Motiunea simpla depusa de liberali pe Educatie a intrunit 137 voturi "impotriva" si doar 52 voturi pentru, fiind respinsa de plenul Camerei Deputatilor, reprezentantii PSD si PDL au criticat demersul PNL, sustinand ca motiunea este lipsita de substanta.

In timpul dezbaterilor, presedintele Comisiei de invatamant a Camerei, social-democratul Cristian Dumitrescu, a caracterizat motiunea simpla a PNL drept "lipsita de substanta si desueta" si a declarat ca semnatarii documentului nu au dreptul moral sa vorbeasca de reforma in invatamant, din cauza prestatiei lor cat timp au fost la guvernare, informeaza NewsIn.

Dumitrescu a sustinut ca deputatul PNL Alina Gorghiu, care a citit documentul in plenul Camerei, a prezentat de fapt "o motiune sintetizata", fata de prima incercare de dezbatere a textului, moment la care Gorghiu a citit "o motiune extinsa". "Nu exista nici motiune extinsa, nici sintetizata, ci un text al motiunii. Aceste inovatii duc in derizoriu unul din instrumentele de forta ale Parlamentului" a acuzat pesedistul.

Potrivit deputatului PSD, motiunea liberalilor reprezinta "o mostra de diletantism atat de lipsita de substanta, cu o tratare atat de desueta, inoportuna si ingusta a un domeniu atat de vast, cum e educatia si reforma in educatie". El a apreciat ca semnatarii textului, printre care si fostul ministru al Educatiei, Cristian Adomnitei, nu au dreptul moral sa vorbeasca despre reforma, "dupa patru ani in care au avut la dispozitie resurse pentru a le folosi in domeniul educatiei".

"Rapoartele privind situatia din invatamant in anii 2007 si 2008, care vor fi prezentate saptamana viitoare si in plen, sunt o radiografie a situatiei din invatamant dupa patru ani de guvernare de dreapta. Nu exista in acesti doi ani nici o reforma curriculara, se vede o lipsa cronica de programe, o crestere alarmanta a abandonului scolar, in special in mediul rural si o risipa de fonduri, ce a determinat acumularea unor mari datorii catre furnizorii de servicii. Acum, in criza, aceste datorii sunt mai importante si afecteaza educatia si reforma" a mai spus Dumitrescu. El a solicitat deputatilor respingerea motiunii prin vot.

Deputatul PD-L Mariana Chircu a afirmat ca motiunea simpla pe educatia a PNL este lipsita de continut, iar initiatorii incearca sa faca uitate erorile comise in domeniu in vremea guvernarii liberale. "O minima si inteligenta prudenta i-ar fi obligat pe initiatori, pe semnatarii motiunii sa nu foloseasca cuvantul "istorie" in titlul motiunii in conditiile in care doi ilustri "nimeni", Cristian Adomnitei si Svetlana Preoteasa, care au lasat invatamantul galben si amortit", a spus Mariana Chircu, in cadrul dezbaterilor de luni asupra motiunii pe educatie a PNL.

Chircu le-a reprosat celor doi ca, in timpul guvernului Tariceanu, au alocat fondurile pentru invatamant pe criterii politice astfel incat unii primari au fost "sufocati" cu bani alocati unor scoli lipsite de elevi, iar microbuzele pentru scolari au fost trimise doar pentru scolile din localitatile conduse de primari PNL.

"PNL ne-a lasat un sistem in suferinta caruia ii trebuie o operatie chirurgicala pentru a fi scos din amortire. Avem in fata nu o motiune, ci o maculatura. Sunt fraze goale ce din coada vor sa sune ale domnilor si domnitelor de la PNL (...) Educatia are nevoie de actiuni, nu de motiuni", a apreciat pedelista. Chircu a incheiat spunand ca deputatii PD-L vor sanctiona orice fel de abatere de la Pactul National pentru Educatie, dar nu vor vota o motiune pe care o considera lipsita de continut.

De cealalalta parte, liberalul Bogdan Olteanu a rugat-o, in plen, la dezbaterea motiunii simple ce vizeaza sistemul de invatamant, pe Ecaterina Andronescu, ministrul de resort, sa nu urmeze exemplul unui predecesor al sau, Mircea Miclea, demisionand sub pretextul taierii din bugetului educatiei.

