca actuala guvernare nu face altceva decat sa “ii afunde” si mai mult pe cetateni in greutati.

Ne este lasata impresia ca se face tot posibilul pentru ca cetatenii sa ramana fara locuri de munca, sa nu aiba posibilitatea de a deschide o afacere. Este de neacceptat modul in care actuala putere se comporta in plina criza!”, sustine Adomnitei.

Fostul ministru este de parere ca cererea guvernului catre profesori de a accepta reducerea veniturilor este absurda, pe fondul cheltuielilor din cadrul unor ministere.

"Guvernul le cere profesorilor sa accepte reducerea veniturilor, in timp ce clientela politica din Ministerul Turismului si Ministerul Tineretului cheltuite inutil milioane de euro pentru diverse campanii publicitare”, explica Adomnitei.

In incheiere, cei trei liberali sustin acelasi lucru, “sistemul a scapat de sub control” si constata ca nici ministrul educatiei, nici premierul Boc, nici presedintele Basescu nu mai au solutii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.