Politica 5 Mai 2009 15:45
Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat astazi ca este decizia suverana a Guvernului daca foloseste banii de la CE pentru salarii si pensii si ca despre destinatia sumelor se poate discuta dupa ce banii vor fi virati.
"Banii de la CE vin pentru balanta de plati, in interiorul acestei sume este decizia suverana a Guvernului Romaniei ce destinatie da acestor bani. In acest moment, important e sa primim acesti bani, eu astept cu incredere o decizie in board-ul FMI in aceasta seara. Daca lucrurile merg bine, vom putea sa avem bani europeni la inceput de iunie. In clipa in care acesti bani intra, putem discuta si destinatia lor", a declarat liderul PSD, raspunzand intrebarii daca o parte din sumele de la UE vor putea fi folosite pentru salarii si pensii. Geoana a mai precizat ca la sedinta coalitiei de astazi nu s-a discutat despre acest subiect, potrivit NewsIn.

Liderul PSD a facut o afirmatie asemanatoare si pe 2 mai. Geoana a declarat sambata, la Oradea, ca o parte din cei cinci miliarde de euro de la Comisia Europeana ar putea fi dirijati pentru cresterea pensiilor si salariilor mici, aformand ca va discuta acest lucru cu partenerii din Coalitie. „Trebuie sa gasim un minim de resurse pentru cresterea pensiilor si salariilor mici. O parte din banii veniti de la Comisia Europeana ar putea fi orientati catre acest lucru. Este un lucru important pe care trebuie sa il discutam cu partenerii nostri europeni, daca vom conveni la nivel de coalitie si la nivel de Guvern ca este un lucru important”, a spus Mircea Geoana.

Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat miercuri, 29 aprilie, ca imprumutul de cinci miliarde euro, pe care Romania urmeaza sa-l primeasca de la Comisia Europeana, nu va fi folosit deloc pentru salarii sau pensii, ci pentru finantarea deficitului bugetar.

"Nu poti lua imprumutul ca sa-l dai pe papa", a spus Pogea, care a spus ca "nimic" din imprumutul de la UE nu se va folosi pentru salarii si pensii
.

Presedintele Traian Basescu a declarat recent ca o parte din imprumutul extern contractat de Romania poate fi folosita in mod exceptional pentru a echilibra pensiile si salariile mici in cazul in care criza se va agrava. "Vom lua un imprumut de 20 de miliarde de la CE si FMI. 13 miliarde de euro vor merge catre BNR pentru a consolida rezervele nationale si pentru stabilitatea monedei in raport cu celelalte valute. Alte 6 miliarde sunt pentru Guvern, in special pentru investitii. Numai in conditii exceptionale cele 6 miliarde pot fi folosite pentru alte tipuri de actiuni decat investitiile. Daca e nevoie, vom folosi acesti bani pentru pensiile si salariile mici in cazul in care criza se va agrava", a declarat presedintele.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.