"Eu am sa va expim o pozitie foarte diferita decat cea a criticilor dumneavoastra. Vi s-a propus in public de mai multe ori sa urmati exemplul domnului Miclea, sa va folositi de prilejul faptului ca vi s-au taiat in mod nerusinat 8 mii de miliarde de lei, ca au fost batjocorite angajamentele cu care ati intrat in campania electorala, ca au fost batjocorite prevederile Pactului pentru Educatie si ale legislatiei in vigoare care prevede 6% din PIB pentru educatie, sa profitati de acest pretext si sa va dati demisia. Ar fi un mare deserviciu pe care ni-l faceti, doamna ministru. Va rog, de aceea, sa ramaneti ministru, ramaneti acolo ca mai avem multe de discutat cu dumneavoastra", i s-a adresat Bogdan Olteanu ministrului Educatiei.

Vicepresedintele liberal si-a inceput discursul in plen cu o "veste buna" pentru ministru, laudand activitatea ministrului de la Universitatea Politehnica. "Nu dau doi bani pe smecheria doamnei Mungiu Pippidi, care umileste fara nicio justificare universitati de prestigiu din Romania, printre care si pe cea pe care o conduceti. Apreciem munca si rezultatele Univestitatii Politehnice, daca veti reusi asemenea rezultate si la minister, va asigur, doamna ministru, ca veti auzi aceleasi cuvinte de lauda din partea opozitiei", a spus Olteanu, adaugand ca, deocamdata, "vestile proaste sunt ceva mai multe".

Liberalul a amintit de rectificarea bugetara care a lasat Ministerul Educatiei fara 8 mii de miliarde de lei, aratand ca in acest moment este clar ca nu va exista nicio marire salariala pentru cadrele didactice in anul 2009. Olteanu a spus ca 68.000 de suplinitori isi vor pierde slujbele din cauza unei ordonante a ministrului Gheorghe Pogea, iar in urma hotararilor ministrului Andronescu, "catedrele de educatie fizica se rostogolesc una dupa alta". Bogdan Olteanu a criticat si Ordonanta privind deconcentratele, care, potrivit liberalilor, inlocuieste toti directorii de scoli cu unii politici.

"Noi sustinem in continuare motiunea si avem chiar mai multe motive decat am avut atunci cand am depus-o. Astazi (luni, n. red) am aflat, de la doamna ministru si stimatii colegi din majoritate, am aflat cum se cheama in aceasta saptamana ministerul, noi o sa continuam deocamdata sa-i spunem Ministerul Educatiei, pentru ca de Cercetare nu se mai pune problema, pentru ca s-au taiat banii, iar de Inovare, cand veti inova ceva in minister.(..) Cred ca lipsa logicii de la clasa a IX e de vina pentru lipsa de logica din minister", a mai spus Bogdan Olteanu.

Fostul ministru al Educatiei, Cristian Adomnitei (PNL), a tinut sa raspunda pedelistei Mariana Chircu care l-a criticat pentru prestatia sa ca ministru. "Pe vremea aceea, dumneavoastra, ca inspector general, erati in permanent concediu. In comparatie cu plangerile penale pe care mi le-ati facut, cele spuse astazi (luni, n. red) mi se par parfum", s-a adresat Adomnitei deputatului PD-L.

Adomnitei a afirmat ca motiunea PNL este prematura, dar si necesara datorita schimbarilor radicale promovate in domeniul educatiei. "Doamna ministru este mai mult o victima", a spus Adomnitei adaugand ca Ecaterina Andronescu nu si-a dorit ca ordonanta privind deconcentratele sa faca posibila si demiterea directorilor a peste 8.000 de scoli, dar actul normativ face acest lucru posibil.

La randul sau, deputatul UDMR Farcas Anna-Lili, a spus ca formatiunea pe care o reprezinta va vota motiunea simpla a liberalilor, invocand lipsa de consultari dintre Minister si factorii direct interesati inainte de a emite hotarari si ordonante. Deputatul UDMR a aratat ca aceasta lipsa de comunicare va duce si la compromiterea procesului de descentralizare.

De altfel, Farkas Anna-Lili a spus ca initiativele ministrului Ecaterina Andronescu au bulversat sistemul de invatamant.

Reprezentantul minoritatilor Ovidiu Gant a anuntat ca grupul pe care il reprezinta nu va vota motiune simpla pe educatie, aratand ca deputatii ce reprezinta minoritatile nationale sun preocupati de problemele specifice ale educatiei din perspectiva persoanelor pe care le reprezinta, probleme cronice care nu au aparut in ultimele patru luni.

Potrivit motiunii, intitulata "Educatia sub cenzura Ecaterinei Andronescu- istoria se repeta", ministrul Educatiei si-a lansat activitatea printr-un set de masuri drastice legate de reducerea orelor din aria curiculara, prin diminuarea orelor de sport, istorie si limba moderna. "Inca de la inceputul mandatului sau, actiunile ministrlui Andronescu au dovedit incoerenta si incompetenta Guvernului Boc in a gestiona procesul de reforma al educatiei", se mai arata in textul motiunii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.