Romania nu trebuie sa aiba dubii privind integrarea europeana. Totul depinde numai de indeplinirea obligatiilor asumate. Incertitudinea se mentine insa in privinta banilor pe care-i va primi de la Uniunea Europeana (UE).

Romania si Bulgaria nu au motive sa se indoiasca de aderarea la UE in 2007, daca sint capabile sa-si respecte obligatiile asumate. Presedintele in exercitiu al UE, premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker, a dat asigurari, joi seara, la summit-ul european de la Bruxelles, ca, in ciuda respingerii Constitutiei UE in Franta si Olanda, nu se pune problema de a reconsidera aderarea Romaniei si Bulgariei la UE, prevazuta pentru 2007. "Tratatele au fost semnate si vor fi respectate in totalitate", a afirmat Junker, care a tinut sa precizeze, potrivit Mediafax, ca "nu exista o vointa a membrilor Consiliului pentru aminarea aderarii Romaniei". Aceeasi atitudine optimista a fost afisata la Bruxelles si de oficialii romani. Dupa o serie de reuniuni bilaterale cu liderii francez, german, britanic, italian si cu suveranul Belgiei, presedintele Traian Basescu a declarat ca toate statele membre au garantat sustinerea Romaniei si Bulgariei.

Multumiti cu 30 de miliarde

Daca in privinta aderarii ieri nu erau nici un fel de incertitudini, situatia nu era la fel de sigura in privinta banilor de care Romania urma sa beneficieze dupa aderare. Potrivit ministrului roman de externe Mihai Razvan Ungureanu, proiectul financiar pentru 2007-2013 propus de presedintia luxemburgheza aloca Romaniei 30 de miliarde de euro. Suma propusa de presedintia luxemburgheza pentru Romania prevedea initial 40 de miliarde, dar, la adoptarea raportului pentru Romania in luna mai, Parlamentul European a redus cuantumul la 30 de miliarde. Din aceasta suma, 18 miliarde vor fi directionate pentru reducerea decalajelor dintre tara noastra si statele UE, 6,6 miliarde pentru dezvoltarea rurala si 5,8 miliarde pentru agricultura. Din cauza crizei provocate de respingerea Constitutiei UE, Bucurestiul nici nu si-a propus sa ceara rediscutarea acestei chestiuni la summit-ul Consiliului European.

Bugetul UE - aminat?

Pachetul financiar post-aderare pentru Romania depinde insa de intregul buget UE. Daca in prima zi a summit-ului, liderii europeni au reusit sa cada de acord asupra aminarii sine die a termenului pentru ratificarea Constitutiei UE, ieri dupa-amiaza sansele unui compromis pe buget pareau minime. Unii dintre lideri, cum ar fi premierul suedez Goran Persson, propuneau chiar aminarea cu un an a adoptarii unei decizii. Neintelegerile dintre statele membre cu privire la sumele varsate sau primite de la bugetul UE implicau, tangential, si Romania, prin cele 6 miliarde alocate pentru agricultura. Ieri, banii pentru Romania si Bulgaria au devenit unul dintre punctele de frictiune dintre premierul britanic Tony Blair si presedintele francez. Jacques Chirac a tinut sa precizeze ca nu va accepta ca sumele pe care Franta si alte state le primesc de la Bruxelles pentru agricultura sa se reduca din cauza asistentei agricole acordate Romaniei si Bulgariei.

Desi, aparent, vizeaza direct Romania, declaratia presedintelui francez este de fapt o respingere a unei contrapropuneri facute de Marea Britanie intr-o disputa mai veche. Inca dinaintea summit-ului de la Bruxelles, Blair si Chirac se afla in conflict pe tema asa-numitului rabat bugetar britanic, in fapt o forma de compensare a Marii Britanii care contribuie la bugetul UE, dar nu beneficiaza de fondurile pentru politica in domeniul agriculturii (PAC).

Sorin Ionita: Am prins ultimul vagon

Analistul politic Sorin Ionita, director al Societatii Academice Romane, crede ca ar trebui sa fim multumiti. "Avind in vedere temperatura politica a Vestului, este clar ca am prins ultimul vagon, din ultimul tren. Este clar ca acum se inchid usile. Aranjamentul este bun pentru Romania. Primim multi bani, chiar daca s-a ciupit ceva din ei, important este sa-i folosim. Este important sa ne facem temele, sa nu gresim cu nimic, astfel incit sa putem adera in 2007, o data cu Bulgaria, pentru a prinde bugetul intreg pe 2007-2013. Altfel, UE va fi obligata sa faca aranjamente speciale pentru Romania si ar putea sa ne spuna, asteptati pina in 2009 sau 2010".


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.