Politica 6 Mai 2009 17:20
Un sondajul CSOP arata ca PD-L se afla in topul preferintelor romanilor atunci cand vine vorba de Parlamentul European, de incredere, seriozitate si lupta impotriva coruptiei, urmati de social-democrati si liberali.
Sondajul arata ca doar 31% dintre respondenti vor participa cu siguranta la alegerile europarlamentare, iar dintre acestia 35% vor vota cu PD-L, 31% cu PSD, 16% cu PNL, 7% cu UDMR, 6% cu PRM, iar cu Elena Basescu - 4%.

Dintre cei intervievati, 11% au spus ca nu vor participa la alegeriel pentru PE, iar la intrebarea “ce partid politic credeti ca va obtine cele mai multe voturi la alegerile pentru PE?", 46% dintre cei care au raspuns au indicat PDL, 35% PSD-PC, iar 14% - PNL.

Cand vine vorba de “topul increderii” Traian Basescu se afla tot pe locul intai in preferintele populatiei cu 40%, fiind urmat de Sorin Oprescu, cu 37% si de Mugur Isarescu, cu 34%.

Putin mai jos de Basescu in topul increderii se afla Emil Boc si Crin Antonescu, la egalitate, fiecare cu 29%, fiind urmati de Mircea Geoana cu 25%, Theodor Stolojan cu 20%, Ion Iliescu 17%, acesta fiind urmat la numai un procent diferenta de liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor. Radu Duda a obtinut increderea a 11% dintre respondenti, iar pe ultimul loc se afla presedintele UDMR, Marko Bela, transmite NewsIn.

Daca duminica viitoare ar fi alegeri prezidentiale, 40% dintre cei care au raspuns la intrebare (76% din esantion) au declarat ca ar vota cu Traian Basescu, 19% cu Mircea Geoana, iar 15% cu Crin Antonescu. Sorin Oprescu ar intruni 8% din sufragii, Gigi Becali - 7%, Corneliu Vadim Tudor - 5%, iar Radu Duda - 4%. Cu toate acestea, dintre cei care au nominalizat un candidat (reprezentand 69% din esantion), 52% considera ca Traian Basescu va castiga alegerile prezidentiale, 19% mizeaza pe victoria lui Mircea Geoana, 14% pe cea a lui Crin Antonescu si 4% cred ca Radu Duda va castiga alegerile.

Nici cand vine vorba de seriozitate opiniile populatiei nu difera. Astfel participantii la sondaj si-au impartit astfel opiniile la intrebarea “care este cel mai serios partid?”: PDL sunt vazuti de 27% dintre respondenti ca fiind cel mai seriosi, 21% i-au desemnat pe social-democrati ca avand aceasta calitate, iar 13% pe cei ai PNL.

Despre democrat-liberali 26% cred ca vor sa schimbe in bine tara, 19% atribuie aceasta calitate politicienilor PSD si 14% celor din PNL.
In ceea ce priveste preocuparea pentru nevoile oamenilor, PSD se afla in frunte, cu 26%, urmat de PDL cu 21% si de PNL cu 10%. Cu toate acestea, 30% dintre respondenti nu sunt deloc de acord cu afirmatia: "Daca nu ar fi PSD la guvernare nu ar avea cine sa se ocupe si de oamenii simpli", in timp de doar 12% sunt total de acord.

Liberalii conduc doar in privinta apararii intereselor firmelor, cu 26%, fiind urmati de PDL cu 16% si de PSD cu 15%.

Lupta impotriva coruptiei este atribuita de 30% dintre respondenti membrilor PDL, de 15% social-democratilor si de 10% liberalilor. In ceea ce privese coruptia in randurile politicienilor, 36% dintre respondenti considera ca social-democratii sunt cel mai corupti, 19% - democrat-liberalii, iar 11% - liberalii.

In ceea ce priveste efectele crizei, 58% dintre participantii la sondaj au declarat ca ei insisi sau cineva din familie a fost afectat de efectele crizei economice, iar 38% au raspuns negativ. Contractarea imprumtului de la FMI si CE este total in acord cu dorinta a 29% dintre respondenti, 37% sunt de acord, dar conditionat de termenii impusi, iar 21% nu sunt deloc de acord.

Sondajul, comandat de PDL, a fost realizat in perioada 24-27 aprilie 2009, pe un esantion national reprezentativ pentru populatia in varsta de 18 ani si peste, fiind intervievate 803 persoane, iar eroarea de reprezentativitate este de +/- 3,5% cu o probabilitate de 0,95.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.